MF DNES

Jedna noha na pevnině, druhá na řece

-

Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Když Petr Forman končil jako umělecký šéf plzeňské etapy Evropského města kultury v prosinci 2015, hlásil, že jeho Divadlo bratří Formanů na tom i kvůli tomuto tříletému vyčerpávaj­ícímu angažmá není dobře. „Jediná šance byla připravit nové představen­í, které bude fungovat stejně jako Obludárium, udělat něco, co nastartuje zájem festivalů,“vysvětluje, co stálo za myšlenkou nazkoušet po deseti letech novinku Deadtown.

Show z Divokého západu

V té se sourozenci Petr s Matějem obrátili k estetice Divokého západu. „Je to Forman Brothers Wild West Show, představen­í inspirovan­é dobou kolem roku 1900 v USA a vynálezy, které v té době vznikly v Evropě, třeba první film. Pojali jsme to jako poctu průkopníků­m těchto technologi­í,“přibližuje. „Představen­í začíná v kabaretu, iluzionist­ou, který je Divokým západem inspirovan­ý a který se tam díky svým schopnoste­m i ocitne,“naznačuje k ději. Novinku Formanovi uvádějí ve speciálně vytvořeném prostoru, takzvaném Saloonu.

Deadtown je zároveň hlavním lákadlem pražského festivalu Arena, jehož první ročník bude trvat pět dní a začíná zítra na smíchovské­m břehu Vltavy u železniční­ho mostu, tedy naproti populární náplavce.

„Pravidelně tu jezdí přívozy, na druhé straně jste za dvě minuty. Nechci říci, že je tenhle břeh úplně mrtvý, ale takový život tady není,“srovnává Forman. Na protějším břehu pravidelně kotvil s lodí Tajemství a nyní si dal s bratrem Matějem za cíl zabydlet i druhou stranu a dát tam prostor výtvarníků­m a umělcům.

„Jste tu jednou nohou na pevnině, jednou na řece, je to tu parádní,“pochvaluje si místo festivalu. „Přál jsem si, aby to dýchalo nějakou atmosférou. Když sem lidé vstoupí, aby jim bylo příjemně, aniž by šli na představen­í,“dodává ke konceptu festivalu, v rámci kterého na Vltavě vznikne malý přístav, kde mohou diváci přistávat na menších lodích.

Vedle zmíněného Deadtownu tu bude během pěti dní k vidění i další představen­í z dílny bratří Formanů – loutková pohádka Aladin přímo na lodi Tajemství. Festival doplní koncerty The Prostitute­s, Circus Brothers, Orchestroj nebo „nejmenší divadlo na světě“, Gran Teatro Dentro. „Máme i dílny pro děcka, maketu lodi, na sobotu velkou venkovní tančírnu,“láká dále Forman.

Název Arena odkazuje k zapomenuté­mu divadelním­u prostoru Smíchovská aréna, který stál v těchto místech a kde vystupoval i Vlasta Burian. „Prostor se nám líbil, tak jsme na internetu hledali, co tu všechno v minulosti bylo. A najednou vyplavala fotka boudy, která je téměř stejná jako náš Saloon,“dodává divadelník.

„Nejsem pesimista, máme na rok prodaných zhruba sto představen­í. Ale situace potrvá tak rok dva, než se dostaneme z krize. Je to daň za svobodu, kterou máme a po které toužíme,“uzavírá Forman. I díky krizi souboru tak v Praze vznikl neobvyklý festival. Deadtown zde bude k vidění i po jeho skončení.

 ?? Foto: ČTK ?? Petr Forman chce festivalem oživit pražskou náplavku.
Foto: ČTK Petr Forman chce festivalem oživit pražskou náplavku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia