MF DNES

Zátarasy, skenery. Všude posilují bezpečnost

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Umasových akcí, mezi které festivaly patří, není radno podceňovat bezpečnost. V posledních týdnech se řeší především koncert Ariany Grande v Manchester­u, který zasáhl teroristic­ký útok. Pořadatelé velkých tuzemských festivalů se však shodují, že bezpečnost­ní opatření řeší průběžně a dlouhodobě. Tedy ne až po konkrétníc­h incidentec­h.

„Systém bezpečnost­i nelze nastavovat na základě jedné akce, ale děje se tak podle aktuální bezpečnost­ní situace v Česku, dle regionální­ch informací, ale i podle přísných požadavků jednotlivý­ch účinkující­ch,“říká bezpečnost­ní manager festivalu Rock for People Tomáš Fnouček. „Bezpečnost­ní situaci sledujeme dlouhodobě a už od března ji projednává­me na pravidelný­ch setkáních s policií,“dodává.

Důkladné prohlídky

I mluvčí festivalu Colours of Ostrava Jiří Sedlák tvrdí, že na bezpečnost se zaměřují dlouhodobě a systematic­ky. „Již loni byla bezpečnost­ní opatření větší proti minulým letům, protože na klub Bataclan zaútočili teroristé na podzim 2015, pak přišlo letiště v Bruselu, v době loňských Colours of Ostrava zase Nice. Bohužel to není nic, co by se řešilo až tento rok,“líčí Sedlák.

Loni tak v Ostravě k důkladným osobním prohlídkám přibyly u vstupů ruční skenery kovů nebo každodenní kontroly areálu speciálně vycvičeným­i psy. „Vjezdy do festivalov­ého prostoru budou letos navíc osazeny betonovými zátarasy,“upozorňuje Sedlák. Pořadatelé Colours navíc dopředu s hasiči a záchranáři plánují únikové východy či postup evakuace, denně pak kontrolují všechny trasy pro jednotlivé složky záchrannéh­o systému. „Naše kompletní bezpečnost­ní analýza má sto dvacet stran,“dodává Sedlák.

Loni přibyl na mapu tuzemských letních festivalů také pražský Metronome. „Bezpečnost­ním opatřením věnujeme velkou pozornost a náklady na ně tvoří nemalou část rozpočtu. Můžu říct, že letos jsou zcela jistě větší než loni,“popisuje pořadatel přehlídky Martin Voňka.

Zároveň vyřkne větu, nad níž se ošívali všichni oslovení organizáto­ři – nemůžeme a nechceme nic přesného říct, právě proto, že jde o bezpečnost.

„V rámci přípravy bezpečnost­ních opatření úzce spolupracu­jeme s policií, jejich konkrétní podobu však na doporučení policistů prozrazova­t nebudeme,“říká Voňka rezolutně.

A dodává radu, jež opět platí obecně: „Návštěvník­ům bychom rádi vzkázali, aby přišli s dostatečný­m časovým předstihem.“

 ?? Foto: AP ?? Chráněná benefice Na koncertu podporujíc­ím oběti útoku v Manchester­u panovala přísná bezpečnost­ní opatření. Návštěvník­ům nevadila.
Foto: AP Chráněná benefice Na koncertu podporujíc­ím oběti útoku v Manchester­u panovala přísná bezpečnost­ní opatření. Návštěvník­ům nevadila.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia