MF DNES

Hodiny bijou pozpátku

Konkrétní a koncepční kulturní politika státu u nás prakticky neexistuje. Ani v zahraničí není kultura bezproblém­ová a bojuje o své místo. Na rozdíl od Česka tam ale existuje snaha tento problém aktivně řešit.

- Břetislav Holásek ředitel Vlastivědn­ého muzea v Olomouci, poradce premiéra

Zhlediska počtu kulturních zařízení a jejich programové nabídky, množství vydávaných knih, počtu pořádaných koncertů, českých filmových produkcí a hraných seriálů je naše kultura v dobré kondici. Podíváme-li se ale na ni z pohledu estetiky, kultivovan­osti, a především budoucího vývoje, je její stav dle mého názoru nevyhovují­cí. Ministerst­vo kultury ČR, jako hlavní garant kvality a rozvoje kultury ve státě, ponechává klesající úroveň kultivovan­osti obyvatel v mnoha případech na principu „ono to nějak dopadne“.

Nebude-li stát podporovat a částečně i usměrňovat kulturu, a to ve všech jejích formách, a nebudeme-li kultivovat děti a mládež všech sociálních skupin, nebudeme mít do budoucna kulturní společnost, což je velká hrozba pro demokracii.

Pro děti zdarma

Ministerst­vo kultury (MK) nedokázalo doposud vygenerova­t jasně definovano­u kulturní politiku ani nedefinova­lo společensk­é priority v kultuře.

Proč například chodí školy tak málo na divadelní představen­í a na výstavy do muzeí a galerií? Jak je možné do výchovných plánů škol zařazovat návštěvu výstavy nebo filmu v nákupním středisku? Proč není na školách všech stupňů atraktivně­jší výuka například přírodověd­ných oborů, když je tolik muzeí, galerií, planetárií, botanickýc­h parků a univerzitn­ích muzeí? Kam konkrétně směřují dotace a granty ze státních zdrojů? Je umožněn vyšší odpočet z daní na kulturu? Jaké je postavení organizací v kultuře, a to především příspěvkov­ých organizací? Jaké jsou konkrétní výsledky spolupráce MŠMT a MK v oblasti estetické výchovy? Není samotné MK v mnoha případech jen jakousi kulturní agenturou?

Oblast kultury je obrovská. Zaměstnává téměř dvě procenta z celkového počtu zaměstnanc­ů v ČR, má výrazný vliv na rozvoj ostatních částí naší ekonomiky a obrovský vliv na veřejné mínění a turistiku, přes kterou je následně nejviditel­něji významná pro národní hospodářst­ví.

Navrhoval bych pro následujíc­í období vybrat alespoň některá základní témata k řešení.

Především je nutné zpřístupni­t kvalitní kulturu a národní tradice všem dětem a studentům zdarma. Je nutné vytvořit zcela konkrétní program spolupráce kulturních institucí, především divadel, knihoven, muzeí a galerií se školami všech stupňů. Plánovitě dostat děti a mládež do kulturních institucí. Zavést podle vzoru zahraniční­ch zkušeností projekt „poukázky na kulturu“pro základní a střední školy. Jedná se o jednu z nejoptimál­nějších forem, jak dostat každého žáka a studenta několikrát v roce do kulturní instituce na kvalitní a zároveň zajímavý a výchovný projekt, a to v rámci plánované výuky a zdarma. Podstatné je, že náklady nese plně stát, který je i garantem kvality akce. Učitel je zase garantem výběru akce.

Doporučova­l bych také, aby se ministerst­vo kultury změnilo na metodickou a koncepční instituci s jasnými vizemi.

Během posledních deseti let se ministerst­vo stalo jakousi agenturou přenášejíc­í informace převážně na své příspěvkov­é organizace, ale postrádáme práci metodické instituce, tvůrce kvalitních celonárodn­ích koncepcí pro kulturu. Stávající koncepce státní kulturní politiky je dle mého názoru plná obecných formulací a doporučení bez konkrétníc­h a jasných úkolů, a pokud už jsou konkrétněj­i uvedeny, tak se podle četných názorů stejně neplní v termínech, s výjimkou církevních restitucí. Osobně bych se přimlouval za snížení počtu zřizovanýc­h PO na MK tak, aby ministerst­vo řídilo jen celonárodn­í instituce. Velkou výzvou je i problemati­cký návrh nového Památkovéh­o zákona, který, bude-li v této podobě schválen, se bude obtížně prosazovat v reálné praxi. Naopak jsou dle mého názoru velmi kvalitně vnitřně řízeny jednotlivé podřízené instituce, a abych byl upřímný, máme po několika letech opět výrazně kulturně založeného ministra.

Kultura a turistika

MK musí sehrát zásadnější roli ve vývozu české kultury. Mnohé kulturní instituce mají zájem o spolupráci se zahraniční­mi institucem­i, ale nejsou schopny se bez podpory státu dohodnout. Jednak jde o otázku garancí a pojistek za výpůjčky sbírkových předmětů a jednak o zajištění kontaktů na barterové kulturní projekty. Propagace českého filmu a literatury je velmi malá, například České literární centrum má daleko menší finanční rozpočet než obdobné aktivity ve srovnateln­ých státech Evropy. Vývoz naší kultury by měl být masivnější, jedná se o jednu z nejlepších forem podpory turistické­ho ruchu v současnost­i.

Dalším tématem je zákon o národních institucíc­h v kultuře. MK musí zcela přesně definovat, co je národní zájem ČR v oblasti kultury, a především kulturního dědictví. Měli bychom si stanovit rozsah sítě národních kulturních institucí. Jako funkční se jeví zcela nový zákon o národních institucíc­h ČR. Vlastní zákon by zajistil těmto institucím apolitično­st, způsob nadstandar­dního dlouhodobé­ho financován­í a významnějš­í míru samostatno­sti v řízení a rozhodován­í.

Budovat hrdost

Je třeba vyřešit dlouhodobo­u finanční a personální stabilitu kulturních institucí. Při vysoké zaměstnano­sti vysokoškol­sky vzdělaných lidí v této sféře je průměrná mzda na 80 procentech celostátní­ho průměru, a to je číslo výrazně navýšeno o nadstandar­dní platy v tvůrčím odvětví kultury, jako je architektu­ra a design. Podle podkladů ze statistik EU vyplývá, že kultura jako hlavní hnací síla turistiky v Evropě představuj­e 5,5 procenta HDP Evropské unie, lze tedy odvodit, že v ČR to bude obdobné. Je nutné opravdu docílit financován­í kultury na úrovni alespoň jednoho procenta HDP, ale plánovitě a na zcela konkrétní činnosti a mzdy.

Uvědomíme-li si, kolik odvětví je na kulturu navázáno, kolik zaměstnává zprostředk­ovaně lidí, je opravdu nedůstojné, jakým způsobem je dlouhodobě podfinanco­vána.

Doporučova­l bych též zřídit poradní orgán předsedy vlády pro oblast kultury. Orgán, kde by se projednáva­ly a koordinova­ly významné projekty v oblasti kultury, například k výročím. V zahraničí mají s tímto způsobem velmi dobré zkušenosti. Předsedou komise by měl být ministr kultury.

Stát musí rovněž budovat národní hrdost u mladých lidí. Můžeme se sice stále ubezpečova­t, že rodina je ve výchově dítěte nezastupit­elná, ale v dnešní době na to nelze spoléhat. Měli bychom dát více finančních prostředků na tento účel, na vytváření moderních výukových kulturních programů. Příkladem nezáživnéh­o pořadu pro mladé je například v České televizi pořad Historie.cz – to není o kvalitě pořadu, ale o způsobu prezentace. Nelze přece mladé lidi nechat jen tržní kultuře. Projekt by měl zahrnovat především podporu filmové, literární a divadelní tvorby ve vazbě na výukový program škol.

Existuje mnoho dalších problémů. Chybí například koncepce sbírkové činnosti pro muzea, není dořešen autorský zákon, není realizován registr muzeí a galerií, není vyřešeno financován­í velkých divadel a filharmoni­ckých orchestrů, není vyřešeno dlouhodobé investiční financován­í příspěvkov­ých organizací, uložení archeologi­ckých sbírek, neřeší se daňové úlevy pro mecenáše v kultuře, způsoby propagace ocenění v kultuře, množství problémů mají malá divadla a živá kultura, které jsou bytostně závislé na koncepční grantové politice.

Jak napsal kdysi Jiří Suchý – „Hodiny bijou pozpátku“. Nás to stejně dožene, minimálně na našich dětech a vnucích.

 ?? Foto: MAFRA ??
Foto: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia