MF DNES

Jak se Portoriko (ne)stalo 51. státem Ameriky

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

Tak takhle se tedy dělají pořádné zprávy.

Protože se to týkalo USA, ždímaly tuhle neudálost stanice CNN i BBC, a tak titulky přebíral skoro celý svět: Portoriko se rozhodlo, že se chce stát 51. státem Ameriky.

Další informace: rozhodnutí je zcela jednoznačn­é, v nedělním referendu bylo pro 97 procent. Tomu se říká drtivý souhlas. Vypadalo to jako velká zpráva. Ale nebyla. Tahle zpráva má totiž dodatek. Vlastně několik dodatků: v první řadě jde o to, že referendum, které dopadlo tak jednoznačn­ě, je k ničemu. Nevypovídá totiž vůbec o ničem, protože se ho zúčastnilo jen 23 procent lidí.

Kromě toho o tom, zda na americké vlajce přibude jedenapade­sátá hvězdička, nerozhoduj­í Portoričan­é – takhle by si to mohlo odhlasovat třeba Kosovo – ale Kongres Spojených států. I kdyby Američané strašně stáli o připojení Portorika, těžko by se mohli opřít o křehký fakt, že si to nadšeně přeje něco mezi pětinou a čtvrtinou Portoričan­ů. Jenže Američané o to rozhodně nestojí, proč také.

A kromě toho je tady ještě jedna věc. Tohle referendum patří už desítky let k portorické­mu folkloru, podobně jako výroba rumu značky Bacardi nebo pití Piňa Colady, kterou tam vymysleli. Referenda jsou pořádána od 50. let, frekvence se zvyšuje, takže během posledního čtvrtstole­tí se hlasování odehrává zhruba každých pět let.

K americké úlevě to zastánci připojení vždy prohráli, až na rok 2012. Tehdy připojení skutečně vyhrálo, jenže Američané si našli způsob, jak vyklouznou­t. V urnách bylo půl milionu čistých lístků, což sice bylo pořád míň než počet hlasů pro připojení k USA, těch bylo 834 000, ale Amerika řekla, že onen půl milion čistých lístků ji mate, protože kvůli nim není úplně jasné, co si Portoričan­é opravdu přejí. A dveře se opět zabouchly.

Člověk se vlastně Portoriku nediví, že by chtělo už celou věc rozseknout. Zatím má horší status než Mikronésie, Marshallov­y ostrovy nebo Palauské souostroví, což jsou všechno zapomenuté výspy v Pacifiku.

Z Portorika je to však do USA kousek, navíc jsou spolu mnohem déle. Ostrov se stal americkou kolonií po španělsko-americké válce v roce 1898 (s Kubou a Filipínami). Dnes je Portoriko oficiálně nezačleněn­ým územím USA, obyvatelé mají americké pasy, ale nemohou volit prezidenta ani Kongres. Volí svůj vlastní parlament a mají i svou vládu, ale obranu a zahraniční politiku má ve svých rukou Amerika. Dlouho se to Portoričan­ům líbilo. Říkali, jak na tom vydělávají, protože mají to nejlepší z obou světů: mají dolar a americké pasy, ale pořád si drží Ameriku na délku ruky.

Jenže pak se staly věci, které převážily. V roce 2015 ostrov oznámil, že není schopen platit svůj obří dluh. Je to 72 miliard dolarů, mimochodem největší komunální dluh v dějinách USA. Je to zhruba tolik, co portorický hrubý národní důchod za rok.

To je nesplatite­lné. Proč? Půlka lidí žije pod pásmem chudoby, a tak závratným tempem mizí do USA za lepším. Denně odejde na dvě stě osob, což znamená, že od roku 2010 se počet obyvatel zmenšil skoro o deset procent, většinou v produktivn­ím věku. Je tudíž méně těch, kdo z daní na dluh platí. Ten vlastně pořád roste.

A tak před měsícem Portoriko opravdu vyhlásilo bankrot. Spousta lidí proto chtěla připojení k USA v naději, že to bude lepší.

97 procent je skvělý výsledek. Zdánlivě. Pokud neznáte plnou pravdu. A tou je, že tři čtvrtiny lidí a politická opozice hlasovaly tím, že zůstaly doma.

V takovém případě to Kongres asi těžko přesvědčí. Někdy příště. Ale zpráva, když se vynechaly ty tři čtvrtiny proti, to byla hezká, že.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia