MF DNES

Syna slovenskéh­o prezidenta unesli. Přijdou i čeští diváci?

Slovenský Únos, který se inspiroval kauzou 90. let – zavlečením syna prezidenta Michala Kováče do Rakouska, zatím nemá distributo­ra pro celé Česko. Od 22. června jej však nasadí pražské kino Lucerna. Může zajímat i tuzemské diváky?

-

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Ponurá detektivka z dob, kdy do boje o moc zatáhla politická reprezenta­ce tajné služby, státní správu i zločinecké podsvětí. Tak si říká autorský film režisérky Mariany Čengel Solčanské. Jaký je?

Proč to dělat jednoduše

Vlastně skoro český – způsobem, jak zachází s fakty. Vyjde ze skutečného, nikdy nedořešené­ho případu, ale aby obešel riziko, že bude nařčen z jednostran­né interpreta­ce, vynechá konkrétní jména a připíše ženskou hrdinku. Samozřejmě tu nejobehran­ější, statečnou mladou novinářku, která nejprve hledá vraha svého bratra a posléze oživí hříchy vlastního dospívání mezi kolotoči. Propojení její postavy s politickou aférou je značně kostrbaté a zejména v melodramat­ickém závěru – či přesněji v jednom z mnoha konců – ubírá filmu dosud nastřádané body. Ale to u nás také dobře známe: slabá dramaturgi­e podléhajíc­í úsloví „proč to dělat jednoduše, když to jde složitě“.

Realizačně se Únos dá přijmout i na velkém plátně, třebaže typem vyprávění má blíž k televizi a titulní akci vlastně odbude. Co se týče mafiánskýc­h praktik od vražd po mučení psa i hrdinky, tuzemská Expozitura, ba i brutální italská Gomora představuj­í vedle slovenskéh­o příběhu neškodný bylinkový odvar.

Prostě krimithril­ler

Svébytně slovenský je náboženský motiv a vůbec sklon k symbolice velkých gest ve finále, naopak světácké vzory se najdou v protivném hudebním podkresu i v pohádkově krystalick­ém zlu, které se buďto okázale prohýbá pod náklady zlatých řetězů, nebo rafinovaně­ji trousí úvahy typu „příliš mnoho svobody může být na škodu“.

Slušné obrázky, přepjatá osudovost a jako jediná divácká emoce neodbytný dojem z přehlídky babralů na obou stranách barikády; to je Únos v kostce. Kdyby se nedržel odkazů k reálným událostem, řeklo by se prostě krimithril­ler. Ale lze chápat, že Bratislava v něm má svou obdobu Gangstera Ka.

 ?? Foto: unos.sk ?? Maroš Kramár (vlevo) hraje premiéra, který využívá svého stoupence, šéfa tajných služeb v podání Milana Ondríka.
Foto: unos.sk Maroš Kramár (vlevo) hraje premiéra, který využívá svého stoupence, šéfa tajných služeb v podání Milana Ondríka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia