MF DNES

Nečitelná Tour. Hledají se Froomovi vyzývatelé

Nic letos nevyhrál. Ale míní vyhrát Tour už počtvrté a pak i Vueltu. Chris Froome nepropadá panice.

-

Tomáš Macek reportér MF DNES

Sjezd z vrcholu Mont de Chat není pro slabé povahy. Cyklisty prověřil na trati páteční 6. etapy závodu Dauphiné a Chris Froome o něm nadšeně vykládal: „Vůbec jsem ten sjezd neznal, jen jsem slyšel, jak je nebezpečný. Pojal jsem ho jako počítačovo­u hru. V každé zatáčce to bylo: Trefíš, nebo mineš. Byla to zábava.“

Když o těchto sjezdařský­ch hrátkách hovořil, jako by se opět jednou projevil proměněný Froome z minulé Tour. Ten, který už nebyl jen gentlemane­m, sucharem či robotem na kole (vyberte si), ale jenž se naopak bavil nečekanými útoky ve sjezdech nebo na větru.

Sjezd z Mont de Chat bude letos také součástí 9. etapy Tour.

Výchozí pozice 32letého Brita je před jejím startem očima výsledků slabší než v letech 2013 až 2016.

Poprvé za posledních pět let nevyhrál do startu Tour v sezoně ani jeden závod. Nepovedlo se mu to ani na Dauphiné, kde triumfoval v každém roce, kdy poté ovládl i Tour.

„Hlavně si chci letos z Dauphiné odvézt dobrý pocit,“vyhlásil před startem francouzsk­é generálky.

Ale nemohl ho mít z časovky, své parádní disciplíny, ve které tentokrát dojel až osmý.

Nemohl ho mít ani z výkonu v horách, kde dvakrát silově nestačil. Tak z čeho tedy? Snad z té „zábavy“ve sjezdu. Nebo ze série útoků v poslední etapě, kdy atakoval celkem třikrát a říkal: „Nepřijel jsem pro druhé místo.“Nakonec je čtvrtý, ale za bojovnost si palec nahoru zaslouží.

„Celkově jsem spokojený,“tvrdil poté. „Je spousta věcí, na nichž musím zapracovat, ale hory mi ukázaly, že kráčím správným směrem.“

Prvního července se z Düsseldorf­u peloton Tour rozjede.

Froome letos zvolil jiný model přípravy. Více se soustředil na vysokohors­ké kempy než na výsledky v jarních závodech, údajně i kvůli snaze dosáhnout poprvé v kariéře na double Tour–Vuelta. Francouzsk­ý závod je primárním cílem, ale pro Vueltu mu má zbýt více sil než loni, kdy na ní podlehl Quintanovi.

Každopádně Tour 2017 je z pohledu favoritů méně čitelná než předchozí ročníky. Pryč jsou časy, kdy všichni hovořili jen o duelu Froome–Contador. Pryč je i rok 2015, kdy ředitel závodu Prudhomme hrdě oznamoval, že na startu je kompletní „fantastick­á čtyřka“Froome, Contador, Nibali, Quintana.

Letos natolik vyhraněné seznamy kandidátů titulu neexistují.

„Nejsilnějš­ím mužem v horách je teď podle mě Richie Porte,“vyzdvihl Froome svého bývalého pomocníka a nyní lídra stáje BMC. Australan až v poslední den Dauphiné těsně přišel o titul, částečně i kvůli brzké ztrátě týmové podpory.

Překvapivý­m šampionem Dauphiné se po takticky skvělém vystoupení stáje Astana v závěrečné etapě stal Jakob Fuglsang. „Jste teď i favoritem Tour?“zeptali se ho.

„Ano, jsem,“odpověděl klidně Dán, ačkoliv hlavním trumfem Astany měl být původně Fabio Aru. „Budeme lídry oba,“řekl Fuglsang.

A kdo dál do bitvy o titul na Tour? Odepisovat stále nelze Španěla Contadora z Treku, je zde duo Quintana–Valverde v barvách Movistaru a domácí Francouzi sní o ukončení vítězného půstu zásluhou Bardeta v dresu týmu AG2R.

Na rozdíl od Quintany další dva hrdinové italského Gira, tedy Tom Dumoulin a Vincenzo Nibali, upřednostn­í kombinaci Giro–Vuelta.

U sázkových kanceláří zůstává Froome navzdory svému méně plodnému jaru největším favoritem Tour, i když Porte se mu povážlivě přiblížil. O čemž svědčí například kurzy na vítěze od britské kanceláře William Hill: 2,4:1 Froome, 2,6:1 Porte, 6:1 Quintana, 14:1 Contador, Fuglsang, 16:1 Valverde, 22:1 Aru, Bardet.

„Chris Froome může už příští rok vyrovnat rekord pěti triumfů na Tour, který drží Anquetil, Hinault a Indurain,“sebevědomě prohlašuje Dave Brailsford, šéf jeho týmu Sky. Jistě, může. Letos to však možná bude mít těžší než kdykoliv předtím.

 ?? Foto: Profimedia ?? Čekání na vítězství Chris Froome byl letos 30. Kolem Katalánska, 18. Kolem Romandie a 4. na Dauphiné. Za necelé tři týdny čeká Tour.
Foto: Profimedia Čekání na vítězství Chris Froome byl letos 30. Kolem Katalánska, 18. Kolem Romandie a 4. na Dauphiné. Za necelé tři týdny čeká Tour.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia