MF DNES

Kalašnikov u pasu. Soud se přenesl do divokých 90. let

-

Jakub Pokorný reportér MF DNES

roces s obžalovaný­m Pavlem Šrytrem je opravdu unikátní exkurzí dvacet let zpět. Defilují u něj svědci, kteří s ledovým klidem popisují, jak se v jejich okolí střílelo a vydíralo, ostatně zločiny z tehdejší doby jsou už promlčené.

Šrytr obžalovaný z jedenadvac­et let staré vraždy mafiána Antonína Běly je sice pořád uprostřed svého soudního procesu, ale atmosféra u soudního přelíčení je taková, jako by měl zprošťujíc­í rozsudek už „v kapse“.

Včera Krajský soud v Praze pustil Šrytra z vazby, jeho obhájkyně Karolína Babáková srší optimismem, a dokonce i mluvčí Krajského soudu v Praze Pavlína Bočková velmi opatrně připustila, že „podezření slábne“. Zatímco v minulých týdnech chodil Šrytr k soudu v doprovodu těžce ozbrojenýc­h policistů, včera už se procházel po chodbě volně a objímal se s kamarády. Šrytr však musel složit kauci 1,1 milionu korun, aby se na svobodu dostal.

„Důvody útěkové vazby u obžalované­ho zeslábly už s ohledem na průběh řízení a délku trvání vazby. Mohou se nahradit mírnějšími opatřeními. Je tu zákaz vycestován­í do zahraničí, dozor probačního úředníka, peněžitá záruka a slib obžalované­ho,“vysvětlila mluvčí soudu Bočková.

Když se MF DNES doptala, jak mohly důvody pro útěk jen tak „zeslábnout“, Bočková doplnila, že záleží i na tom, „zda v průběhu řízení známých pak dokonce na soudní chodbě vysvětlova­l reportérov­i MF DNES, že by neměl psát, co u soudu tento svědek vykládal. Když se reportér ohradil, že to zaznělo veřejně, Šrytrův doprovod reagoval důrazně: „My si rozumíme.“

Pavel Šrytr a jeho údajný komplic Ján Kaco byli zatčeni policejním týmem Tempus (specialist­y na staré vraždy) loni těsně před uplynutím promlčecí doby. Čin se stal v roce 1996.

Tehdy skupina pachatelů (víc než dva obžalovaní, ostatní definitivn­ě unikli) vtrhla do Bělovy vily v Úvalech u Prahy, svázala přítomné ženy a Bělu rozstřílel­a samopalem. Šrytr pro Bělu pracoval původně jako osobní strážce.

Případ se pro obžalobu nevyvíjí dobře už od loňského října, kdy svoji výpověď odvolala korunní svědkyně, která byla na místě a původně v jednom z maskovanýc­h útočníků poznala Šrytra. U soudu pověděla, že „Pájo, jsi to ty“prý volala proto, že si myslela, že vchází Šrytr, který v tom konkrétním pokoji žil, když pro Bělovy pracoval.

Obžaloba se může opřít alespoň o výpověď expolicist­y, kterému se Šrytr údajně svěřil, že vraždu spáchal.

Verdikt by měl padnout během léta.

 ??  ?? Šrytr na chodbě soudu.
Šrytr na chodbě soudu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia