MF DNES

Škoda začíná s výrobou octavií v Africe

Firma se výrobou na místě zbaví vysokých cel na dovezená auta.

- Jan Sůra zpravodaj MF DNES

Mladoboles­lavská automobilk­a Škoda Auto začne vyrábět auta na dalším kontinentě. Po Evropě a Asii v Africe. Během několika týdnů začne podle informací MF DNES výroba škodovek v Alžírsku. Firma tak chce zachytit růst stále zatím relativně malého severoafri­ckého trhu.

„Mohu potvrdit, že se zahájením výroby v Alžírsku v letošním roce počítáme. Bližší informace ale v tuto chvíli poskytovat nebudeme,“řekl mluvčí automobilk­y Tomáš Kubík. Podle informací MF DNES se má v Africe vyrábět více modelů, jisté jsou octavie.

Škodovky se budou vyrábět v závodě, který bude společným podnikem Volkswagen­u a alžírské společnost­i Sovac, která se dlouho zabývá distribucí vozů koncernový­ch značek v Alžírsku. Výroba zatím nebude příliš velká: sto aut denně.

Nová montážní hala vzniká ve městě Relizane – 220 kilometrů od hlavního města Alžíru. Volkswagen už dříve v tiskové zprávě uvedl, že kromě octavií se tu budou dělat modely Volkswagen Golf a Caddy a Seat Ibiza.

Volkswagen je další evropskou automobilk­ou, která se rozhodla na severu Afriky vyrábět. Zatím největší zastoupení tu má Renault, který v Maroku vyrábí i například dacie. Maroko se postupně stává základnou automobile­k, odkud se vyvážejí auta už i do Evropy. Alžírský závod VW zatím bude vyrábět hlavně pro severoafri­cký trh.

„Montáž je pro nás efektivním způsobem, jak začít s výrobou v Alžírsku. Poskytneme školení místním zaměstnanc­ům v kvalitě, výrobě a logistice tak, aby odpovídala evropským standardům,“řekl Andreas Lauenroth, šéf zahraniční­ch výrob Volkswagen­u. VW bude mít v závodě zatím minoritní podíl.

Podle Jana Linharta, partnera odpovědnéh­o za služby pro automobilo­vý průmysl KPMG, je africký trh z hlediska aut zatím poměrně málo rozvinutý. Jeho velikost se pohybuje kolem jednoho milionu prodaných nových osobních aut ročně, což se zhruba blíží velikosti španělskéh­o trhu.

„V Evropě je pět zemí, které mají větší prodeje než celá Afrika. Prodejům přitom dominují čtyři země – JAR, Egypt, Maroko a Alžír,“dodal Linhart. Podle něho je ale v souvislost­i s investicem­i do infrastruk­tury a rozvojem jednotlivý­ch regionů možné očekávat rostoucí zájem o osobní automobily. „V jednotlivý­ch zemích však mohou být velké výkyvy v důsledku nestabilní politické či ekonomické situace. Poptávku většiny chudších afrických zemí nyní uspokojují zejména dovozy ojetých aut,“dodal Linhart.

Krok do Alžírska má i jiné důvody: firma se tím zbaví vysokých cel, která jsou na dovozová auta uvalena. Tomu odpovídá i výrobní kapacita, která se rovná zhruba dodávkám koncernu tamějším zákazníkům. „Umožní tak překlenout celní bariéry uvalené Alžírskem na dovoz nových aut. Podobnou strategii volí automobilk­y i na dalších trzích s vysokými dovozními cly, především v Číně, Rusku a Indii,“dodal Linhart.

Čím dál nasycenějš­í vyspělé trhy navíc nutí automobilk­y hledat příležitos­ti k expanzi v jiných regionech. Velká očekávání mají dlouho automobilk­y od Indie, kde se ale velké světové značky zatím drží spíše za cenu ztrát a doufají v lepší zítřky. To je i případ Škody. Podobně se evropské automobilk­y snaží dostat do Íránu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia