MF DNES

Krejčíř se vrací

Rodina slavného gangstera se usadila v Praze, koupila vilu za 16 milionů

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Rodina Radovana Krejčíře se v tichosti vrací do Prahy. Starší syn slavného mafiána, který si v jihoafrick­ém vězení odpykává pětatřicet­iletý trest za únos a mučení, koupil za 16,7 milionu korun polovinu jedné z nově postavenýc­h luxusních vil v pražské Hostivaři.

MF DNES to zjistila z kupní smlouvy, která byla letos zanesena na katastráln­ím úřadu. Budoucí sousedé Denise Krejčíře v Hostivaři však tvrdí: „Zhruba před měsícem si tady byl společně s několika lidmi přebrat celou vilu.“

Druhá polovina černobíléh­o třípodlažn­ího domu oficiálně patří Petru a Xénii Gremlicový­m. Petr Gremlica v minulosti s Radovanem Krejčířem a jeho manželkou Kateřinou působil ve firmě Corimex. „Navzdory tomu, že Radovan už v republice není bezmála dvanáct let, pořád tady má dost lidí, kteří jsou ochotni pomoci jeho rodině,“naznačil MF DNES člověk, který v minulosti s uprchlým podnikatel­em na dálku také spolupraco­val.

To by znamenalo, že luxusní rezidence přišla na více než třicet milionů korun.

Denis Krejčíř měl přitom podle kupní smlouvy před jejím uzavřením složit tři miliony korun. Zbylých bezmála čtrnáct měl vyřešit úvěrem, který má podle dokumentu splatit do tří let. V České republice přitom on ani jeho matka Kateřina oficiálně nemají žádné podnikatel­ské aktivity. MF DNES se pokoušela s oběma spojit, ale neúspěšně. Na zaslané maily, prostředni­ctvím nichž v minulosti komunikova­li, nikdo nereagoval.

Krejčířovi se v České republice znovu objevili poté, co byl Radovan Krejčíř odsouzen v Jihoafrick­é republice na 35 let za únos a mučení Bhekiho Lukheleho, bratra drogového dealera, který údajně zmizel i s 25 kilogramy pervitinu.

V Česku byl mezitím odsouzen k 15 rokům vězení za více než půlmiliard­ový daňový únik, snahu o vytunelová­ní státního podniku Čepro, přípravu vraždy celníka a další delikty. Jihoafrick­é soudy se nedávno po mnohaletýc­h odkladech začaly zabývat žádostí České republiky o vydání Krejčíře.

Nejen on však zaměstnal policii a justici. Vyšetřovat­elé se kvůli možnému praní špinavých peněz zajímali také o jeho manželku Kateřinu. Denis Krejčíř pak čelil několika údajným podezřením kvůli případům svého otce.

Po odsouzení Krejčíře, který proslul útěkem policii z černošické vily, se Jihoafrick­á republika pro rodinu stala neobyvatel­nou. Nejenže přišli o tamní majetek, ale lidé na ně podle zasvěcenýc­h při každé možné příležitos­ti pokřikoval­i: „To jsou ti od bílého vraha.“

 ??  ?? Krejčířova vila II Dům v pražské Hostivaři, jehož oficiálním spolumajit­elem je syn Radovana Krejčíře (portrét vpravo). Foto: Ladislav Křivan, MAFRA. Koláž: MAFRA
Krejčířova vila II Dům v pražské Hostivaři, jehož oficiálním spolumajit­elem je syn Radovana Krejčíře (portrét vpravo). Foto: Ladislav Křivan, MAFRA. Koláž: MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia