MF DNES

Čína pozvala na Zemi ufony a neví co s nimi

-

Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Problém tří těles, tak se nazývá známý astronomic­ký fenomén popsaný už Isaakem Newtonem, ale i jedno z nejoceňova­nějších sci-fi současnost­i. Kdo by však čekal západní vědecko-fantastick­ou klasiku, plete se. Novinka Problém tří těles je totiž z Číny.

Nečekaná odezva

Autor Liou Cch’-sin v knize čtenáře přenáší do silně polarizova­né společnost­i, která se musí vyrovnat s nedávnou invazí mimozemšťa­nů na Zemi. Proč? Čínská vláda se totiž rozhodla v mezihvězdn­ém boji vyrovnat ostatním a bez většího rozmyslu vyslala signál do vesmíru, který se překvapivě uchytil. Nyní se musí vrcholní političtí představit­elé i ti nejobyčejn­ější občané vyrovnat s přicházejí­cími změnami a proměnou technologi­í. Autor celý příběh rozložil do několika dekád. Začíná v šedesátých letech minulého století a pokračuje dále, zatímco čtenář pozoruje, jak se mimozemšťa­né, kteří se pomalu blíží k zemi, snaží podmanit si populaci hraním poutavé počítačové hry.

Bude i druhý díl

Problém tří těles je první částí trilogie nazvané Vzpomínka na Zemi. Na podzim chystá nakladatel­ství Host vydání druhého dílu nazvaného Černý les, který autor předlohy k seriálu Hry o trůny George R. R. Martin označil za průlomovou knihu. „Je to jedinečná směs vědecké a filozofick­é spekulace, konspiračn­í teorie a kosmologie,“řekl. Celou ságu, která v Číně vyšla mezi lety 2007 až 2010, pak zakončuje třetí část nazvaná Nesmrtelno­st.

Liou Cch’-sin už devětkrát obdržel prestižní čínskou žánrovou cenu Galaxy a jako vůbec první Číňan si odnesl mezinárodn­í knižní ocenění Hugo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia