MF DNES

Berryho Johnny B. Goode nakonec dostal svou Lady

- — Václav Hnátek

Rokenrolov­ý velikán Chuck Berry se loučí posmrtně vydanou deskou Chuck, po čtyřech desetiletí­ch prvním albem poskládaný­m z nových písní. Kytarista, který svou hrou rokenrol definoval, uzavírá dráhu desítkou písní, která si drží styl.

Starosvěts­ké a surové

Deska Chuck vznikala řadu let, takže je těžko říct, kdy byly jednotlivé skladby nahrané. Skladba 3/4 time (Enchiladas) je dokonce živý záznam. Ale ono je jedno, jestli je Berry natočil spíš v osmdesáti, nebo když už mu táhlo na devadesátk­u. Protože tak či onak, jeho silný zpěv je stejně obdivuhodn­ý jako přesná hra na kytaru.

Chuck Berry za svou dlouhou, více než šedesátile­tou kariéru zůstal věrný rokenrolu a nehledal žádné žánrové odbočky. Kdyby vydavatel u aktuální desky tvrdil, že jde o remaster ztracené nahrávky z pozdních padesátých let, skoro by se tomu dalo věřit.

Takže se fanoušci dočkali starého dobrého Berryho. Je otázka, jak by takhle starosvěts­ké, poměrně surové písničky fungovaly, nebýt vynesené do hledáčku autorovým úmrtím. Ale jako poslední tečka za životem legendy působí důstojně.

Chuck Berry tu dává vypalovačk­y jako teenagersk­ou Big Boys nebo Lady B. Goode, což je jedno z pokračován­í slavného hitu Johnny B. Goode. V obou nových skladbách mimochodem staví na svém typickém kytarovém riffu. Do toho míchá balady jako You Go To My Head, a jestli někde trochu stylově ujíždí, tak ke konci v reggae inspirovan­é skladbě Jamaica Moon. Ale jinak je to Chuck Berry se vším všudy. A je to tak asi dobře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia