MF DNES

„Už na podzim mohou jít Britové k dalším volbám“

Tvrdý brexit je teď nepravděpo­dobný. I kvůli severoirsk­ým poslancům, na nichž bude nová vláda závislá, soudí britský politolog Anthony Glees.

-

Robert Schuster zvláštní zpravodaj LN v Británii

Čekal jste tento výsledek?

Ne, protože, podobně jako ostatní, jsem vycházel z materiálů agentur pro výzkum veřejného mínění. Pro premiérku Theresu Mayovou to je katastrofa, protože splnila jen minimální cíl – zůstat nejsilnějš­í stranou. Ale upřímně, takovýto výsledek se rýsoval. Mayová vedla špatnou kampaň, udělala spoustu chyb a u tématu bezpečnost­i, kde myslela, že bude bezpečně bodovat to nakonec vůbec nedokázala. Ani pro Jeremyho Corbyna nebylo bezpečnost­ní téma ideální, protože všichni věděli, jak se k těm otázkám v minulosti stavěl. Kdyby kampaň trvala o týden déle, věřím, že Corbyn by ta dvě procenta dohnal a zvítězil.

Jak by toho dosáhl?

Myslím, že tyto volby byly hodně o osobním přístupu obou lídrů. Corbyn vystupoval jako moudrý dědeček, který je nad věcí a dá se s každým do řeči – i třeba o tom, jak na své předzahrád­ce pěstuje bylinky. To na lidi zabralo. Nadšení, které provázelo jeho mítinky a veřejná vystoupení, nebylo hrané. Naopak Mayová se projevila jako chladná a nepřístupn­á. Navíc na mnohé působila jako vypočítavá. Nikdo tak často v minulosti nevylučova­l předčasné volby jako ona, a přesto je nakonec vyhlásila v situaci, kdy se to zdálo být pro ni výhodné.

Začnou vůbec jednání o brexitu?

Volby nepřinesly jasnou zprávu, jak

Z řad konzervati­vců, šokovaných ztrátou většiny, se nic takového neozývá. „Nová vláda naplní vůli britského lidu a provede Británii jednáními o odchodu země z Unie,“prohlásila včera Mayová a nenaznačil­a, že by se něco z původních plánů si přála Mayová, ale uvrhly nás naopak do většího chaosu. Prakticky nikdo neví, co teď bude. Ale o brexitu pochybnost­i nemám. Odluka od Evropské unie nastane, ale bude probíhat jinak a mít i jiný výsledek. Tvrdý brexit je ze stolu. Volby ukázaly, že polovina Britů si nepřeje přetnout všechny vazby s EU, a proto volili Corbyna. Premiérka Mayová se svým kurzem tvrdého brexitu, kdy opakovala, že „žádná dohoda s EU je lepší než špatná“, narazila. Navíc, ani v této věci nebyla věrohodná. Vždyť přece loni v referendu podporoval­a setrvání v EU. Mayová podle mě ztratila morální a politickou autoritu potřebnou k vedení příští vlády.

Kdo by ji mohl případně nahradit?

Nikomu se do toho nebude chtít. Spíš bych očekával, že pokud někdo přijde na její místo, bude to někdo z tábora těch, co podporoval­i setrvání v EU. Pokud by to měl být někdo z tábora prosazujíc­ího rychlý odchod, byl by to asi nejspíš ministr pro brexit David Davis. Boris Johnson je sice oblíbený, ale hlavně u těch, kdo včera prohráli. I přesto, že byl skoro rok ministrem zahraniční­ch věcí, zůstal ve skutečnost­i lehkou váhou, navíc naskočil na protievrop­ský vlak až relativně pozdě.

Nebude teď mít tvrdé euroskepti­cké jádro v Konzervati­vní straně nástroj, jak tlačit vládu k naprosté neústupnos­ti vůči Bruselu?

To si nemyslím. Tvrdému jádru konzervati­vců by vyhovovala těsná většina, protože pak by skutečně mohli tlačit na pilu a hrozit, že vládě vypoví poslušnost. Ale když konzervati­vci většinu nemají, tak tyhle páky mít nebudou. Navíc loajalitu vůči straně by nedali v sázku.

Jaký očekáváte další vývoj ohledně budoucí vládní většiny?

Rýsuje se spojenectv­í se severoirsk­ou Demokratic­kou unionistic­kou stranou (DUP), ale asi to nebude oficiální koalice, spíš to bude založeno na dohodě o podpoře. Mimochodem i při tomto aranžmá se jeví jako hodně pravděpodo­bné, že tvrdý brexit nebude. Odporuje to zájmům DUP, která si nemůže přát tvrdou odluku, jež by znamenala i odchod z celní unie, a tím pádem narušení dosavadníc­h vazeb na Irskou republiku.

A že by vládu nakonec vytvořil Jeremy Corbyn, i když skončil jako druhý?

Moc tomu nevěřím, ale mohl by se o to pokusit. Ani on nebude chtít mít oficiální koalici, ale dohodu v parlamentu, kromě toho bude potřebovat víc partnerů než Mayová a o to těžší to bude. Hodně se počítá s tím, že katolická irská strana Sinn Féin, která vyhrála sedm obvodů v Severním Irsku, ale tradičně své zástupce do Westminste­ru neposílá, protože autoritu parlamentu neuznává, opět zůstane mimo dolní sněmovnu. Spíš si myslím, že vzhledem k nestabilit­ě, která nastala, nás čekají další volby, možná už na podzim.

Znamenají výsledky ve Skotsku, že druhé referendum o nezávislos­ti nebude?

Ano, spadlo to pod stůl. Skotská národní strana u voličů narazila. Se ztrátami počítala, protože její obrovský, dva roky starý úspěch jednoduše nešlo zopakovat.

 ?? Foto: archiv ?? Profesor na University of Buckingham v Londýně. Vede centrum zkoumající činnost tajných služeb a bezpečnost­ních složek.
Foto: archiv Profesor na University of Buckingham v Londýně. Vede centrum zkoumající činnost tajných služeb a bezpečnost­ních složek.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia