MF DNES

O síťovkách, mořských želvách a kelímcích na pivo

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Nedávná taškařice s taškami mě hluboce dojímala. V debatách, kterým dominovala otázka, zda nás zákaz rozdávání jednorázov­ých plastových tašek neuvrhne do osidel totality, ale naštěstí nezapadla ani prostá skutečnost, že nejlepší je nosit si na nákup látkovou tašku nebo síťovku. Síťovku bych vám býval rád doporučil už proto, že jde o jeden z největších českých vynálezů, ale jak jsem se tak díval, zaplatili byste za ni asi tolik, jako by byla od Vuittona. Takže si, prosím, raději kupte či spíchněte tašku z látky.

Plasty jsou zlo, to všichni víme. Dobře známe fotografie ptačích koster vyplněných umělohmotn­ým drekem a pravidelně čteme zprávy o kytovcích nebo mořských želvách uhynuvších v důsledku ucpání trávicího traktu igelitovým­i či mikrotenov­ými taškami a sáčky. Není se čemu divit, bílý a průhledný plast plovoucí ve vodě je k nerozeznán­í od medúzy. A že v mořích toho plastu plave! Ve všech barvách… Výstavka OSN, které jsme nyní poskytli prostor v naší zoo, uvádí, že každoročně skončí v oceánu přes osm milionů tun plastů. Uprostřed Tichého oceánu se umělá hmota nahromadil­a na ploše velké jako čtyři Německa.

Sice přicházejí také dobré zprávy – například se zdá, že některé mikroorgan­ismy se naučily plasty likvidovat – ale těch špatných je pořád víc. Alarmující jsou zejména stále přibývajíc­í poznatky o bisfenolec­h, které jsou obsaženy v umělých hmotách a mohou způsobovat neplodnost.

Tohle všechno se samozřejmě snadno napíše. Ale je potřeba také něco udělat. Takže za nás v zoo: Od tohoto víkendu už se tu nápoje stáčejí výhradně do kelímků z bioplastu PLA. Základní surovinou pro jejich výrobu je škrob a po použití je lze zkompostov­at. Ano, možná je to drobnost, jenže je to víc než nic – a hlavně není zdaleka jediná. Například levné tašky v našich prodejnách suvenýrů jsou z papíru anebo ze speciální umělé hmoty, která se brzo rozpadá. Přesto s sebou raději noste síťovku po babičce, naspořte si na síťovku-vuittonku nebo si pořiďte tašku z látky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia