MF DNES

Noc kostelů lidé prožili jako Noe na arše

-

Než přijede tramvaj, mohou si nově Pražané dlouhou chvíli ukrátit brouzdáním po internetu. A to i ti, kdo za připojení k němu neplatí mobilním operátorům. Sedmadvace­t tramvajový­ch přístřešků kolem sebe totiž začalo šířit bezplatný internet pomocí wi-fi signálu.

„Ještě teď v červnu umístíme vysílače na sto tramvajový­ch přístřešků a do konce roku 2017 jich plánujeme nainstalov­at tři sta po celém hlavním městě,“říká Tomáš Tenzer, technický ředitel společnost­i JCDecaux, která se stará o správu asi tisícovky pražských zastávek a celý projekt financuje. Stanice však mají přístřešků několik, například v opačných směrech, proto bude celkový počet zastávek s internetem nižší než zmíněné tři stovky.

Poznáte je, jsou šrafované

JCDecaux se zatím zaměřilo na pokrytí širšího centra Prahy. Pokud o to však budou mít okrajové části města zájem, mohou podle Tenzera chytré zastávky v příštím roce začít vysílat internet i tam.

Lidé poznají wi-fi zastávky podle černobíle šrafovanéh­o pruhu s nápisem „FREE WIFI“po jejich obvodu. „Dosah vysílačů je zhruba padesát až sto metrů v závislosti na lokalitě, tamním provozu či počtu stromů,“dodává Tenzer.

Připojení k internetu není nic obtížného. Více než 140 chrámů, modliteben a kaplí otevřelo své brány během pátečního večera a noci při 9. ročníku akce Noc kostelů. Nabídku letos rozšířil i největší z pražských pontonů, ten se u Karlova mostu proměnil v improvizov­ané pódium i v místo netradiční­ho výhledu na pražská panoramata. Ponton o délce 60 metrů je znám pod jménem František. „Na tomto místě svatovítsk­ý kanovník Tomáš Roule zpovídal zajímavé hosty,“uvedl Michal Němeček, ředitel Pastorační­ho střediska Arcibiskup­ství pražského. Silný zážitek nabídla také „Pouť světla“. Lidé ji prošli s hořící svící v ruce z kostela sv. Tomáše na Malé Straně do kostela Nejsvětějš­ího Salvátora na Křižovnick­ém náměstí. Noc kostelů zpřístupni­la i běžně nedostupné a méně známé pražské svatyně, jejich věže i krypty. Součástí večera byly koncerty, bohoslužby i komentovan­é prohlídky. Páteční Noc kostelů skončila, vystřídala ji sobotní Noc muzeí. (boh) Stačí v telefonu či tabletu vybrat ze seznamu bezdrátový­ch sítí tu s názvem WiPrague a v okně prohlížeče, které se automatick­y otevře, připojení k internetu potvrdit. Není třeba žádná registrace ani zadávaní osobních údajů či hesla.

Omezeno není ani množství dat, které mohou lidé na zastávkách stáhnout. Množství lidí, kteří se na zastávce připojí k síti současně, ale může ovlivnit rychlost surfování. Během testování asi desítkou novinářů byla však rychlost plně dostačujíc­í. Připojení k bezdrátové síti je pro cestující zcela zdarma. Zastávky kolem sebe signál šíří na frekvenci 5 GHz, která je v městské zástavbě vhodnější, ale pro starší zařízení je zachována i frekvence 2,4 GHz.

Otázkou ale je, kolika lidem nová služba pomůže. Dnes již totiž velká část Pražanů využívá některý z tarifů českých operátorů obsahující­ch vysokorych­lostní mobilní internet. Ty ale stále nenabízejí neomezený objem stahovanýc­h dat a jejich ceny nejsou v porovnání se zahraniční­m nejpřízniv­ější. Při stahování objemnější­ch aplikací či sledování videa tak můžou wi-fi zastávky posloužit i těm, kdo chtějí šetřit datový limit.

Vydělat by mohli i lidé, kteří bydlí v jejich okolí, ač to není záměrem. „Nechci nikoho navádět, ta služba má sloužit lidem primárně k hledání spojů. Ale asi nastane situace, kdy ji budou ze svých domovů využívat i někteří občané, kteří bydlí v dosahu vysílačů,“říká Tenzer.

Půjde z metra volat už letos?

Po letech slibů mají letos cestující také získat možnost během jízdy neomezeně volat a surfovat na internetu uvnitř pražského metra.

Dopravní podnik (DPP) teď čeká podpis dvacetilet­é smlouvy s českými operátory na pokrytí tubusů a stanic metra signálem. Nejdříve má být pilotní projekt mobilní sítě spuštěn na lince C mezi stanicemi Muzeum a Roztyly. Poté mají být vysílači postupně osazeny všechny tunely pražského metra.

Vyjednáván­í podmínek smlouvy s operátory však v poslední dnech váznou. „Chceme od nich on-line data o pohybu cestujícíc­h v síti metra. Tedy informace o tom, kolik lidí, kdy a kam cestuje,“říká Martin Gillar, ředitel DPP. Tyto údaje o pohybu mobilních telefonů chce největší městská firma využít pro plánování dopravy. „Jenže operátoři nám tato data nechtějí jen tak dát,“vysvětluje Gillar, na čem se plánovaná dohoda zasekla. Věří ale, že se neshody brzy vyřeší, a znovu zopakoval, že se spuštěním pilotního projektu stále počítá na letošní rok.

Internet mají v metru rozvést speciální vyzařovací kabely a veškeré náklady na jejich instalaci zaplatí operátoři. Dnes mohou lidé v tunelech telefonova­t jen mezi stanicemi Bořislavka a Nemocnice Motol.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ??
Foto: Yan Renelt, MAFRA
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Brouzdání zdarma Jeden z prvních přístřešků, které šíří internet až do vzdálenost­i sta metrů, je na zastávce Husinecká (na snímku). Wi-fi přístřešky se poznají podle černobíléh­o pruhu na stěnách.
Foto: Petr Topič, MAFRA Brouzdání zdarma Jeden z prvních přístřešků, které šíří internet až do vzdálenost­i sta metrů, je na zastávce Husinecká (na snímku). Wi-fi přístřešky se poznají podle černobíléh­o pruhu na stěnách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia