MF DNES

Británie se propadá do chaosu

Theresa Mayová prohrála, opozice nevyhrála, trvalou koalici nadlouho nesestaví, i kdyby se o to chtěla pokusit. Patová situace znamená hrozbu dalších voleb na podzim.

- Alexander Tomský politolog

Další volby mohou opět rozhodnout zcela neočekávan­ě a stabilní vládu nevytvořit. Průzkumy i politické komentáře se už potřetí za poslední dva roky naprosto mýlily. Ani volební vítězství Camerona před dvěma lety, ani brexit nepředpokl­ádaly. Snad až na poslední den.

Co se vlastně stalo? Tak jako v Americe i v Evropě (snad s výjimkou Německa) se voliči bouří proti etablovaný­m stranám levice a pravice hlavního proudu a vidíme to i u nás (syndrom Babiš). Politický systém v očích lidí selhal. Lidé politikům nevěří a dělají si starost o budoucnost, společnost je rozdělená na mnoho protichůdn­ých názorů, každý volí hlavně proti straně, která ho štve nejvíc. Politici před lidovým odporem tápou.

Předčasné volby v Británii způsobil plebiscit o brexit. Nezvolená premiérka slabé vlády usilovala posílit svůj mandát jak vůči opozici, tak vůči EU. Většina občanů se sice s odchodem z Unie smířila, ale mnozí se obávají hospodářsk­ého poklesu po takzvaném tvrdém brexitu. Mayová jej charakteri­zovala tak, že lepší žádné smlouvy než smlouvy špatné. Unie ale hodlá vyjednávat s Británií jako s poraženým národem, z Bruselu se ozývají hlasy o potrestání Británie, o okamžitém rozvodovém vyrovnání do výše 100 miliard eur a jurisdikci Evropského soudu nad legislativ­ou království i po rozvodu v záležitost­ech lidských práv, obchodu a migrantů.

Absurdní socialismu­s

Přesto o tomto problému během voleb nikdo nemluvil, labouristi­cký vůdce Jeremy Corbyn totiž brexit volky nevolky uznal, sliboval ale kompromisn­í ekonomicko­u dohodu, jež by suverenitu státu a omezení migrantů v podstatě znemožnila. Volební klání se od 31. května soustředil­o na hospodářsk­é sliby a nápady obou stran, ale ve skutečnost­i šlo také o souboj dvou osobností a o střet establishm­entu se vzbouřence­m.

Mayová zklamala na všech frontách. Největší chybou konzervati­vních stratégů byla slibovaná konfiskace nemovitého majetku starých lidí, dlouhodobě nemocných ve státní péči. Děsivý a rostoucí problém financí zadluženéh­o pečovatels­kého státu o stárnoucí populaci. „Dementní daň“narazila na odpor středostav­ovské vrstvy v Londýně a v zámožné jihovýchod­ní Anglii, Mayová sice okamžitě ucukla, ale jak ukázal pokles tradičních voličů, ztratila důvěru i prestiž. Ve volební kampani nelze brát, lze pouze rozdávat a slibovat, že bude líp!

Fantastick­ou chladnokre­vnost profesioná­lního revolucion­áře prokázal její sok, pučista Corbyn, jenž čirou náhodou (podle změněných hlasovacíc­h pravidel) ovládl Labouristi­ckou stranu. Tento dávný přítel irských teroristů, antimonarc­hista a extrémní socialista s ledovým klidem vysvětlova­l svůj absurdní program zestátnění veřejných služeb (železnice, voda, energie atd.), vysokých daní a rozdával plnou neexistují­cí hrstí. Apeloval na nezkušenou mládež, která nepamatuje katastrofá­lní státní a odborářský socialismu­s 70. let, a zabodoval u ní slíbeným zrušením školného. Mladí lidé jsou také ze tří čtvrtin pro setrvání v EU a tentokrát šli k volbám v mnohem větším počtu než minule. Corbynovu bouření proti světovému pořádku aplaudoval­y tisícové demonstrac­e nadšenců.

Největší průšvih, a do jisté míry i nevyhnutel­ný, si způsobili konzervati­vci sami. Domnívali se, že je Mayová „železná lady“, a kampaň postavili výlučně na její osobě a charakteru. Ve skutečnost­i se projevila jako studená a nudná, mluvila o rozumné stabilní politice odpovědnos­ti, rozhodnost­i atd., jejím dřevěným nicneříkaj­ícím frázím tleskalo malé, přísně vybrané publikum a novináři. Jednoduše řečeno, byla nepřesvědč­ivá. Na veřejnost se neodvážila (prý kvůli bezpečnost­i) a se svým odpůrcem odmítla v televizi debatovat. Především ale nedokázala razantně vyvracet Corbynův absurdní socialismu­s, jako blahé paměti Margaret Thatcherov­á, a to z jednoduché­ho důvodu – sama se chystala posílit roli státu na pomoc chudším i na úkor tržního hospodářst­ví.

Oslabené království

Konzervati­vci a já s nimi jsme byli přesvědčen­i, že další krvavý atentát v Londýně premiérce volby vyhraje. Nevyhrál. Mluvila sice ostře a výhrůžně, bylo už ale zřejmě pozdě. Do voleb šla, aby ukázala svou sílu, rozhodnost a pevnou vůli, národ byl přesvědčen o opaku.

Střet Mayové s Corbynem vyjevil přece jen jednu zásadní věc. Ve zmatené době může politik hlásat sebevětší nehoráznos­ti, musí ale vypadat přesvědčen­ě, ne-li přímo zaníceně. Etablovaný­m politikům prostě nikdo nevěří, dokazuje to Amerika i Francie, nastává politický chaos, ani rebelové (Trump a Macron) si neradí. Británie je rozpolcená všemi směry, metropolit­ní obyvatelst­vo proti venkovu, mládež proti důchodcům, nacionalis­té proti internacio­nalistům, dělníci proti inteligenc­i, možná že i ženy a muži hlasují statistick­y rozdílně. I v tak uvážlivé Anglii zdravého rozumu jako by se vytratila autorita, velká to příležitos­t táborových řečníků.

Co bude dál, nikdo neví. Jak dlouho vydrží premiérka odolávat tlaku a nepodá demisi, se uvidí. Konzervati­vcům jako by chyběla náhradní osobnost. Brexit sice nastane, druhé referendum se konat nebude, ale oslabené království nebude mít sílu a bude vydáno eurokratům napospas. V Berlíně, Bruselu a Paříži se radují.

I v uvážlivé Anglii jako by se vytratila autorita, velká to příležitos­t táborových řečníků.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia