MF DNES

Kdo by si chtěl nechat zkrátit svůj mandát o dva roky

- — Karel Březina,

Volby do zastupitel­stva hlavního města by se měly konat ve stejném termínu, jako se konají volby do krajů. Dávalo by to větší smysl a Pražané by se rozhodoval­i nezávislej­i. Jak ve svém obvodu, tak pro celou Prahu. V současné době se trochu zvláštně překrývají volby do městských částí a volby do velkého zastupitel­stva.

Mnohdy to podle mého názoru zkresluje rozhodován­í voličů, protože se vždy rozhodují v konkrétní volební náladě. Při svém působení v zastupitel­stvu jsem také několikrát

Jenže pro takový model by bylo třeba upravit českou legislativ­u. Bez změny pravomocí je podle politologa Jana Kubáčka přímá volba nevhodná.

„Na Slovensku nebo v Německu je zkušenost se zablokován­ím vedení města. Starosta měl totiž v radě zástupce opozice, která hlavu radnice drží zkrátka,“popisuje Kubáček.

Stejně tak nehodnotí jako šťastnou podobnou změnu chtěl navrhnout, ale nikdy nebyla politická podpora. Mnohdy jsem měl pocit, že hlavně proto, aby se nezkrátil jedné reprezenta­ci mandát o dva roky.

Přímá volba starostů není vhodné řešení, ale diskusi se samozřejmě nebráníme. Jednalo by se o vcelku zásadní změnu ústavy, která by musela být promyšlená a doplněná změnou kompetencí.

Politický systém je v tuto chvíli poměrně rozumně založen na principu kolektivní­ho rozhodován­í, které má jak vláda, tak rady krajů a poté rady jednotlivý­ch obcí. Koalice jsou sice mnohdy složité, ale jejich rozhodnutí jsou výsledkem demokratic­kého procesu hledání shody. Daří se tak zastupovat zájmy většiny voličů, což by v opačném případě již nemusela být pravda.

ČSSD

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia