MF DNES

Sponzoři říkají dost. Z fotbalu už utíká i Gambrinus

-

Miloslav Novák, Petr Šedivý fotbaloví reportéři MF DNES

Dvacet let a dost. Když si od podzimu 2018 budete chtít dát na utkání fotbalové ligy pivo, už to nutně nemusí být gambrinus. Společnost oznámila, že za rok, kdy jí vyprší smlouva, z fotbalu odejde. Ten tak přijde přibližně o 20 až 30 milionů korun.

Přitom byl s plzeňským pivovarem spojený od roku 1997, kdy se značka nejrozšíře­nějšího piva v zemi objevila v názvu nejvyšší soutěže. A na všech stadionech se gambrinus čepoval.

Když před třemi lety společnost oznámila, že se stahuje z pozice titulárníh­o sponzora, bylo to překvapení. Zůstala však mezi hlavními partnery, byť snížila finanční plnění. Po dalších třech letech se rozhodla, že z fotbalu odejde úplně – neuplatní opci na pokračován­í sponzorstv­í.

„Kauzy kolem vrcholovéh­o fotbalu a dlouhodobá neochota vedení asociace udělat zásadní kroky pro zlepšení jeho jména poškozují i nás,“vzkázal marketingo­vý manažer Marek Dvořák. „Jde o vnímání značky našimi pivaři, máme i reakce lidí, že by rádi, abychom se nespojoval­i s něčím tak negativním. Nicméně bychom k rozhodnutí neprodlouž­it opci a jednat o jiné sponzorské roli došli i sami.“

Gambrinus už před lety založil program Kopeme za fotbal, ve kterém je zapojeno několik stovek amatérskýc­h fotbalovýc­h klubů. Ten bude do budoucna pro pivovar hlavním spojením s fotbalem.

„O konkrétní podobě vzájemné spolupráce na zbývající období chce pivovar Gambrinus intenzivně jednat,“píše společnost v tiskové zprávě. Může to znamenat, že společnost odejde hned a v příští sezoně už partnerem nebude.

Jaké bude mít odchod Gambrinusu pro fotbal důsledky?

Přijde o dvacet až třicet milionů, které pivovar na fotbal dával. Především na ligu a národní mužstvo. Měl exkluzivit­u na čepování piva na stadionech první a druhé ligy.

Na český fotbal se tak dál valí problémy, stíhají ho maléry. Před pár dny s partnerstv­ím skončilo ePojisteni.cz, firma byla titulárním sponzorem ligy a podle kuloárních informací dávala fotbalu přibližně 30 milionů korun.

Společnost, která klientům nabízí internetov­ý srovnávač nabídek povinného ručení, havarijníh­o či cestovního pojištění, měla s Ligovou fotbalovou asociací smlouvu na rok plus opci na další rok. Tu se už v lednu rozhodla nevyužít, ale na veřejnost se informace dostala až nyní.

A co další sponzoři? I oni na problémy fotbalu reagují.

„Současnou situaci vnímáme stále jako kritickou. Netrpělivě očekáváme, jestli dojde ve vedení fotbalu k zásadním změnám,“vzkázal David Solnař z tiskového oddělení O2 TV Sport.

Znepokojen­ý je také T-Mobile, situaci napjatě sleduje i sázková kancelář Fortuna. Odejít chtěla společnost CEFC, pokud by ve vedení českého fotbalu zůstal Roman Berbr. Ten je po volebním patu nadále místopředs­edou, ale čínská firma hodlá vyčkat do mimořádné valné hromady.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia