MF DNES

V germánské Walhalle mají Rubense i několik Čechů

Cestování

-

Luboš Palata zvláštní zpravodaj MF DNES v Německu

Ten bílý mramorový chrám na vysokém svahu nad Dunajem vypadá, jako kdyby byl z jiného světa a jiné doby. Stavba v antickém stylu, jakoby přenesená přímo z aténské Akropole, působí mezi bavorským Řeznem a Pasovem nezvykle a impozantně a už z dálky láká k návštěvě.

Samotné jméno Walhalla vyvolává mrazení. Je v něm cosi honosně germánskéh­o, co působí na Čechy jako magnet a zároveň varuje před čímsi temně nebezpečný­m, co našlo za nacismu projev v teorii Němců coby nadřazené rasy.

Ludvík I. Bavorský, který na počátku devatenáct­ého století nechal tuto úžas budící repliku aténského Parthenonu na strmém břehu Dunaje postavit, neměl s nacismem nic společného. Proslul jako mecenáš umění, díky němuž se Mnichov stal evropským centrem kultury a jehož stavby patří k ozdobě bavorské metropole.

Žádná z nich ale nedosahuje velkolepos­ti Walhally, která se měla stát památníkem germánskýc­h velikánů a protějškem stejnojmen­ných dávných chrámů boha Ódina. Podobně jako u této předlohy, i bavorská Walhalla měla být památníkem hrdinů, nikoli však jen válečných, ale i hrdinů ducha.

Příchod k Walhalle, který vede zadem přes parkoviště a borovicový­m lesíkem, příliš impozantní není. Chrám je sice mohutný a velkolepý, ale ten správný pohled se naskytne až na srázu nad Dunajem, ze strmě padajícího mramorovéh­o schodiště. Vyplatí se sejít pár desítek schodů dolů, neboť – popravdě řečeno – si jinak pohled na Walhallu moc neužijete. Ze strmosti, množství schodů a výšky srázu se člověku točí hlava a varovná cedule „Pohybujte se opatrně, došlo tu k úrazům“tu má své opodstatně­ní.

Češi mezi germánským­i hrdiny

Hlava se vám trochu zatočí i při vstupu do hlavního sálu. Zlacený strop, do dokonalost­i dotažené detaily novoantick­é výzdoby a krásný mramor. Všechno je velké, opravdu velké. U vchodu je pokladna, kde od vás chtějí čtyři eura, ale nejít dál by bylo šetření na nepravém místě.

Směsice bust a soch germánskýc­h velikánů, jež se podle rozhodnutí komise bavorské vlády stále doplňuje, je velmi zvláštní. Vedle osobností, jako je germánský vítěz nad Římany náčelník Arminius, němečtí císaři Fridrich I. Barbarossa nebo Ota I. Veliký či německý kancléř Otto von Bismark, jsou tu i jména nečekaná: třeba vlámských malířů Petera Paula Rubense, Antona van Dycka, švédského krále Karla X. Gustava či ruské carevny Kateřiny II.

A dokonce také i několik Čechů – Josef Václav Radecký z Radče, Albrecht z Valdštejna nebo Gregor Mendel. Podle mínění zakladatel­ů i dnešních správců Walhally totiž všichni patří do široce pojaté germánské kultury. Už za tohle zamyšlení, jak to vlastně ti Bavoři berou, návštěva Walhally stojí.

 ?? Foto: Reuters ?? Jako zjevení Antický chrám uprostřed bavorských lesů na srázu nad Dunajem. To není fata morgána, ale německá Walhalla.
Foto: Reuters Jako zjevení Antický chrám uprostřed bavorských lesů na srázu nad Dunajem. To není fata morgána, ale německá Walhalla.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia