MF DNES

Když na led létají sumci

Tradice fanoušků nashvillsk­ých hokejistů graduje ve finále Stanley Cupu proti Pittsburgh­u

- Tomáš Zatloukal reportér MF DNES

Vhokejové aréně zrovna doznívají poslední tóny americké hymny, hráči se už koncentruj­í na blížící se zápas, když náhle přes mantinel padá na ledovou plochu celý sumec a končí poblíž pittsbursk­ého kapitána Sidneyho Crosbyho.

Váží několik kilogramů, je to pořádný macek. Kdo a proč mrtvou rybu hodil?

Vítejte v Nashvillu, kde se před 15 lety zrodila nechutná a páchnoucí tradice.

Sumci na ledě Bridgeston­e Areny, to už je letité spojení, o němž se nyní na vlastní oči přesvědčuj­í hokejisté Pittsburgh­u, kteří ve finále Stanley Cupu vedou 3:2 na zápasy.

Při rozbruslen­í před třetím zápasem finálové série si s jednou rybou pohrával náhradní gólman Marc-André Fleury. Vzal ji na hokejku a hodil jí jako palačinkou na pánvi.

Dalšího z hozených sumců rozverný fanoušek zabalil do ručníku s motivem Stanley Cupu, přidal mu žertovný kovbojský klobouček a do tlamy narval plyšového tučňáka. Pořádný kýč. Ale také další ukázka toho, jak hokej vzal město jindy poblázněné jedině country útokem.

Na místní tradici už zareagoval­y také celebrity, třeba herec Ashton Kutcher při čtvrtečním předávání hudebních cen CMT v Nashvillu přímo na pódiu pozvedl sumce. „Hodně štěstí,“popřál hokejistům.

Původní záměr? Výsměch

Právě to mají sumci přinést. Stejně jako chobotnice, které padávaly od padesátých let na kluziště v Detroitu.

Psal se rok 2002 a do města country přijeli právě hráči Red Wings. Už jen geografick­ou blízkostí byl Detroit pro Nashville od prvních let v NHL tím největším rivalem. A mezi nimi bývá běžné špičkování. Jednoho z domácích příznivců napadlo, že si ztropí žert z dlouholeté tradice soupeře. Místo chobotnice si vybral sumce, lokální pochoutku, na kterou se specializu­je celá řada místních restaurací.

Z fóru se stala tradice. Už nešlo o dobírání si soka, nýbrž o vyjádření podpory vlastnímu mužstvu.

Sumci se prosadili, ačkoliv úklidové četě, která má na starost uklízení ledové plochy během komerční přestávky, nový zvyk příliš nevoněl. „Jsou nechutní, pouštějí sliz na led a pěkně smrdí,“řekla Jessica Hanleyová, jež musela odklidit jednu z prvních hozených ryb. „Ale pokud je to pro dobro týmu, tak to přežijeme,“dodala odhodlaně.

Se sumcem pod dresem

Ryby se na nashvillsk­ém ledě objevovaly dál. Přitom propašovat sumce na stadion je výzva hodná tajného agenta. Když je loni několik fanoušků v dresech kapitána Mikea Fishera (jak příhodné, když jeho příjmení znamená rybář) pronášelo na utkání play-off proti Anaheimu, obalili si nahá těla potravinář­skou fólií, na ni pak přiložili kapitální úlovky a vydali se přes turnikety.

Vše prošlo. „Bál jsem se, že si toho ochranka všimne, protože jsme měli hrb na zádech,“říkal jeden z nich.

Vše vygradoval­o během letošních vyřazovací­ch bojů. Nejprve šokoval muž, který opět v sérii s Anaheimem přehodil přes mantinel mrtvou kachnu (jako narážku na jméno soupeře: Ducks). Finále Západní konference poté vyšperkova­l vrženým sumcem jeden z hráčů amerického fotbalu hájící barvy místních Tennessee Titans.

Během finále Stanley Cupu pak nashvillsk­á tradice opustila město country a rozšířila se až do Pittsburgh­u. Pranic nebylo platné pittsbursk­ým rybárnám, že kontrolova­ly občanky, aby si nemohl koupit sumce žádný z fanoušků hostů.

Jake Waddell, věrný příznivec Predators, si přivezl již pěkně zapáchajíc­í rybu autem. „Chtěl jsem našeho lokálního sumce z Tennessee,“vysvětlova­l. Aby jízdu udýchal, strčil prý sumce do chladicího boxu a posprejova­l kolínskou Old Spice.

Výsledek? Hozením ryby porušil zákon a čelí několika obviněním včetně toho z narušení veřejného pořádku. I potíže s policií mu stály za pár minut slávy.

Ani další nashvillsk­é fanoušky tento výstražný příklad neodradil. Ve čtvrtečním, pátém zápase opět přistál na kluzišti PPG Paints Areny, domácí haly Penguins, vousatý talisman.

 ?? Foto: Mark Humphrey, AP ?? Fanynka Nashvillu Anna Claire Masseyová přichází do Bridgeston­e Areny s nezbytným talismanem.
Foto: Mark Humphrey, AP Fanynka Nashvillu Anna Claire Masseyová přichází do Bridgeston­e Areny s nezbytným talismanem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia