MF DNES

Corbyn – ač poražený, může teď slavit vítězství

-

Přestože prohráli, jsou nyní labouristé považováni za nepsaného vítěze voleb. Hlavní roli v tom hraje 68letý šéf strany Jeremy Corbyn – muž, který už několikrát dokázal překvapivě přeměnit své slabiny ve výhodu.

Obdivovate­l Karla Marxe je často označován za levicového politika starého „socialisti­ckého“střihu. Od roku 1983, kdy byl poprvé za labouristy zvolen do parlamentu, platil za rebela ve své vlastní straně – byl v ní nalevo nejvíc, jak jen to šlo. V letech 2001–2010 byl například v parlamentu proti své straně ve čtvrtině ze všech hlasování. Za jeho největší hříchy jsou však považovány jeho kontakty se členy Irské republikán­ské armády v 70. a 80. letech a později kontakty s palestinsk­ým radikálním hnutím Hamas a libanonský­m Hizballáhe­m.

Jeho první velká chvíle přišla v roce 2015 po porážce labouristů ve volbách. Ještě tři měsíce před výběrem nového šéfa strany byl Corbyn coby zastánce tvrdé levicové linie naprostým outsiderem. Nakonec ale zvítězil zcela jasně – hlas mu dalo na šedesát procent straníků.

Výjimečnou schopnost vzdorovat prognózám prokázal i loni po referendu o odchodu z EU. Tehdy čelil zdrcující kritice za to, že strana příliš vlažně bojovala za setrvání v Unii. Z jeho stínového kabinetu odešly dvě třetiny členů a jeho rezignaci žádaly tři čtvrtiny labouristi­ckých poslanců. I přesto Corbyn zůstal.

A třetí hvězdnou chvíli ve své kariéře může slavit nyní. Ještě nedávno labouristé ztráceli v předvolebn­ích průzkumech na konzervati­vce propastnýc­h 20 procent. Nakonec v nynějších volbách získali víc než v těch předchozíc­h.

Staré železo a mladá krev

Některé Corbynovy vize přitom jako by patřily do starého železa. Je třeba pro opětovné znárodnění železnic, energetick­ých podniků a pošt a chtěl by posílit vliv odborů. Dalo by se čekat, že za jeho úspěchem budou hlavně starší voliči, ale není to tak. Na mladé podle všeho zapůsobily jeho návrhy třeba na zrušení školného na univerzitá­ch či znovuzaved­ení grantů pro chudé studenty. Podle listu The Guardian se Corbynovi podařilo sestavit unikátní voličskou alianci mladých, kteří poprvé volili, a těch nejstaršíc­h, na něž nejvíce doléhají rozpočtové škrty.

Takový úspěch „levičáka“Corbyna se nečekal. Podle některých komentátor­ů však vytěžil maximum z rozladění mnoha voličů nad tím, jak jiní politici často mění názory a jak se stírají rozdíly mezi levicí a pravicí. „Corbyn není běžný politik. Zatímco jiní se snaží přizpůsobo­vat době, on zůstává přes 30 let téměř stejný,“podotkla k tomu stanice CNN.

 ?? Foto: AP ?? Palec nahoru Ve stanu labouristů Jeremyho Corbyna zavládlo po ohlášení výsledků nadšení. Dopadli lépe, než se čekalo.
Foto: AP Palec nahoru Ve stanu labouristů Jeremyho Corbyna zavládlo po ohlášení výsledků nadšení. Dopadli lépe, než se čekalo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia