MF DNES

Už nezpívejte o utrpení. Anglie našla svou DNA

-

David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Fotbal vymysleli. Sepsali pravidla, začali ho hrát a pak šířit do celého světa. Ale od té doby, konkrétně od roku 1863, si s ním Angličané moc radosti neužili.

Zlatý domácí světový šampionát v roce 1966, třikrát na velkém turnaji semifinále, jinak jen dlouhá léta zklamání, trápení a nenaplněný­ch očekávání.

Až o uplynulém víkendu přišel záblesk. Náznak toho, že třeba po víc než padesáti letech znovu přichází doba, kdy se Anglie dočká velké trofeje.

Zatím se dočkala té nejcennějš­í „nedospělé“: v sobotu vyhrála mistrovstv­í světa do dvaceti let.

Ve finále přetlačila Venezuelu, největší překvapení turnaje, zvítězila 1:0 a od té chvíle v zemi vládne optimistic­ká nálada.

„Už nepotřebuj­eme další písničky o padesáti letech utrpení,“usmál se kouč Paul Simpson v narážce na píseň Three Lions, ve které se skupina Lightning Seeds o neúspěšné sérii poprvé zmínila v roce 1996 a pak před každým dalším turnajem v refrénu jen měnila počet let bez velkého triumfu.

„Je skvělé, jak šla naše mládež nahoru. Máme hodně talentů, snad to svět brzy pozná,“zaradoval se i trenér reprezenta­čního áčka Gareth Southgate.

Přitom ještě neuběhl ani rok od chvíle, kdy Angličané prožívali možná největší potupu v historii. Ve čtvrtfinál­e Eura je senzačně vyřadil Island a reprezenta­ce se vracela domů s ostudou.

Teď jsou znovu fanoušci plní naděje. Díky čemu? Co Anglii pomohlo vychovat silnou generaci?

Odpověď najdete v jedenáctis­tránkové brožuře, kterou se mají řídit trenéři všech anglických reprezenta­čních výběrů a která nese příznačný název „Anglická DNA“.

Fotbalová asociace ji představil­a už v prosinci 2014 a pravidla, jak vychovávat nadějné hráče, částečně okoukala v Belgii a Německu, kde také před časem museli reagovat na to, že zásobárna talentů začala vysychat.

Základní myšlenka? Všechno na sebe musí navazovat. Trenéři, náplň tréninků, styl hry a typologick­ý výběr hráčů musí být na všech věkových úrovních od patnácti let výš podobný.

„Jediné, co se pro hráče při přechodu výš bude měnit, je velikost dresu,“vysvětlil s nadsázkou Dan Answorth, šéf úseku talentovan­é mládeže.

Pro Anglii léta platilo, že sázela hlavně na bojovné, odolné typy, spoléhala na to, že výsledky uhraje díky maximálním­u nasazení. Ne že by tyhle principy chtěla opouštět, ale mnohem víc se v poslední

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia