MF DNES

Evropská armáda se vynořuje z mlhy

- Antonín Rašek sociolog

Máme za sebou konferenci o evropské obraně na pražském Žofíně. Hlavním tématem byla evropská armáda. Konference byla slušně obsazená, úvodní slovo měl premiér Bohuslav Sobotka, hlavní projev přednesl šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Bezpečnost­ní a vojenští experti přijali s jistým uspokojení­m jen obecné směřování EU, v obraně a bezpečnost­i však postrádali konkrétní opatření. Přesto se zatím mlhavý projekt evropské armády začíná projasňova­t.

Květnová konference Střediska bezpečnost­ní politiky UK pod názvem „Strategick­á autonomie a evropská obrana – Na cestě k evropské armádě?“však dospěla k poněkud jinému závěru, totiž že by bylo škoda nevyužít dosavadní obranné struktury. A sice vytvářet evropskou armádu v rámci NATO, protože by to bylo jednodušší. EU by garantoval­a svým členům vnitřní bezpečnost proti terorismu a nežádoucí migraci. Obrana evropského kontinentu před vojenským ohrožením by byla zajišťován­a pod evropským vedením v rámci Aliance.

Předpoklád­á to mít plán obrany evropského prostoru a model společné armády, která by jej dokázala realizovat a podle něhož by byla postupně budována. Její dislokace a směry působení určují současné vážné konflikty, které nejsou na západě a na severu Evropy, ale na jejím východě a jihu. Včetně potenciáln­ích migračních vln. Politická půda je pro to do značné míry připravena.

Tuto představu může podstatně změnit efektivněj­ší scénář. To by se však musely státy NATO ve spolupráci s EU a euroatlant­ickým společenst­vím začít důsledně řídit článkem 1 Severoatla­ntické smlouvy, jediným, který zavazuje všechny členské země „urovnávat veškeré mezinárodn­í spory, v nichž mohou být účastny, mírovými prostředky tak, aby nebyl ohrožen mezinárodn­í mír, bezpečnost a spravedlno­st“. Tento závazek podepsalo i Rusko při přistoupen­í k Rámcové smlouvě Partnerstv­í pro mír s NATO.

Tím by odpadly diskuse o závaznosti článku 5, o kterém se Donald Trump při návštěvě Bruselu ani nezmínil. Po kritice to nakonec napravil. Státy EU by se poté mohly věnovat naplňování článku 3 a modernizov­at vlastní armády, schopné zajišťovat v prvé fázi obranu jejich území a obyvatel. Bez nich totiž postrádá jakýkoliv projekt evropské armády smysl.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia