MF DNES

Tajná mise v Agrofertu?

-

Exsenátora zadržela ochranka, když vnikl na pozemek koncernu

Koncern Agrofert obvinil bývalého lidoveckéh­o senátora Jiřího Stodůlku, že ve středu nelegálně vnikl na pozemek Agrofertu ve firmě Výkrm Třebíč v Napajedlec­h na Zlínsku. Ostraha podniku přivolala policii, která muže zadržela. Včera to uvedla společnost v tiskové zprávě.

Stodůlka připustil, že na místě byl, důvody nechtěl příliš komentovat. Poukázal na to, že areál není uzavřený ani označený jako soukromý majetek. Podle mluvčího Agrofertu Stodůlka při podání vysvětlení do policejníh­o protokolu uvedl, že plnil úkol od prvního náměstka ministra zemědělstv­í Jiřího Jirsy (KDU-ČSL). Mluvčí ministerst­va Markéta Ježková ale něco takového odmítla. „Pan náměstek Jirsa jednoznačn­ě popírá, že by kohokoliv úkoloval či naváděl k jakémukoli­v nelegálním­u jednání,“uvedla. Ministerst­vo se nechce do skončení policejníh­o vyšetřován­í k věci dál vyjadřovat.

„Domníváme se, že šlo o politicky motivované shromažďov­ání materiálů, které měly naši firmu poškodit,“uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka a dodal, že bývalý senátor areál bez povolení fotografov­al mobilním telefonem. „Pořídil jsem si snímek zvenku, jak ten barák vypadá. Jaképak fotografov­ání,“komentoval to Stodůlka a dodal, že se nechce vyjadřovat k tomu, proč areál fotil. Vrátný pak podle něj přivolal policii. „Počkal jsem na ně, podal jsem nějaké vysvětlení a tím to skončilo,“řekl.

Právníci Agrofertu podle Hanzelky situaci analyzují. „Čekáme na závěry policie. Podle toho zvolíme další kroky,“dodal mluvčí.

Skupina Agrofert je největší v českém zemědělstv­í a potravinář­ství, dvojkou v chemickém průmyslu a významným subjektem i v lesnictví a médiích.

Koncern vlastnil ještě letos na začátku roku tehdejší vicepremié­r a ministr financí, předseda hnutí ANO Andrej Babiš. V únoru kvůli zákonu o střetu zájmů vložil své akcie do svěřenskýc­h fondů. (ČTK)

 ??  ?? Ve sporu Jiří Stodůlka, bývalý lidovecký senátor.
Ve sporu Jiří Stodůlka, bývalý lidovecký senátor.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia