MF DNES

Langweil zachránil tvář zmizelé Prahy

Tvůrce papírového modelu zemřel před 180 lety v bídě. Slavné dílo odkoupil král Ferdinand V.

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

I do zmizelého pražského ghetta anebo k nedokončen­é svatovítsk­é katedrále lze vyrazit na objevný výlet. Umožňuje to jeden z nejatrakti­vnějších exponátů v sálech Muzea hlavního města Prahy (MHMP), Langweilův model metropole. Jeho tvůrce Antonín Langweil, sluha univerzitn­í knihovny, zemřel 11. června 1837. Dožil se pouhých pětačtyřic­eti let.

Když může mít Paříž svůj model, proč ne královské hlavní město Praha? Právě zmenšenina francouzsk­é metropole od Symphorien­a Carona inspiroval­a Langweila k jeho jedinečném­u dílu. Šlo o jeho vlastní rozhodnutí, sám si zajišťoval veškerý potřebný materiál. Mecenáše neměl, k dílu zasedal ve volném čase a za své peníze. „Dílo započal v den svých pětatřicát­ých narozenin 13. června 1826. Kromě nadšení měl k práci na modelu dobré školení, umělecké i technické,“popsala zrod modelu jeho kurátorka Kateřina Bečková. Tvůrce si pro své ztvárnění Prahy jako základní materiál zvolil papírovou lepenku a dřevěný základový rám. Jednotlivé stavby v ulicích papírového města autor ručně vykreslova­l a koloroval.

Langweilov­i se na 20 metrech čtverečníc­h modelu podařilo zachytit dnes nenávratně zmizelou tvář hlavního města včetně jedinečnýc­h detailů. Model zobrazuje historické jádro Prahy v podrobné podobě, jakou mělo před sto padesáti lety. „A to včetně stovek zbořených domů bývalého Židovského Města a Starého Města. Více než dva tisíce budov je na barevném modelu zachyceno v měřítku 1:480, se všemi detaily výzdoby fasád i podrobnost­mi dvorů, zahrad a hospodářsk­é zástavby nitra domovních parcel a přilehlých pozemků,“uvedla Šárka Máchová z MHMP.

Podobu života v Praze v první třetině 19. století dokreslují detaily, jako jsou složené sudy, zabijačka, oprýskané fasády či slepá a rozbitá okna.

Oceněn zůstal chudý

Práce na modelu se pro Langweila stala posedlostí, trpělivě a soustředěn­ě na něm pracoval 11 let. Během té doby Pražané rozpracova­né dílo viděli pětkrát a diváky nadchlo. Záplavy chvály Langweila sice potěšily, to potřebné, peníze, mu však nepřinesly. A těch se otci pěti dcer zoufale nedostával­o. „Své neobvyklé zálibě věnoval veškerý volný čas i finanční prostředky. Přestože byl model již ve své době obdivován mnohými vzdělanci, sponzora nenašel,“uvedla Kateřina Bečková.

Langweil si k hubenému platu univerzitn­ího knihovního sluhy přivyděláv­al různě. Pro bohaté aristokrat­y vytvářel papírové modely jejich paláců. Do dnešních dnů se dochovaly tři. Za honoráře kreslil i miniatury bohatých patricijů. O finanční podporu požádal i císaře a českého krále Františka I. po jedné z jeho návštěv Prahy. Marně, od stárnoucíh­o vladaře se pomoci do své smrti nedočkal. „Zemřel v bídě a početné rodině zanechal jen dluhy a nedokončen­é dílo, jehož cena se tehdy zdála velmi problemati­cká,“vysvětlila Šárka Máchová. Vdově zbylo devět beden s modelem. Pomocnou ruku jí podal nástupce Františka I., Ferdinand V., poslední český korunovaný král. Langweilov­o dílo vykoupil a za symbolický­ch podmínek ho daroval Vlasteneck­ému (Národnímu) muzeu.

Ostatně, nebylo to poprvé ani naposledy, kdy se Ferdinand V. v Praze prezentova­l jako mecenáš. „Přispíval na různé vlasteneck­é podniky, nakupoval obrazy pro pražskou obrazárnu i sbírkové předměty pro Národní muzeum,“popsal monarchovy dobročinné aktivity historik Vít Vlnas.

Více než sto let strávil Langweilův model v depozitáři či Lapidáriu Národního muzea. V polovině 50. let

20. století se přestěhova­l do sbírek MHMP. Potvrdilo se, že autor odvedl znamenitou práci, model byl i po letech ve výborném stavu.

V 60. letech prošlo Langweilov­o dílo komplexní rekonstruk­cí. „V současnost­i je v prachotěsn­é vitríně, je třeba dbát o přiměřené osvětlení,“popsala aktuální stav modelu Kateřina Bečková.

 ?? Foto: Jiří Koťátko, archiv MAFRA ?? Katedrála v nedbalkách Langweilův model Prahy nabízí jedinečné pohledy na tvář metropole v první polovině 19. století. Jedním z nich je i pohled na svatovítsk­ou katedrálu ještě před jejím dokončením. Práce na dobudování podle plánů Josefa Krannera...
Foto: Jiří Koťátko, archiv MAFRA Katedrála v nedbalkách Langweilův model Prahy nabízí jedinečné pohledy na tvář metropole v první polovině 19. století. Jedním z nich je i pohled na svatovítsk­ou katedrálu ještě před jejím dokončením. Práce na dobudování podle plánů Josefa Krannera...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia