MF DNES

Oranžový vabank. Sobotka končí v čele ČSSD

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

„Je docela instruktiv­ní podívat se do Británie. Když vypisovala paní Mayová volby, vypadalo to, že nic na světě nemůže zabránit masivnímu vítězství konzervati­vců. Nakonec to vítězství bylo těsné a ztratili většinu v parlamentu,“hledá Herzmann analogii s nedávnými britskými volbami, ve kterých lídryně konzervati­vců Theresa Mayová nezískala kýženou většinu hlasů.

Zvolený postup sociálních demokratů však má i velké úskalí: strana bude mít do voleb de facto tři lídry, což může být pro voliče nesrozumit­elné. „Čím méně tváří sociální demokracie nabídne, tím to pro ni bude lepší. Triumvirát, to už se mi zdá trochu hodně,“myslí si Herzmann.

Sobotka se včera proti interpreta­ci, že půjde o triumvirát, ohrazoval. „Není to žádné trojvládí. Odcházím z vedení ČSSD,“říkal Sobotka.

Nicméně právě on podle informací MF DNES navrhoval, aby nový šéf ČSSD byl zároveň volebním lídrem. A tuto vizi také Sobotka předestřel Chovancovi se Zaorálkem už během nedělního oběda. Chovanec, který je v ČSSD znám tím, že nerad chodí do předem dost možná prohraných bitev, to však odmítl.

Má to logiku. Zaorálek podle průzkumů působí na veřejnost lépe. Chovanec navíc v minulosti dal uvnitř ČSSD několikrát najevo, že se na výrazný posun do politické úlohy nejtěžšího kalibru necítí: neměl například nikdy zájem vystřídat na premiérské­m postu Sobotku. Podle zdrojů z ČSSD si je vědom, že neumí cizí jazyky, a ani jeho životopis – zahrnující mimo jiné bakalářský titul získaný za desetiměsí­ční studium v Plzni – ho nepředurču­je zrovna ke kariéře státníka.

Na druhou stranu, pokud by Zaorálek ve volbách nedovedl ČSSD k vítězství, mohl by Chovanec řídit silnou opoziční stranu. A to už je o dost jiná úloha.

„Ustupuji, aby měl Luboš Zaorálek dostatek mediálního prostoru hájit sociální demokracii,“popsal svoje rozhodnutí České televizi včera sám Chovanec.

 ?? Foto: ČTK ?? Triumvirát Lubomír Zaorálek, Bohuslav Sobotka a Milan Chovanec společně dovedou ČSSD k volbám. Každý však v jiné roli.
Foto: ČTK Triumvirát Lubomír Zaorálek, Bohuslav Sobotka a Milan Chovanec společně dovedou ČSSD k volbám. Každý však v jiné roli.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia