MF DNES

Pozor, znovu útočí zvíře jménem Stan

Největší pozornost v Paříži poutá výprava Rafaela Nadala za desátým titulem. Do finále ale jako první pronikl Stan Wawrinka.

-

Karel Knap reportér MF DNES

je Wawrinkovi, stal se nejstarším finalistou od dob Nikiho Piliče v roce 1973 (33 let).

ho čeká zítra, Australian Open 2014, Roland Garros 2015 a US Open 2016 vyhrál. Nadal, jenž navečer vypoklonko­val rakouského mladíka Dominika Thiema 6:3, 6:4, 6:0.

Wawrinka se ve věku 32 let a 75 dnů stal nejstarším finalistou Roland Garros od roku 1973, kdy na něm o titul bojoval Niki Pilič z tehdejší Jugoslávie.

Po včerejším triumfu na žebříčku povýší do Top 3, odkud se tak poprvé od října 2009 poroučí soužící se Srb Novak Djokovič, jenž jako chlapec udělal zásadní pokroky právě v Piličově akademii nedaleko Mnichova.

Wawrinka vrátil Murraymu porážku z loňského pařížského semifinále a v posledních čtyřech sezonách náleží mezi absolutní špičku.

V lednu 2014 v semifinále Australian Open přetlačil Tomáše Berdycha, jehož kouč Tomáš Krupa poté pravil: „Víte, v čem je problém? Stan totiž začal trénovat.“

Nadaný borec pod vlivem švédského kouče Magnuse Normana, jehož najal v roce 2013, zocelil svou mysl, zlepšil údery, taktiku i fyzičku. V osmadvacet­i dokázal svou kariéru postrčit o úroveň výš.

Včera to předvedl obecenstvu na vyprodaném Chatrierov­ě stadionu. Ztrácel 1–2 na sety, na sluncem zalitém jevišti chvílemi marně bušil do Skotovy mistrovské obrany.

„Mohl jsem tu situaci vidět dvěma způsoby a vybral jsem si tu pozitivní. Uvědomoval jsem si, že dění na dvorci diktuju já,“řekl na tiskovce.

Statistici mu napočítali 87 vítězných míčů a 77 nevynucený­ch chyb. V parném odpoledni vydržel dřít 4 hodiny a 34 minut. Nasprintov­al 4,3 kilometru, jen o 150 metrů

méně než Murray, který je proslulý perfektní kondicí.

Náramně mu pasovala přezdívka Stanimal. Zvíře jménem Stan uštvalo Murrayho, což se projevilo v závěrečné – už jednoznačn­é – sadě.

„Je paráda, že jsem tu zase ve finále. Musím toho využít, nechám na kurtu všechno, co ve mně je,“promluvil hladově.

Do zítřejšího klání nakráčí se sebedůvěro­u pramenící z aktuální desetizápa­sové vítězné série.

Dosud si přivlastni­l trofeje z Melbourne (2014), Paříže (2015) a New Yorku (2016). Na Roland Garros tak může jásat už podruhé.

Pakliže by uspěl, předehnal by Murrayho v počtu grandslamo­vých titulů (4–3). A často přeříkávan­á legenda o velké čtyřce by patrně zasloužila aspoň lehkou úpravu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia