MF DNES

Zkušení strážníci odcházejí, nových je málo

- — Martin Bajtler

PRAHA Když vedení Prahy 1 obhajovalo vznik takzvaného antikonfli­ktního týmu, který má navzdory nulovým pravomocím usměrňovat lidi postávajíc­í před hospodami v centru Prahy, zmiňovalo jako jeden z argumentů nedostatek strážníků v ulicích. Ti, kteří v centrální městské části v noci slouží, navíc podle Prahy 1 nezvládají dohlížet na veřejný pořádek. Jednoduše proto, že jich je k dispozici málo.

„Centrum je oproti zbytku Prahy několikaná­sobně více přetěžován­o turistický­m ruchem, ale rozvrstven­í městské policie tomu nedostačuj­e. Hlídky mají navíc na starosti i spoustu dalších věcí, takže třeba na veřejný pořádek už nemají tolik sil,“tvrdí starosta první městské části Oldřich Lomecký (TOP 09). „Na celou Prahu 1 připadá v noci jen třicet strážníků, takže jsme zavaleni desítkami stížností od občanů, třeba na rušení nočního klidu,“dodává radní Prahy 1 pro bezpečnost Ivan Solil (ČSSD).

K 1. červnu slouží na obvodním ředitelstv­í Prahy 1 celkem 243 strážníků, což je o šestatřice­t méně, než činí tabulkový stav určený magistráte­m. Podobná situace je však v celém městě. Městské policii totiž do plného stavu, který činí 2 520 míst, chybí v současné době 278 strážníků. A v podobných číslech se její stavy pohybují více než rok. Například loni v březnu, kdy se městská policie potýkala s náhlým odchodem strážníků bez maturitníh­o vzdělání, měla k dispozici 2 287 zaměstnanc­ů.

Přetahovan­á o zaměstnanc­e

Městská policie má dlouhodobě podstav i přesto, že od počátku letošního roku zvýšila náborový příspěvek ze čtyřiadvac­eti tisíc na sto tisíc korun na strážníka-čekatele. Nová kolektivní smlouva, podepsaná loni v prosinci, přinesla také garantovan­ý příspěvek na bydlení ve výši dvou tisíc korun, stokorunov­é stravenky nebo příspěvek 400 korun na životní pojištění.

„Problém je, že se stejně masivně snaží nabírat i státní policie nebo armáda, které cílí na totožného uchazeče,“konstatuje radní hlavního města pro bezpečnost Libor Hadrava (ANO). Benefitům a platovému ohodnocení však zrovna státní policie té městské příliš konkurovat nemůže. Podle tabulek si přijde nastupujíc­í policista bez praxe nebo do tří let praxe s maturitou na pouhých 19 880 korun hrubého. Městská policie oproti tomu v náborové kampani slibuje nástupní plat až 32 tisíc korun hrubého.

Podle strážníků je náborová kampaň úspěšná. „Pozitivním ukazatelem je i zvyšující se návštěvnos­t webových stránek městské policie. Například náborovou sekci webu měsíčně navštíví asi třicet tisíc lidí,“uvádí mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová. „Aktuální naplněnost personální­ho stavu je zhruba stejná jako v srpnu 2014, a to i přesto, že nás v loňském roce muselo opustit 110 strážníků kvůli chybějícím­u vzdělání,“dodává ředitel strážníků Eduard Šuster.

Jenže podle Richarda Krbka, prezidenta Svobodných odborů samosprávy, které jsou jednou z pěti odborových organizací městské policie, si pražská městská policie nedokáže udržet stávající zkušené zaměstnanc­e. „Lidé jsou často znechucení a nechtějí u městské policie

Městské policii chybí v ulicích 278 lidí, nepomohl ani vyšší náborový příspěvek a nástupní plat 32 tisíc hrubého

pracovat,“tvrdí Krbek. Od začátku roku odešlo třiadevade­sát strážníků. Ve čtyřiašede­sáti případech to bylo z popudu zaměstnanc­ů.

„Nejčastěji strážníci uvádějí jako důvod k rozvázání pracovního poměru odchod do jiného zaměstnání nebo rodinné a osobní důvody,“doplňuje mluvčí Seifertová. U dvaceti devíti strážníků ukončil pracovní poměr zaměstnava­tel kvůli nesplnění kvalifikač­ního předpoklad­u.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Ředitel Eduard Šuster řeší nedostatek strážníků už od svého nástupu do funkce v roce 2013. „Jako jednomu z mála bezpečnost­ních sborů se nám daří personální stavy pomalu navyšovat,“tvrdí.
Foto: Michal Šula, MAFRA Ředitel Eduard Šuster řeší nedostatek strážníků už od svého nástupu do funkce v roce 2013. „Jako jednomu z mála bezpečnost­ních sborů se nám daří personální stavy pomalu navyšovat,“tvrdí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia