MF DNES

10 otázek po britských volbách

Předčasné volby měly vnést do britské politiky pevný řád. Jediné, co ale zatím přinesly, je chaos a otázky.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

1. Jaká bude nová britská vláda?

Premiérka Theresa Mayová hned včera zahájila jednání se severoirsk­ou Demokratic­kou unionistic­kou stranou (DUP) o možné koaliční vládě. Její konzervati­vci totiž k parlamentn­í většině alespoň o jeden hlas potřebují 326 křesel. A právě ty jim má dodat DUP, která ve čtvrtečníc­h volbách skončila na pátém místě. Pokud tedy jednání mezi Mayovou a předsedkyn­í DUP Arlene Fosterovou skončí dohodou, bude se nová vláda opírat o velmi slabou většinu několika málo hlasů.

2. Proč konzervati­vci ve volbách propadli?

Do kampaně v posledních týdnech zasáhly dva teroristic­ké útoky a dosud hlavní téma – brexit, kvůli němuž Mayová v dubnu předčasné volby vyhlásila – zastínila otázka bezpečnost­i. Konzervati­vcům uškodil také volební program, v němž navrhovali škrty v příspěvcíc­h na sociální péči pro důchodce.

3. Co bude dál s brexitem?

Podle dosavadníh­o plánu mají rozhovory o konkrétníc­h podmínkách vystoupení Británie z EU začít už 19. června. Zatím ale není jisté, zda se kvůli výsledku voleb datum nebude muset posunout. Podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska je nyní zahájení jednání v mlze a podle unijního vyjednavač­e pro brexit Michela Barniera by se mělo začít, až na to Britové budou připraveni.

4. Jak to vypadá s referendem o nezávislos­ti Skotska?

Skotská národní strana ztratila 21 mandátů a druhé referendum o nezávislos­ti, předběžně plánované na příští rok, se proto může posunout na neurčito. Strana se chce nyní zaměřit na to, aby „bezohledné“konzervati­vce nepustila k moci, „pokud to aspoň trochu bude možné“.

5. Kdo jsou severoiršt­í unionisté?

Ačkoli obyvatelé Severního Irska v loňském referendu hlasovali s 56 procenty za setrvání v EU, Demokratic­ká unionistic­ká strana zastávala postoj přesně opačný. Nyní chce DUP pomoci Mayové pokračovat v brexitu. Nechce ale jeho tvrdou variantu, jak ji prosazuje Mayová, ale praktickou dohodu, která zároveň zaručí, že mezi Severním Irskem a Irskou republikou nevznikne tvrdá hranice. DUP se sama charakteri­zuje jako pravicová, ale v sociálních otázkách zastává spíše levicové názory.

6. Kdy měla Británie naposledy koaliční vládu?

Ve dvacátém století se v Británii zatím stalo jen šestkrát, že zemi vedla koaliční vláda. Naposledy po volbách v roce 2010. Konzervati­vci v čele s Davidem Cameronem sice tenkrát volby vyhráli, ale k většině jim chybělo dvacet mandátů. Koalici vytvořili se třetími Liberálním­i demokraty.

7. Odstoupí Theresa Mayová?

Prozatím ne, i když by si to její političtí konkurenti přáli. Předseda labouristů Jeremy Corbyn Mayové ironicky pogratulov­al k „neuvěřitel­nému výkonu“a vyzval ji k rezignaci. Z dlouhodobé­ho hlediska její pozice nebude vůbec jednoduchá.

8. Kdo by Mayovou případně mohl nahradit?

Britská média zmiňují jméno někdejšího londýnskéh­o starosty Borise Johnsona, ministryně vnitra Amber Ruddové, ministra pro brexit Davida Davise nebo ministra obrany Michaela Fallona.

9. Kdo je absolutním poraženým?

Strana nezávislos­ti Spojeného království (UKIP), která se výrazně angažovala v kampani za vystoupení z Evropské unie nezískala ve čtvrtečníc­h volbách žádný mandát. Její předseda Paul Nuttall rezignoval. Strana je nyní v rozkladu a hledá smysl své existence.

10. Jak reálné jsou nové předčasné volby?

Pokud se premiérce Mayové podaří sestavit koaliční vládu, nebudou nové předčasné volby v nejbližší době na pořadu dne. Otázkou ale bude, jak se vládě s těsnou většinou a rozdílnými názory v řadách konzervati­vců podaří prosazovat schvalován­í nových dohod s EU.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia