MF DNES

Otázky kolem Baroše. Bude hrát dál? Kde?

Liberec mu nabídne smlouvu. Ale nezláká ho zpátky Baník?

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Na první pohled by se toho zase tolik nezměnilo. Dál by hrál českou nejvyšší soutěž, dál v modrobílém dresu, zřejmě znovu s oblíbenou sedmadvací­tkou na zádech.

Jen o pár stovek kilometrů dál. Ne v Liberci, kde odehrál poslední rok, ale v Ostravě, kde vyrůstal.

Zatím je to jen představa, o které se ale začíná hlasitě mluvit. Milan Baroš zpátky ve fotbalovém Baníku už potřetí? I to se může stát.

„Hráčů, o kterých uvažujeme, je víc. Ale je to varianta, která existuje, jeho jméno padlo,“připouští Vlastimil Petržela, ještě nedávno ostravský trenér, nyní poradce majitele klubu Václava Brabce.

Kdyby skutečně došlo na Barošův comeback, nebyla by to v porovnání s tím, co na přestupové­m trhu předvádí Sparta se Slavií, vyložená bomba. Ale zajímavý kauf? To rozhodně ano!

Baník se po roce vrací do ligy a pro fanoušky by těžko mohl připravit větší lákadlo než příchod jejich největšího oblíbence.

Baroš byl v klubu od dvanácti, má k němu vztah a už dvakrát se do něj vracel ze zahraniční­ch angažmá. S novým trenérem Radimem Kučerou, který by o něj měl zájem, se dobře zná, oba se narodili ve valašských Viganticíc­h.

To všechno hraje pro návrat. Ale najde se i dost důvodů, proč předpoklád­at, že se nakonec situace vyvrbí jinak.

První se nabízí, protože se o něm spekuluje už několik měsíců. Barošovi na podzim bude šestatřice­t a pořád není jisté, jestli vůbec bude chtít někde dál hrát fotbal.

Nemládne. Už to není ten Baroš, který před třinácti lety coby nejlepší střelec Eura v Portugalsk­u ohromil Evropu. Ten, který válel za Liverpool, stála o něj i Barcelona a který visel na plakátech v klučičích i dívčích pokojích.

Na českou ligu pořád s přehledem stačí, ale už toho neodehraje tolik, občas ho přibrzdí zranění. Najde v sobě ještě vůli pokračovat?

„Vyloučit nemůžu nic, ale uvažujeme o tom, že Milan bude ještě rok hrát. Není to tak dramatické, že by musel končit,“tvrdí Barošův agent Pavel Paska. „Je ve velmi dobrém fyzickém stavu, má chuť. Byla by škoda, kdyby už nehrál.“

Připusťme tedy, že Baroš najde síly ještě na poslední sezonu. Ale kdyby se rozhodl pro Baník, musel by zřejmě leccos obětovat.

S manželkou a dětmi se po návratu z Turecka usadil v Praze, synové Patrik a Matteo kopou za Slavii. Není moc pravděpodo­bné, že by teď na rok rodinu přestěhova­l do Ostravy.

Do Liberce sice dojížděl, ale tam je přece jen výrazně kratší cesta. Stodesetik­ilometrová štreka na sever se denně zvládnout dá, zato 370 kilometrů na Bazaly těžko.

Vydržel by rok v Ostravě sám, bez rodiny? Nebo by třeba týdně absolvoval jen několik tréninků, aby pár dní mohl strávit v Praze? Aby měl jeho příchod význam, bylo by nutné jasně nastavit pravidla.

A nejpodstat­nější otázka na závěr: měl by vůbec zkušený útočník o návrat zájem?

Když se do Baníku vracel podruhé, mluvil o tom, že tam dohraje kariéru. Jenže odcházel rozladěný, protože se nepohodl s tehdejším šéfem klubu Šafarčíkem.

„Chybí pokora, profesiona­lismus. Baník nemůžou řídit mladí kluci, kteří nemají s fotbalem žádné zkušenosti,“stěžoval si. Vedení mu pak nenabídlo novou smlouvu a on zamířil do Mladé Boleslavi.

Teď je situace jiná: Ostravě šéfuje úspěšný podnikatel Václav Brabec, rychle dokázal tým vrátit do ligy a vyřešit problémy, které ho tížily. Jenže Baroš je spokojený v Liberci, kde se v závěru sezony dostal do formy. A majitel Karl stojí o to, aby neodcházel.

„Jsme ve spojení. Připravuje pro Milana novou smlouvu,“prozradil včera Paska. „Až bude hotová, tak si sedneme a rozhodneme, co dál.“Znamená to, že Baník je ze hry? „Já mluvím jen o Liberci. Nic víc, nic míň,“dodá Paska tajemně.

Modrobílý dres je tedy asi jistota. Ale který přesně?

 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? Bude tady znovu sedávat? Milan Baroš pózuje v šatně Baníku po prvním návratu v roce 2013.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA Bude tady znovu sedávat? Milan Baroš pózuje v šatně Baníku po prvním návratu v roce 2013.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia