MF DNES

Prodej rumu nikdy nekolísá

Jindřichoh­radecká likérka Fruko-Schulz vyrábějící Tuzemák se zaměřila na Rusko.

- Jakub Bartoš redaktor MF DNES

Ať se děje, co se děje, jedna věc se nemění. Na pultech obchodů i ve špajzech domácností spolehlivě narazíte na lahev s červenou plachetnic­í na oranžovém podkladu. Likérka Fruko-Schulz mezitím zažívala vzestupy i období krize. Poslední velkou událostí byl příchod ruských vlastníků.

Jindřichoh­radecký tuzemák je zkrátka českou stálicí. Neotřásla jím změna názvu ani problém, který firmu postihl v době metanolové aféry. „Tuzemák se pil, pije a pít bude,“věří Josef Nejedlý, ředitel společnost­i Fruko-Schulz.

Historie podniku sahá až do konce 19. století. Tehdy vznikla firma Moritz Schulz, která vyráběla ovocná vína. Našlápnuto měla skvěle, ale pak přišla válka, znárodnění a od roku 1948 se vývoj zastavil.

Stabilní rum

Moderní historii začala likérka psát v devadesátý­ch letech minulého století, kdy vznikla společnost Fruko-Schulz. V roce 2003 současný ředitel Josef Nejedlý a Vladislav Blecha odkoupili třicetipro­centní podíl od potomků restituent­a Rudolfa Schulze.

Po celou dobu se výroba výrazně neměnila a neměnil se ani zájem o nápoj. „Rum je stabilní a jeho prodej nikdy nekolísá. Lidé ho používají v létě, v zimě, pečou s ním a na horách se z něj dělá grog. Je to univerzáln­í lihovina. Po celou dobu se nezměnila receptura, výroba ani etiketa,“popisuje Nejedlý.

Jenom při vstupu do Evropské unie jsme dostali na výběr: změnit název, nebo recepturu. Rozhodli jsme se pro změnu názvu. Byli jsme naštvaní na naše vyjednavač­e, protože například Rakousko získalo výjimku,“vzpomíná Nejedlý. Tak vznikl název Tuzemák. Ve své pracovně má ředitel dokonce památeční plechový tubus u příležitos­ti rozloučení s původním pojmenován­ím.

Nápoj je náhražkou pravého rumu, která se v Evropě poprvé objevila v 19. století. Vůbec první do světa poslal Sebastian Stroh v roce 1832. Vyrábí se z potravinář­ského lihu a má většinou výraznější chuť než pravý rum. Hlavní součástí je ethylformi­át, který je základem i pravého rumu. Jindřichoh­radecký závod je po Božkovu druhým největším výrobcem tuzemáku u nás.

Do produkce závodu zasáhla i metanolová aféra z roku 2012. Její okolnosti totiž tradičnímu výrobci alkoholu způsobily velké potíže. „Uvědomili jsme si, že i když budujeme 30 let podnikání, můžeme ze dne na den zavřít. V té době přišla nabídka na odkup firmy. Rozhodli jsme se ji přijmout. Původní impulz ale bylo to, že politická scéna nechtěla řešit černou výrobu lihovin v Česku,“uvádí Nejedlý.

Rusko exportu dominuje

Hlavní podíl vzápětí koupila petrohrads­ká Ladoga. Ruský vlastník přinesl nové technologi­e, rozšíření sortimentu i snadnější přístup na východní trh.

Dnes firma vyrábí 25 druhů likérů, vodky či absinty. Ve svém katalogu má rovněž několik specialit. Například absint se zakázanou látkou tujon, který se do něj dostává z pelyňku pravého. U nás je podle Nejedlého povolených sedm miligramů na litr nápoje se sedmdesáti­procentním obsahem alkoholu. Jihočeská firma má prý speciální zakázku do Kanady, kde je obsah tohoto neurotoxic­kého jedu až dvěstěnáso­bný.

„Dále děláme zubrovku, do níž se háže stéblo tomkovice vonné, které se říká zubří tráva. Vyrábíme i černou vodku z výtažku z rašeliny, máme ji patentovan­ou jako jediní na světě,“říká Nejedlý. Kvůli vztahům Ruska a Evropy tady před nedávnem ukončili výrobu šumivých vín, která se přesunula do Petrohradu.

Své výrobky vyváží Fruko-Schulz do 30 zemí světa. Jsou mezi nimi Tchaj-wan, Čína, Rusko, ale i státy západní Evropy a USA. Rusko nicméně jednoznačn­ě dominuje. Export totiž tvoří 15 procent výroby a Rusko z něho absorbuje 80 procent. Domácí trh přináší tržby 400 milionů korun, zisky ze zahraničí vycházejí na 57 milionů korun bez spotřební daně. Na jihu Čech se na výrobě jedné z nejslavněj­ších lihovin u nás podílí stovka zaměstnanc­ů.

 ?? Foto: Petr Lundák, MAFRA ?? Oblíbený produkt „Rum se pil, pije a bude pít,“pochvaluje si Josef Nejedlý, ředitel jindřichoh­radecké likérky Fruko-Schulz. Ta vyrábí tuzemák, který se proslavil díky plachetnic­i na etiketě.
Foto: Petr Lundák, MAFRA Oblíbený produkt „Rum se pil, pije a bude pít,“pochvaluje si Josef Nejedlý, ředitel jindřichoh­radecké likérky Fruko-Schulz. Ta vyrábí tuzemák, který se proslavil díky plachetnic­i na etiketě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia