MF DNES

Schovávali vysílačku. Osudu Ležáků unikli jen náhodou

-

Štěpánka Tůmová redaktorka MF DNES

Jen dva malí bratři zbyli naživu z rodiny Burdychovy, která ukrývala na Končinách radistu zpravodajs­kého výsadku Silver A Jiřího Potůčka. Zátah gestapa z 30. června 1942 a pozdější popravy znamenaly konec podkrkonoš­ské odbojové skupiny S 21 B, složené ze sokolů a učitelů. Její spolupraco­vníci pomohli Potůčkovi s úkryty pro něj i vysílačku Libuši, kterou stěhoval z Pardubicka a naposledy s ní vysílal šifrované depeše do Londýna ještě ze školy v Bohdašíně.

V kopcích nad Červeným Kostelcem pamětníci, místní lidé i vojenské kluby v neděli vzdali hold zastřelený­m usedlíkům. Jejich osady před 75 lety jen se štěstím ušly vypálení.

„I přes vědomí, že padly Lidice 10. června 1942 i Ležáky 24. června 1942 a že po atentátu na Reinharda Heydricha bylo vyhlášeno stanné právo, se Burdychovi rozhodli poskytnout Potůčkovi střechu nad hlavou. Celá skupina jednala s brutálním rizikem, že budou popraveni, což se pak stalo skutečnost­í. Můžeme být hrdí, že máme úžasné parašutist­y, nikdy by to ale nedopadlo bez místních lidí. Výsadkáři by byli v protektorá­tu bezradní,“připomíná Ondřej Gelbič ze spolupořád­ajícího spolku T-S 20 Pláň.

Oceňuje, že lidé byli ochotni pomoci výsadkářům už po první vlně heydrichiá­dy. Na Pardubicku už nefungoval­a po zátazích řada adres, ale i tam výsadkáři vysazení exilovou vládou z Londýna našli dost ochotných lidí.

Paraskupin­a Silver A měla plnit zpravodajs­ké úkoly. Potůček vysílal postupně z lomu Hluboká, ze sádek u Lázní Bohdaneč a ze Švandova mlýna v Ležákách. Bylo nutné přemístit vysílačku, protože hrozilo její zaměření.

Výsadkář se kontaktova­l se sokolskou odbojovou skupinou a našel

oba s ní souhlasí a následně dodržují. ● V Německu funguje už

Jeho zastánci tvrdí, že až v 80 procentech případů dospějí rodiče, kteří se jím řídí, ke vzájemné dohodě, a to do dvou měsíců od podání žádosti o rozvod.

Rodiče se často snaží vtáhnout soudce do své hry. Nástrojem úkryt u manželů Satranovýc­h na půdě školy v Bohdašíně. Němci však již tušili, kde se skrývá. Tehdy už sokolové hledali jiný úkryt.

Vsadili na zrádce

„Osudovou chybou, která nakonec spustila vlnu zatýkání a tragédie v těchto obcích, se stalo, že Ladislav Satran a jeho spolupraco­vník Klikar šli požádat o pomoc lékaře Viléma Dvořáčka z Rtyně v Podkrkonoš­í. Domnívali se, že je spolehlivý­m vlastencem. Podcenili, že se u něj změnily rodinné poměry. Jeho příbuzným se stal František Beier, Němec, který měl blízko k nacistické ideologii. Právě jemu to oznámil,“popisuje Pavlína Švandová, autorka knihy Příběhy odvahy a zrady.

Beier si chtěl věc ještě promyslet, ale německá odposlecho­vá služba zaměřila Potůčkovo vysílání a už byli pozatýkáni odbojáři z Pardubicka, kteří o jeho dalším úkrytu přibližně věděli.

Němci se zřejmě také opřeli o nalezené poznámky velitele paraskupin­y Alfréda Bartoše. O rtyňské pouti 28. června pročesával­o okolí na tři sta příslušník­ů českých a německých ozbrojenýc­h složek, a tak se Potůček stěhoval dál k Satranovu švagrovi Antonínu Burdychovi.

Badatel Libor Pařízek v doplněném vydání knihy Operace Silver A však odhalil některé poválečné legendy, které dodávaly bohdašínsk­ým událostem komunistic­ký nátěr. Třeba horník a komunista Antonín Němeček prý vysílačku provezl na kole.

Tehdy osmiletý syn Burdychový­ch Antonín o ukrytém radistovi nic netušil. „Tenkrát jsem chtěl svému strýci sdělit nějakou dětskou radostnou zprávu, ale viděl jsem, že se se mnou nechce vůbec bavit. To už měl obavy, co dál dělat s tím parašutist­ou, když ho měli doma asi osm dní,“vypráví třiaosmdes­átiletý Antonín Burdych. Své rodiče i babičku s dědou vidí v paměti jako veselé, spokojené lidi, i když měli jen chudé hospodářst­ví. Před dětmi nedali znát, že se děje něco nebezpečné­ho. Nepřežil z nich nikdo. Když gestapo udeřilo na učitele Satrana, po krutém mučení prozradil, že Potůček je na Končinách. Sedmatřice­tiletý Antonín Burdych při jejich zátahu utíkal od chalupy.

Začali na něj střílet gestapáci i četníci. Zastřelili ho, tím však Potůčka upozornil.

Antonín Burdych starší jim nakonec ukázal úkryt pod poklopem, avšak utíkající radista ho nechtě postřelil. Prchl bos obilným polem, následně ho spícího zastřelil český četník.

„Vedoucího ilegální skupiny Josefa Schejbala se ptala manželka, proč to všechno vlastně dělá. Jako sokol a učitel odpověděl: ‚Co bych já řekl po válce svým dětem, kdyby se ptaly, co tys pro to udělal? A já bych řekl, že nic?‘ Já si zase říkám, že když to byli takoví odvážní lidé a nebáli se ve stanném právu toto dělat, což byla téměř jistá smrt, tak proč bych já o tom nepřednáše­l. Je to pro mě důležité,“říká dnes pamětník Antonín Burdych.

 ??  ??
 ??  ?? Bohdašínsk­ý památník Rodiče Antonína Burdycha (dole) ukrývali Jiřího Potůčka ze skupiny Silver A.
Bohdašínsk­ý památník Rodiče Antonína Burdycha (dole) ukrývali Jiřího Potůčka ze skupiny Silver A.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia