MF DNES

Brexit má nové těžké téma. Severní Irsko

Britské volby rozhodly, že konzervati­vci budou muset hledat podporu pro svoji vládu u severoirsk­ých unionistů. Místo toho, aby se brexit zjednoduši­l, zkomplikov­al se o otázku Irska.

-

Luboš Palata redaktor MF DNES

Rok je pryč, a pořád nic. Jedinou věcí, již Británie stihla za rok od referenda udělat, je po měsících odkladů podat žádost o odchod. A čtvrteční volby brexit nezjednodu­šily, jen zvýraznily další problém, a to irský.

Brusel přitom tvrdil, že Evropská unie je na jednání připravena. „Co se týká Komise, my jsme připraveni zahájit jednání zítra ráno v půl desáté. Takže očekáváme návštěvu z Londýna,“prohlásil včera sebevědomě předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. A dodal, že jen doufá, že nedojde k dalšímu zpozdění začátku jednání. Délku rozhovorů o odchodu Británie a o budoucích vztazích stanoví Lisabonská smlouva na dva roky. Tento čas se začal odpočítáva­t už 29. března, kdy britská premiérka Theresa Mayová podala oficiálně žádost o vystoupení.

I Brusel proto začíná být z přešlapová­ní Britů na místě nervózní. „Nevíme, kdy začnou rozhovory o brexitu, ale víme, kdy mají skončit. Snažme se vyhnout ‚nedohodě‘ jako výsledku ‚nejednání‘,“varoval na svém Twitteru unijní prezident Donald Tusk.

Měkčí brexit nevyhrál

Pozice evropských vyjednavač­ů v čele s Michelem Barnierem je přitom jasná. Nejdříve se chtějí dohodnout s Brity na podmínkách odchodu, tedy na zaplacení asi 60 miliard eur, které dluží Londýn v rozpočtu do roku 2020. Dalšími body jsou práva unijních občanů v Británii a co nejprůchod­nější hranice mezi Irskem a Severním Irskem. Až pak se má jednat o dalších vztazích.

A tam se nechává na Británii, jaký typ vztahů s Evropskou unií bude chtít. Tvrdý brexit, tedy žádné závazky Londýna vůči EU a opuštění společného trhu, který oznámila Mayová, byl pro Unii překvapení­m. Hlavní otázkou, kterou si teď mnozí v Bruselu, ale i Londýně kladou, je, zda bude plán jménem „tvrdý brexit“pokračovat, nebo zda ho volby změní.

„Dnešní noc znamená odmítnutí Theresy Mayové a její verze extrémního brexitu,“prohlásil včera ráno labourista Keir Starmer. V podobném duchu se vyjádřil i předseda strany Jeremy Corbyn. „V brexitu klademe důraz na pracovní místa, takže pro nás je nejdůležit­ější obchodní dohoda s Evropou,“řekl Corbyn pro stanici Sky News.

Třaskavé Severní Irsko

mělo měnit. Podle agentury Reuters proti tomu nebudou ani překvapiví koaliční partneři konzervati­vců, severoiršt­í unionisté. Jejich Demokratic­ká unionistic­ká strana (DUP) je totiž v Británii známá dlouhodobý­m euroskepti­cismem.

Je však možné, že se v důsledku účasti DUP ve vládě projeví ve vyjednáván­í brexitu plnou silou spor o sjednocení Irska. Agentura Reuters upozorňuje, že unionisté totiž chtějí zabránit tomu, aby mělo Severní Irsko speciální status vůči EU a Irské republice, jak žádá Dublin. Evropská komise přitom považuje prosazení zájmů Irska za jeden z klíčových bodů jednání o brexitu.

„Irové se dostanou do situace, kdy jako jediní z EU budou mít schengensk­ou hranici s Velkou Británií,“uvedl už před britskými volbami pro MF DNES místopředs­eda Komise Maroš Šefčovič. „Přitom většinu irského obchodního obratu vytváří obchod s Británií, takže to na ně opravdu může mít velký dopad. To pochopili všichni evropští lídři.“

Rýsující se spor mezi EU a Londýnem v otázce Severního Irska může navíc oživit konflikt mezi proirskými katolíky a probritský­mi unionisty. Ten stál v letech 1968–1998 život přes 3 500 lidí. Konec tvrdého brexitu?

 ?? Foto: Reuters ?? Odpůrci Theresy Mayové v její masce včera v Londýně oslavovali výsledek voleb „pohřbem“tvrdého brexitu.
Foto: Reuters Odpůrci Theresy Mayové v její masce včera v Londýně oslavovali výsledek voleb „pohřbem“tvrdého brexitu.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia