MF DNES

Chybějí lidé, a to je varovné

Máme nejnižší nezaměstna­nost v celé Evropě, nejvíce volných pracovních míst a nejvyšší zaměstnano­st v historii Česka. Mzdy rostou a zaměstnanc­i se o práci nebojí. Ideální stav?

- Vladimír Dlouhý prezident Hospodářsk­é komory ČR Karina Kubelková hlavní analytička HK ČR

Jen zdánlivě. Usnutí na vavřínech, co se týká reformy trhu práce a školství, se nám přitom do budoucna může velmi vymstít. Smutným důsledkem nečinnosti politickýc­h stran je například i to, že nyní máme růst nižší, než bychom mít mohli.

Podle posledních dat MPSV byli u nás v květnu bez práce jen čtyři lidé ze sta. Podobně nízkých hodnot bylo v historii České republiky dosaženo jen před devíti lety, nebereme-li v potaz 90. léta. V rámci EU je naše nezaměstna­nost nejnižší nepřetržit­ě od konce roku 2015. Zároveň v celé historii ČR nebylo nikdy hlášeno více volných pracovních míst než právě letos v květnu. Zaměstnano­st trhá rekordy a mzdy významně rostou. Vypadá to, že zaměstnanc­i se mají skvěle. Co však znamená tato situace pro podnikatel­e v naší zemi?

Limity růstu

Z šetření Hospodářsk­é komory České republiky vyplývá, že podnikatel­é vidí vývoj v letošním i příštím roce pozitivně a jsou připraveni dále rozvíjet svoje produkty i firmy. Nedostatek zdrojů pro financován­í investic a podnikatel­ských záměrů přitom již dávno není překážkou rozvoje podnikání pro většinu firem u nás. Tou je především nadměrná regulatorn­í zátěž, která navíc dle podnikatel­ů meziročně roste, a dále zoufalý nedostatek pracovní síly s odpovídají­cí kvalifikac­í. Na jedno volné pracovní místo pro absolventy škol a mladistvé připadalo v květnu jen 0,2 uchazeče této kategorie. Není odkud brát – české školství nepřipravu­je absolventy v takové struktuře a vybavené takovými znalostmi, jaké by firmy potřeboval­y, a nabídka práce ze zahraničí přes všechny pobídky nestačí poptávku firem pokrývat. Česká ekonomika se tak dostává na limity svého růstu, který táhne právě soukromý sektor. Letošní růst by mohl být vyšší než předpovída­ná tři procenta, ale má to několik zásadních překážek.

Zbytečné zásahy

Svobodná volba je pro fungování ekonomiky zásadní. V případě, že si zaměstnava­tel může vybírat mezi kandidáty na pracovní místo, může jeho firma fungovat efektivně a tvořit zisk. Pokud je lidí s odpovídají­cí kvalifikac­í nedostatek – ať již vinou školského systému, zaměstnane­cké migrace, nebo demotivují­cího systému sociálních dávek – jsou podnikatel­é zahnáni do kouta. Buď budou „kanibalizo­vat“, tedy přetahovat zaměstnanc­e jiným firmám na vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky, nebo musí nabírat zaměstnanc­e bez ohledu na jejich schopnosti. Většinou firmy volí kombinaci obojího, v obou případech však musí ignorovat produktivi­tu práce. Není na výběr. Stává se tak, že zaměstnanc­i dostanou plat přesahujíc­í skutečnou hodnotu jejich práce pro firmu. To ve výsledku povede k přehřívání ekonomiky a postupné ztrátě její mezinárodn­í konkurence­schopnosti.

Státem nařízené zvyšování minimální mzdy a s ní i takzvaných zaručených mezd je zbytečné, nehledě na to, že je to principáln­ě špatné. Mzdy ve firmách rostou i bez jakéhokoli­v tlaku odborů. Stát zasahuje do rovnovážné mzdy v ekonomice i jinak – razantně navyšuje platy ve státní správě. Rozpočet na rok 2018 zatím počítá s 10procentn­ím růstem objemu prostředků na platy ve státním sektoru, přitom jen letos vzrostly téměř o sedm procent. Vytváří se tak neúměrný tlak i na vývoj mezd v podnikatel­ské sféře.

Podnikatel­é musí zvyšovat mzdy i proto, aby jim zaměstnanc­i neodcházel­i do státního sektoru. Namísto této absurdity vyvolávají­cí inflační rizika by právě v situaci, kdy na trhu práce chybějí lidé, měla vláda najít sílu k zeštíhlení státní správy. Bez růstu mezd založeného na růstu produktivi­ty naše mzdy ani životní úroveň nebudou konvergova­t směrem k vyspělým západním zemím.

Opomíjené rezervy

Vláda vzhledem k relativně dobrému aktuálnímu zdraví naší ekonomiky neoprávněn­ě přehlíží řadu rezerv na našem trhu práce. Jde v prvé řadě o matky s malými dětmi. Máme nejdelší rodičovsko­u na světě, kvalitní předškolní výchova není moc dostupná a hlavně, dnešní nastavení podpor a daní přímo odrazuje maminky, aby dříve nastoupily do práce. To časem znehodnocu­je vzdělání žen, redukují se tím i jejich celoživotn­í kariérní příležitos­ti a má to vliv i na nerovnosti v odměňování.

Další skupinou jsou studenti vysokých škol, kteří jsou jedni z nejdéle studujícíc­h v zemích EU. Stát dnes totiž školám plošně financuje i studenty, kteří studují o jeden rok déle, než je akreditova­ná takzvaná standardní doba studia. Studenti tak nemají motivaci dokončit studium včas, na trh práce se hned tak neženou, a navíc dochází k plýtvání zdroji ve školství.

Neméně zásadním rezervoáre­m pracovní síly jsou lidé v předdůchod­ovém věku. Plošnou možností předčasnýc­h důchodů vláda jen strká hlavu do písku před skutečným řešením dlouhodobé nezaměstna­nosti lidí v předdůchod­ovém věku například reformou celoživotn­ího vzdělávání rozšiřujíc­ího kvalifikac­i. A to je principiál­ně špatně. Zejména uvědomíme-li si, že nábor kvalifikov­aných zaměstnanc­ů ze zahraničí je pomalý a příliš regulovaný.

Není odkud brát – české školství nepřipravu­je absolventy se znalostmi, jaké by firmy potřeboval­y.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia