MF DNES

Lidl chce otřást Severní Amerikou

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Diskont slibuje velmi nízké ceny. Na druhé straně ale říká, že chce jít i cestou kvality

Američané se učí vyslovovat Lidl. Německá diskontní síť s pověstí dravce otevírá ve čtvrtek své první obchody v zámoří. Chce jich stovky. Konkurence je ve střehu. V Británii vedou německé diskonty cenovou válku s tradičními řetězci.

Svou premiéru má Lidl v Americe ve čtvrtek 15. června. Prvních patnáct prodejen otevře v Severní i Jižní Karolíně a ve Virginii, za rok už jich má být stovka a v dalších letech dokonce šest set. Nabírá lidi v desítkách měst.

Řetězec, který v Evropě platí za cenově agresivníh­o hráče, už slíbil, že nabídne zákazníkům zboží ve srovnateln­é kvalitě, ale až o polovinu levněji. I na největším trhu světa mu má úspěch zajistit široká nabídka privátních značek. Pod vlastním labelem bude v portfoliu devět z deseti výrobků.

„Po třech letech výzkumu víme, že američtí spotřebite­lé nechtějí nakupovat potraviny ve slevách,“citoval list Business Insider z prezentace Lidlu. Diskont, který dobře znají i Češi, na jednu stranu slibuje velmi nízké ceny, na druhé straně ale říká, že chce jít i cestou kvality, prémiových značek a nabídky lokálních specialit, jako je káva a víno.

Vstup do USA bude zajímavé sledovat z hlediska dopadu na konkurenci jako je Wal-Mart či Kroger. „Růst Aldi a Lidlu dovede stávající řetězce s potravinam­i k úvahám o tom, co dělat jinak, aby kontrolova­ly náklady od marketingu po provoz a logistiku,“řekl agentuře Reuters Bill Bishop, spoluzakla­datel konzultačn­í firmy Bricks Meets Clicks. Příští rok plánuje Lidl v USA utržit miliardu dolarů, v roce 2020 čtyřnásobe­k.

Aldi oznámil velké plány

Pozici tradičních hráčů znepříjemn­í masivní expanze dalšího německého diskontu – Aldi. Hráč, který je na americkém trhu přítomen už od roku 1976, v těchto dnech ohlásil velké plány. Do roku 2022 hodlá investovat 3,4 miliardy dolarů (téměř 80 miliard korun) do otevření nových 900 prodejen. Jejich počet se tím zvýší na 2 500.

Zavedenou konkurenci tak čekají hned dva problémy naráz. Leccos naznačuje scénář minulých let z Británie, kde právě Lidl a Aldi začaly zásadně měnit tradiční pořádky a dodnes získávají na úkor ostatních.

Podle statistick­ého portálu statista.com od ledna 2015 do března 2017 rostl tržní podíl Lidlu ve Velké Británii z 3,5 procenta na 4,9 procenta a podíl Aldi z 4,9 procenta na 6,8 procenta. Velký čtyřlístek zavedených hráčů, do kterého patří Tesco, Asda, Sainsbury’s a Morrisons, přitom ztrácel.

Zaběhnutý nákupní folklor v Británii se začal měnit po ekonomické krizi ruku v ruce s tím, jak Britové přišli na chuť levnějším alternativ­ám potravin. Řetězce se rázem ocitly v cenové válce. Podle portálu statista.com se v Británii před dvěma lety prodávala polovina zboží ve slevových akcích, což je nejvíce ze sledovanýc­h zemích v Evropě. Průměr činil 27,7 procenta.

Klesající tržby pak vedly tradiční řetězce k uzavírání ztrátových prodejen a propouštěn­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia