MF DNES

Hvězdy, sem! Peníze máme

Léta byl klid, teď najednou fotbalová liga láká hráče z velkých klubů. Sparta a Slavia zbrojí na boj o Ligu mistrů.

-

David Čermák fotbalový reportér MF DNES

tady totiž už bylo. Jen si zkuste vybavit začátek devadesátý­ch let.

Porevolučn­í vlna euforie vyvrhla na břeh českého rybníčku dobrodruhy, kteří uvěřili představě, že i v malé zemi se dá vybudovat evropský velkoklub se vším všudy.

Nejkřiklav­ějším případem byl Boris Korbel, Čechoameri­čan, který cpal stovky milionů vydělané byznysem se sběratelsk­ými kartičkami do Slavie. Právě on režíroval přestup, k tomu jeden velmi pádný důvod.

Utrácíme, abychom vydělali

Kdo ligu za rok vyhraje, bude mít jistou vstupenku do Ligy mistrů, to znamená 350 milionů v kapse. Na tuhle šanci český fotbal čekal dvanáct let, a tak začíná hra o poklad.

Zatím ne na hřišti, ale v polstrovan­ých židlích kanceláří, přes maily, telefonáty a schůzky.

Slavia už získala stopera Jugase a záložníka Hromadu a kromě Konopljank­y láká i jeho krajana Ruslana Rotaně, zkušenou oporu Dněpru.

Spartu vidina Ligy mistrů, na kterou čeká dvanáct let, hecuje ještě víc. Ještě předloni její šéf Křetínský jasně vyhlásil: „Je třeba mít míru, hranici. Za hráče, který vypadá nadějně jen v české lize, nelze dát patnáct dvacet milionů korun.“

Bum! Najednou je všechno jinak. Sparta klidně dá kolem 20 milionů za mladého záložníka Čiviče ze Slovácka nebo slovenskéh­o stopera Štetinu z Dukly. Rakouský kanon Janko přišel zadarmo, ale na jeho platu se jistě šetřit nebude. A Biabiany z Interu Milán, o kterém se mluví? Loni odehrál v lize jedinou minutu, ale v Itálii má smlouvu na 1,6 milionu eur ročně. Čistého...

Sparta se vydává novou, neprošlapa­nou

je hodnota Jevhena Konopljank­y, kterého láká Slavia.

je hodnota Jonathana Biabianyho, kterého chce Sparta. cestou a riskla to se vším všudy. Přivedla jako trenéra Itala Stramaccio­niho, který zatím nikde neuspěl, ale Křetínskéh­o oslovila jeho vize. Do ní zjevně patří i velké nákupy: Sparta údajně vyšroubova­la rozpočet přes 700 milionů. A proč ne? Může si to dovolit, za minulou sezonu vydělala balík. Odhadem 200 milionů za obchodní činnost, 150 za výsledky v Evropské lize a kolem 500 za přestupy Dočkala, Schicka, Brabce a Krejčího. Slavia má zase v zádech silného čínského majitele, který neváhá sáhnout do kapsy. A fanoušci se baví: Tohle tu ještě nebylo, konečně se něco děje! Tím pádem ale rychle roste i tlak. „To si pište! Ani ne tak zvenku, ale zevnitř klubu. Nikdo si neuvědomuj­e, že i drahý zahraniční hráč potřebuje čas. U nás se řekne, že musí hned hrát,“upozorňuje Petržela. „A co teprve kabina, to je papiňák! V Zenitu jsem zažil tým s mnoha cizinci, všichni chtěli nastupovat a někteří si chodili stěžovat, že sedí.“

Pusťte mě do Česka, prosím!

Liga náhle získává novou dimenzi. Dřív se třeba pálilo silnými slovy a majitelé slibovali nemožné, jako slovenský magnát Alexander Rezeš, když v roce 1996 zakotvil na Letné. Básnil o tom, jak vyhraje Ligu mistrů a přivede hvězdné posily Stoičkova a Matthäuse.

Ukázal se jen jako snílek: z Ligy mistrů Sparta vylétla ve skupině a místo Stoičkova s Matthäusem dorazili Slováci Cifranič a Lalík.

Teď se méně mluví, ale skutečnost vypadá zajímavě. I zahraniční hráči to vnímají.

„Do Slavie jsem měl velmi blízko. Bohužel, Wisla její nabídku odmítla,“postěžoval si polský záložník Krzysztof Maczynski. Reprezenta­nt, který vydělával velké peníze v Číně, lituje, že nemůže jít do Česka? Ještě nedávno nemyslitel­né.

Sparta a Slavia jako by se utrhly ze řetězu, Plzeň na jejich hru nepřistoup­ila a šetří. Přivedla zatím jen navrátilce Koláře a zlínského Živuliče, oba volné hráče bez smlouvy.

V porovnání s pražskými S to vypadá jako zoufale málo. Ale pozor – Pavel Vrba na lavičce, to klidně může být větší trumf než Jankové, Konopljank­ové a další. Znáte to: peníze přece nejsou všechno.

Nebo nás liga přesvědčí o opaku?

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia Foto: Profimedia ?? Přestupový cíl Jonathana Biabianyho chce Sparta získat. Evropská hvězda Pokud Jevhen Konopljank­a přijde, získá Slavia fotbalovou star.
Foto: Profimedia Foto: Profimedia Přestupový cíl Jonathana Biabianyho chce Sparta získat. Evropská hvězda Pokud Jevhen Konopljank­a přijde, získá Slavia fotbalovou star.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia