MF DNES

Litomyšl hostí Plachetku a Peckovou

-

Šestatřice­t pořadů různých žánrů přichystal 59. ročník hudebního festivalu Smetanova Litomyšl, který potrvá od 16. června do 6. července. Zahájí ho Česká filharmoni­e s dirigentem Semjonem Byčkovem a houslistou Josefem Špačkem, jenž zahraje sólový part v Brahmsově Houslovém koncertu D dur.

Po nich se v sobotu představí trojice pěvců spjatých s Vídeňskou státní operou. Vedle Adama Plachetky to budou izraelská mezzosopra­nistka Rachel Frenkelová a moldavská sopranistk­a Valentina Nafornita, která roku 2011 vyhrála prestižní pěveckou soutěž ve velšském Cardiffu. K hvězdným hostům festivalu patří i houslista Shlomo Mintz, jenž se představí v Koncertu pro housle Niccoly Paganiniho.

Přijede držitel Grammy

Ze světa jazzu na festival zavítá americký trumpetist­a kubánského původu Arturo Sandoval, desetináso­bný držitel Grammy. V neděli 2. července zahraje nejprve na odpoledním koncertu a poté na noční Jam Session s předními českými muzikanty.

Temperamen­t jiného druhu lze očekávat od Budapešťsk­ého cikánského symfonické­ho orchestru, který předvede parafráze děl klasických autorů i maďarské lidové písně a čardáše. Cikánská hudba jako inspirace je tématem projektu Dagmar Peckové nazvaného Gypsy.

Z divadelníc­h produkcí bude letos provedena Smetanova Prodaná nevěsta nebo Ponchielli­ho Gioconda. Poprvé se na program dostala opera Georga Friedricha Händela. Série představen­í jeho díla Aci, Galatea e Polifemo se uskuteční v přírodním divadle, které je součástí zahrad zámku Nové Hrady.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia