MF DNES

Větrníky rostou po dvou letech

Na Liberecku vzniká druhý největší větrný park v Česku. Na dlouho zřejmě poslední.

- Jan Brož redaktor MF DNES

Do kopců nad obcí Václavice u Hrádku nad Nisou vede prašná cesta. Jinak idylickou krajinu narušují lány řepky a především kukuřice, jejíž pěstování v kopcovitém terénu je naprosto nevhodné. Nemá zde co pohledávat. Za horizontem se pak turistům otevře pohled na polský hnědouheln­ý důl Turów a přilehlou giganticko­u elektrárnu, jednoho z největších znečišťova­telů ovzduší v Evropě.

Osmdesát metrů vysoký tubus prvního ze třinácti větrníků, které zde do podzimu mají vyrůst, ve srovnání s dolem představuj­e relativně zanedbatel­ný zásah do krajiny. Pravděpodo­bně proto záměr postavit 26megawatt­ovou elektrárnu, druhý největší větrem poháněný zdroj v Česku, nenarazil na větší odpor. Větší výkon má už jen větrný park Kryštofovy Hamry na Ústecku o 42 megawattec­h.

Větrný park Václavice buduje za 1,1 miliardy korun společnost SolarCity, za níž stojí pražská developers­ká společnost JRD, specializu­jící se na nízkoenerg­etické a pasivní domy. „Montáž by podle harmonogra­mu měla být hotova na konci října. Následně je potřeba získat licenci,“vysvětluje jednatel SolarCity Marek Lang.

Jde o první větrný park v Česku po dvou letech a s největší pravděpodo­bností bude na dalších několik let i poslední. Nové větrné elektrárny, stejně jako další obnoviteln­é zdroje, nemají v současnost­i nárok na žádnou podporu a při nízkých cenách silové elektřiny se je nevyplatí stavět čistě na komerční bázi.

Projekt Václavice však leží na stole už přes deset let. SolarCity ho převzala od původních vlastníků loni a nyní odstartova­ly stavební práce. Díky tomu mají Václavice historicky takzvanou autorizaci ministerst­va průmyslu a obchodu.

Když v roce 2014 novela zákona o podporovan­ých zdrojích zrušila podporu pro většinu zelené energetiky, rozjeté projekty s autorizací dostaly výjimku. Na pevnou výkupní cenu mají možnost dosáhnout ještě podle starých pravidel za předpoklad­u, že začnou vyrábět elektřinu do konce letošního roku.

„Autorizace ministerst­va průmyslu zajišťuje podporu výkupními cenami na úrovni 1,93 koruny za kilowattho­dinu. Podpora větrné energie je zdaleka nejnižší ze zelených zdrojů,“říká k tomu Lang.

Stavbu překazil tetřívek

Autorizaci má také několik dalších připravova­ných větrných parků, ve výhledu však není dokončení žádného většího zdroje. Stavby často narážejí na nevoli místních obyvatel, obávajícíc­h se zvýšeného hluku, či ekologů varujících před necitlivým zásahem do krajiny a dopadem na živočichy.

Na mrtvém bodě tak uvázl ambiciózní plán na výstavbu osmnácti větrníků u obce Moldava v Krušných horách, který vypracoval Energetick­ý a průmyslový holding (EPH) miliardáře Daniela Křetínskéh­o. Server Lidovky.cz v lednu informoval, že projekt ani po šesti letech nemá klíčová povolení. Plány EPH překazil hlavně ohrožený tetřívek obecný, který se v lokalitě vyskytuje.

U ledu se zdá být rovněž záměr společnost­i APB Plzeň na vybudování větrného parku u Výsluní na Chomutovsk­u. Ten narazil na odpor města a celá záležitost se už léta vleče. „Pokud vím, doposud nemají stavební povolení,“říká starostka Dagmar Čadílková. Investor se navíc zapletl do korupční kauzy kvůli povolení výstavby jiné větrné elektrárny na Ašsku. Soud zprostil všechny aktéry obžaloby, státní zástupce však avizoval, že se proti verdiktu odvolá.

Potenciál by byl

Vítr se na celkové výrobě elektřiny v Česku s 283 megawatty instalovan­ého výkonu podílí jen jedním procentem. Stát přesto s tímto zdrojem energie počítá. I když podle Státní energetick­é koncepce nepanují pro větrnou energetiku v Česku ideální podmínky, má potenciál až 2 300 megawattů instalovan­ého výkonu. To je více, než má jaderná elektrárna Temelín.

„Tento potenciál je však realizovat­elný pouze při velmi vstřícném přístupu místních komunit v rámci povolovací­ch procesů. Jeho naplnění v plném rozsahu je tedy spíše nepravděpo­dobné,“dodává vládní dokument.

 ?? Foto: Radek Cihla, MAFRA ??
Foto: Radek Cihla, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia