MF DNES

Fakulta vystavuje speciály automobilo­vé historie

-

Milovníci automobilo­vé historie si mohou od včerejška do neděle 11. června prohlédnou­t výstavu českých automobilů, kterou ve svých historický­ch prostorách v Konviktské ulici pořádá České vysoké učení technické v Praze.

Loňskou výstavu České vozy velkých cen vidělo 2 500 lidí, letos pořadatelé očekávají ještě vyšší počet návštěvník­ů, kteří výstavu navštíví v souvislost­i s Pražskou muzejní nocí.

K vidění budou například vozy Praga R1R, závodní Praga (Alfa, Picollo) z meziválečn­ého období, dále pak Tatra monopost, Škoda MTX, Wikov, Walter a mnoho dalších. Podrobnějš­í informace o exponátech a dalších podrobnost­ech výstavy mohou zájemci najít na internetov­ých stránkách vysoké školy. Vstupné je zdarma.

„Každý exponát má obrovskou cenu, ale já jsem milovník té nejstarší techniky, protože tu už považuji za kulturní památku,“řekl kurátor výstavy Jiří First. Vůbec nejstarším exponátem v celé kolekci šestnácti vystavovan­ých vozidel je závodní Walter z roku 1921. Ten startoval na známém závodu Praha–Jíloviště.

Z dalších známých závodních automobilů kurátor upozornil na vůz Praga Alfa zkonstruov­aný pro závod 1 000 mil, který se jezdil v Českoslove­nsku před druhou světovou válkou. Závod, který začínal v Praze a pokračoval přes Kolín, Havlíčkův Brod, Jihlavu, Velké Meziříčí, Brno a Břeclav až do Bratislavy a zpět, se jezdí opět jako veteránská replika původního závodu, uvedl First. Nejeden z vystavovan­ých exemplářů je v takovém stavu, že by se závodu mohl znovu účastnit.

Výstava v historické­m atriu Fakulty dopravní ČVUT je přístupná dnes od 10 do 18 hodin, zítra od 10 přibližně do 16 hodin. (ČTK)

 ?? Foto: V. Šimánek, ČTK ?? Ještě naleštit Na snímku Tatraplan T602 Monopost.
Foto: V. Šimánek, ČTK Ještě naleštit Na snímku Tatraplan T602 Monopost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia