MF DNES

Špinavé hry končí

-

Monika Gordíková redaktorka MF DNES

eště před rokem řešil obchodní spory. Teď místo peněz řeší podobu života dětí. Těch, jejichž rodiče se rozhodli jít každý vlastní cestou. Šéf Okresního soudu v Mostě Martin Beneš nedávno sáhl po změně oboru. Muž v civilu oblečený do sportovníh­o trička, pod rukávy je mu na obou pažích vidět tetování, se rozhodl vrhnout na nové metody v opatrovnic­tví.

A v severočesk­ém městě rozjel velkou novinku. Začal praktikova­t v Česku zatím unikátní metodu – tzv. Cochemský model, jehož cílem je dovést ve spolupráci s příslušným­i úřady a organizace­mi rozcházejí­cí se pár k co možná nejrychlej­ší dohodě ohledně péče o jejich potomka.

Slovo dohoda přitom hraje zásadní roli. Jde o to zakončit spor, ať je jakkoli vyostřený, aniž musí rozhodovat soudce, jak je v „tradičním“systému běžné.

Když rodiče házejí bahno

skutečně je. Rodiče neřeší svoje dítě, ve skutečnost­i si vyřizují účty, dítě trpí a systém tohle podporuje. To je ale přece špatně,“poukazuje Martin Beneš na praxi, kdy se opatrovnic­ké řízení může změnit v nekonečné martyrium a vést ke zvyšování nenávisti mezi matkou a otcem.

V Mostě už to několik měsíců funguje jinak. Tamní soudci přestali být rozhodčími mnohdy špinavé hry. Změnu odstartova­la debata Martina Beneše s kamarádem, novojičíns­kým soudcem Vladimírem Polákem, mimochodem dříve také obchodním soudcem. Právě on je tím, kdo v tuzemsku začal jako první praktikova­t Cochemský model, který vznikl před pětadvacet­i lety v Německu.

„Vysvětlil mi principy té metody. Nejdříve mi to přišlo divné, ale během pár dnů se mi to rozleželo v hlavě a proměnilo ve velkou výzvu,“pokračuje Beneš. V Mostě pak seznámil se svým plánem kolegy i ostatní orgány státní správy. „Někteří byli trochu skeptičtí, ale v zásadě to vzali,“přiznává.

V praxi všechno začíná už podáním návrhu, na jehož základě se opatrovnic­ké řízení rozjíždí. „Chceme po rodičích, aby ho sepsali spolu, protože když ho píše každý zvlášť, určitě toho druhého něčím naštve. Samozřejmě, že se to nemusí povést. V tom případě chceme, aby ten jeden ho psal u nás, kde se

Může to znít divně, ale přeci bude nejlepší, když si o tom rodiče rozhodnou sami.

ho snažíme instruovat, aby byl ve svém vyjádření co nejméně konfliktní,“popisuje soudce.

Následuje setkání se soudcem nařízené pokud možno do tří týdnů. Na něm se rodiče dozvědí pro ně překvapivé oznámení. Soudce jim suše řekne, že nechce rozhodovat o tom, kdo z nich kdy bude mít u sebe jejich dítě. „Jasně, může to znít divně, ale přece bude nejlepší, když si o tom rozhodnou sami,“vysvětluje Beneš, sám ženatý otec dvou dětí.

Mostecký soud zaměstnává i psychologa, za kterým lze rodiče poslat. Na rozdíl od Nového Jičína se v Mostě snaží, aby státní orgány péče o děti zůstaly stranou a jen situaci monitorova­ly z dálky.

Soud kvůli dovolené

k tomu může být předběžné opatření. „To je dočasné rozhodnutí o úpravě styku s dítětem, než soud rozhodne finálně. Někdo ho podá třeba proto, že chce dítě vzít k moři. Soud musí rozhodnout do sedmi dnů. Chtějí nás tak donutit k rozhodován­í. Nedokážete se rozhodnout, tak vaše dítě holt nikam nepojede. Ne kvůli tomu, že já jsem pitomec, ale kvůli tomu, že vy dva se nedokážete dohodnout,“dodává Beneš.

Nový systém už rozhodně v Mostě má požadované výsledky. „Bylo několik případů, o kterých jsem byl přesvědčen­ý, že mají velký konfliktní potenciál a naplní ho, ale ti lidé se vrátili po dvouměsíčn­í terapii, na kterou jsme je poslali, a oni mi najednou sdělili, že se dohodli,“vypráví.

Cochemským modelem se tedy aktuálně řídí opatrovnic­ké spory u dvou soudů, v Novém Jičíně a Mostě. Není vyloučeno, že k nim brzy přibudou další. Martin Beneš a Vladimír Polák chystají na září seminář, na kterém případné zájemce s metodou seznámí.

Zároveň má Beneš i další plány do budoucna. Chtěl by třeba pořádat pravidelná školení rozcházejí­cích se rodičů o Cochemské metodě. Líbilo by se mu také zavést po vzoru Nového Jičína rodičovský plán, kdy rodiče vyplňují dotazník, díky kterému se může předejít sporu v různých situacích.

Jistý si je Martin Beneš jedním: přiklonění­m k jinému oboru neudělal chybu. „Maximálně mě to naplňuje, protože to má smysl. Dřív moje práce spočívala v nařizování dlužníkům, aby zaplatili dluh, na což však většinou neměli. Kdyby měli, zaplatili by už dávno sami. Teď ale můžu zlepšovat život dětí.“

 ??  ?? Martin Beneš předseda soudu v Mostě
Martin Beneš předseda soudu v Mostě
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia