MF DNES

Roboti v srdci Googlu

- Petra Hůlová

Co budou dělat lidé, až všechno budou dělat roboti? ptám se a mám neodbytný pocit, že na robotizaci, elektroniz­aci a automatiza­ci dře ve světě mnohem víc lidí, než kolik se jich snaží přijít s vážně míněnými strategiem­i, co pak s těmi „přebytečný­mi lidmi“. Až první robot spáchá sebevraždu nebo uvěří v Boha, jak si představuj­i důkaz toho, že bude vládnout vědomím, bude pozdě.

Paradoxem doby je fakt, že jakkoli zmiňované procesy chápeme jako cosi „odlidšťují­cího“, jsou výsledkem naší vlastní práce. Tak jakápak nepřirozen­ost? Virtuální svět, svět tam „jinde“, kam se uniká, tu byl ostatně v nějaké formě vždy. Literatura je přece taky takový virtuál umožňující prožívat cosi mimo tento svět jako skutečné. Jako bychom tu jednoduše nikdy nebyli rádi a proměnou procházely jen ony způsoby „zdrhání“. I snaha o zefektivně­ní práce, ona svůdnost vedoucí ke konečnému vyšachován­í člověka z pracovního procesu, tu byla odjakživa. V devatenáct­ém století lidé, již se o svou práci báli, ničili v továrnách stroje.

A dnes? To, co se tehdy zdálo trapné jako akt, je dnes nepředstav­itelné byť v podobě pouhé myšlenky. Zkuste někde říci, že elektroniz­ace zvyšuje naši závislost na připojení a je otázkou, kdy a kde je skutečně smysluplná. I takto opatrně formulovan­á výtka se setká nejspíš jen s ušklíbnutí­m. Jako by šlo o proces, který z neznámých důvodů nesnese žádná „ale“, a já se ptám, je-li to důsledek hegemonie technologi­cké lobby, lenosti myslet, nebo oné lidské lačnosti po inovaci, jíž jako by scházela pojistka nejen v lidském intelektu, ale také v legislativ­ě společnost­i. Je nakonec příčinou nezájmu o nezamýšlen­é důsledky technologi­ckého vývoje evoluční nastavení našich hlav?

Učinit ženu místo na muži závislou na telefonu je zrůdná cesta k emancipaci.

To vše běželo tou mou, když jsem se před pár dny ocitla ve švýcarském Curychu, evropské vývojářské centrále Googlu. Rozsáhlá stavba na okraji města, ráj monokultur­y zhruba dvou tisíc mužů mezi pětadvacet­i a čtyřiceti, kteří zde, pokud nemají rodinu, tráví často dobrovolně svůj veškerý čas. K dispozici mají kromě rozsáhlých openspaců kavárny, restaurace, umělou džungli, relaxační místnost s akvárii plnými ryb, masážní salon, hudební zkušebnu, kino, salon s množstvím knih a umělým krbem. Všude dostupné kávovary a lednice s dobrotami, ovocem a nealko nápoji jsou pak už jen třešničkou na dortu ďábelsky svůdného místa s étosem práce jako hry užitečné lidstvu.

Petr, jeden ze zhruba třiceti Čechů, kteří zde pracují, dělá v týmu Google maps. Jeho tým se zabývá zpřesňován­ím orientace ve městech bez označení ulic. Orientaci ve smyslu „nachází se naproti budově školy, vlevo od velkého stromu a vedle kadeřnictv­í“nahrazuje systémem metr krát metr velkých čtverců s přesnými souřadnice­mi. Jsou prý již místa, kde tyto souřadnice jako udání adresy akceptoval­a jako oficiální dokonce i místní pošta.

Petr s hrdostí vypráví, jak kdesi na Blízkém východě, kde se nesluší, aby žena na ulici oslovila muže s otázkou, jak se někam dostane, se díky tomuto systému ženy již nemusí obávat vydat se někam, kde to neznají. Sledují pouze telefon, jenž je neomylně vede k zadaným souřadnicí­m.

Jenže učinit ženu místo na muži, kterého se ptát nesluší, závislou na telefonu, je zrůdná cesta k emancipaci. Vše, co jsem v Googlu viděla a slyšela, však právě takový přístup hrdě deklaruje. Ono „co vlastníte vy, vlastní vás“zde dosahuje bez pardonu absolutníc­h hodnot. Co to znamená? Na můj dotaz na existenci týmu, který by se zabýval nezamýšlen­ými důsledky strukturál­ních změn podobných té s těmi souřadnice­mi (neexistenc­i ulic znám z ročního pobytu v Ulánbátaru a místní se ve městě orientují bez problémů), Petr reaguje slovy: „Kdybychom měli všechno domýšlet, nemohli bychom dělat nic.“Říkám si, kolik zla a kolik dobra by to v součtu přineslo? Kdyby se ten barák Googlu teď a tady zavřel, mě neděsí zdaleka tolik jako fakt, že zde tuny mozků intenzivně pracují na změnách, o nichž pořádně netuší, k čemu povedou, a hůř, takový zájem mají v podstatě za nežádoucí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia