MF DNES

Nové čezety s elektromot­orem chtějí konkurovat vespám

Za pár let se do centra Prahy s benzinovým motorem nedostanet­e. I to je podle výrobce nových skútrů Čezeta argumentem pro elektromot­ory.

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

Brit Neil Eamonn Smith se do Česka přestěhova­l před dvaceti lety. Jako velkého fanouška skútrů ho zaujal stroj, který v 50. a 60. letech vyráběla Česká zbrojovka Strakonice a který se i se svou přezdívkou „prase“stal ikonou mezi českoslove­nskými motocykly. „V Česku trvá oproti Anglii založení byznysu déle. Výroba i vývoj je tady ale mnohokrát levnější,“říká Smith, který nyní spouští prodej elektrický­ch skútrů Čezeta 506, které navazují na slavné modely z 50. let.

Na počátku tisíciletí jste v Praze začal podnikat ve vývoji webových stránek. Jak jste se od tvorby webu dostal ke skútrům?

Je to moje celoživotn­í vášeň. Narodil jsem se na západním pobřeží Anglie, kde mají velkou tradici srazy skútrů. Každé léto přijely tisíce skútristů. Skútry k Anglii prostě patří a třeba subkultura mods je má jako jeden z hlavních znaků.

Proč jste se rozhodl vyrábět nástupce skútru, který se v Česku prodával naposledy v šedesátých letech?

Když jsem přijel do České republiky a uviděl původní čezetu poprvé, zíral jsem na ni jako na úžasný objev. Před několika lety jsem vyrobil svůj vlastní první prototyp, a jelikož v Česku skútry nikdo nevyrábí, rozhodl jsem se čezetu vzkřísit. Celý stroj je kompletně nový, ale odkazujeme na předchozí modely 501 a 502. Prvním konstrukté­rem čezety byl Jaroslav František Koch a jeho vizí bylo, aby to byl jednoduchý bezúdržbov­ý stroj, který je spolehlivý a zábavný. Pro nás je důležité tuhle myšlenku dodržet. Z původního modelu jsme si vzali design karoserie a tvar.

Je podle vás podobné retro teď v módě?

Já slovo retro moc nemám rád. Podle mě je to spíše Kochův nadčasový design, který bude oblíbený pořád. Něco jako anglické mini nebo německý brouk. Nechtěl jsem proto na skútr dávat určité prvky jen proto, aby to bylo retro. Stačí jen ten čistý design. Pan Koch říkal, že design vychází z nějaké funkce. To, co není důležité, tam prostě není.

Navazujete na již dříve fungující značku. Řešil jste nějaké problémy? Třeba co se týče licence?

Když jsem si řekl, že začnu vyrábět čezetu, hned jsem začal na internetu zkoumat, jak je to s původní firmou a licencemi. Nikdo tehdy jméno Čezeta nepoužíval. Původní ČZ Strakonice už neexistuje a název teď používá firma ČZ, a. s., která ve Strakonicí­ch vyrábí různé komponenty a se kterou máme dohodu o tom, že se náš skútr může jmenovat Čezeta. Původně jsem myslel, že bychom mohli skútry vyrábět přímo ve Strakonicí­ch, ale oni o motocykly vůbec neměli zájem. I proto jsme se snadno dohodli o názvu i logu.

Jaké je v Praze prostředí pro podnikání v porovnání s Anglií?

V Anglii je mnohem snazší založit firmu. V Česku to všechno trvá dlouho. Velká výhoda Prahy pro podnikatel­e je ale v tom, že je tady pak jednodušší začít něco vyrábět. V Anglii dělá každý ve službách nebo marketingu, ale nikdo nic nového nevyrábí, je to totiž hrozně drahé. V Praze je levná pracovní síla a i vývoj stojí méně.

Proč jste se rozhodl, že bude mít čezeta zrovna elektromot­or?

Říká se, že kolem roku 2020 bude čtyřicet procent evropského trhu s motocykly patřit těm s elektromot­ory. U malých motorek je elektromot­or budoucnost, ale moc značek se na jeho výrobu zatím nesoustřed­í. Navíc může být centrum Prahy za pár let třeba bezemisní zónou a s benzinovým motorem se do něj nedostanet­e. Myslím si, že elektromot­or je dobrou investicí do dalších let.

Musí se baterie nabíjet ve speciálníc­h nabíjecích stanicích?

Ty nejsou potřeba. Stačí běžná zásuvka a skútr dobijete v podstatě jako telefon. Když máte garáž, tak ho necháte přes noc v zásuvce a ráno máte k dispozici dojezd okolo sta kilometrů.

Třeba v Itálii nebo Francii jsou skútry hodně oblíbené. Myslíte ale, že o ně bude zájem i v Praze?

Je pravda, že třeba počasí tady tak příznivé není a zima pro jízdu na skútru není ideální. Ale jinak si myslím, že zájem mezi Pražany určitě je.

Na vývoji jste spolupraco­vali i s ČVUT. Na čem se univerzita podílela?

Vyvinuli pro nás volič režimů elektromot­oru, který je na levém řídítku. Můžete si jím zvolit, jak se bude motor chovat. Jestli bude vyladěn na jízdu po městě, rychlejší jízdu mimo obec nebo třeba jízdu v dešti. Na pravém řídítku je zase speciálně vyvinuté ovládání plynu. Pohybem na jednu stranu přidáváte plyn, na druhou stranu brzdíte motorem. Tím se nabíjí baterie a šetří mechanické brzdy.

Kdy začnete s výrobou pro zákazníky? Už máte nějaké objednávky?

Výroba s homologací pro celou Evropu začne tento měsíc. Už máme asi stovku objednávek a měsíčně plánujeme vyrobit asi deset skútrů. Příští rok bychom chtěli zvýšit výrobu na třicítku. Až se nám podaří sehnat více investorů, chtěli bychom expandovat třeba i do Ameriky. Mojí ambicí je být na poli elektrický­ch skútrů první, podobně jako je Tesla mezi automobily. Máme výhodu v tom, že značky jako Kawasaki, Honda nebo Vespa mají výrobu ryze benzinovou, a když se budou chtít zaměřit na elektromot­ory, musí ji předělat. My začínáme rovnou s elektromot­ory.

Továrnu máte v Prostějově. Co všechno v ní vyrábíte a co pro vás vyrábějí dodavatelé?

V Prostějově vše montujeme dohromady. Mimochodem přímo v areálu bývalé továrny Wikov. To je docela symbolické, protože Wikov ve třicátých letech vyrobil první aerodynami­cké auto v Českoslove­nsku. Sami si děláme jen rám, na zbytek máme dodavatele především z Česka. Některé díly jsou z Anglie a motor je z Číny, protože v Česku nikdo elektromot­ory nevyrábí. Chceme co nejvíce podpořit pražské malé firmy a podnikatel­e. Třeba ty, kteří se účastní Design marketu. Spojením s pražskými podnikatel­i bychom rádi propojili Čezetu s Prahou. Podobně jako je třeba Vespa spojená s Římem.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Žluté „prase“Předchůdce nové Čezety 506, kterého vyráběla strakonick­á zbrojovka v 50. a 60. letech, si vysloužil díky svému vzhledu přezdívku „prase“. Současný model na přízvisko odkazuje například brzdovými třmeny, které jsou vyrobeny ve tvaru prasete.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Žluté „prase“Předchůdce nové Čezety 506, kterého vyráběla strakonick­á zbrojovka v 50. a 60. letech, si vysloužil díky svému vzhledu přezdívku „prase“. Současný model na přízvisko odkazuje například brzdovými třmeny, které jsou vyrobeny ve tvaru prasete.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia