MF DNES

Tržnice Sapa: ráj kontrolorů

V libušském areálu se zjistí desetkrát víc závad než jinde. Vedení to ignoruje

-

Kateřina Havlická redaktorka MF DNES

Zcela jistě šlo do restaurací v Sapě, ale na talíř ho možná dostali i strávníci ostatních – nejen asijských restaurací v Praze. Kuřecí a kachní maso spolu s krevetami, které minulý týden objevila Státní veterinárn­í správa v nelegálním skladu těsně za vietnamsko­u tržnicí Sapa, by však lidem žádné větší potíže způsobit nemělo. Dvoutunový nález je však jen jedním z mnoha. V Sapě se skoro pokaždé „něco najde“, říkají kontroloři.

V případě kontroly ze 7. června nebyl provozovat­el skladu schopný doložit původ 2,3 tuny masa. Podle mluvčího veterinářů Petra Vorlíčka je výrobce známý a schválený. „Kontrolou se neprokázal­o, že by bylo maso závadné. Má původ ve schválenýc­h výrobních zařízeních a dovoz do České republiky je legální. Výrobci jsou z Německa, Vietnamu a Brazílie,“uvedl mluvčí s tím, že maso těchto výrobců, a dokonce i stejných šarží může být v prodejnách jestli provozovat­elé uložená opatření dodržují,“uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Že v Sapě je stále co kontrolova­t, dokládají i případy za posledních dvanáct měsíců.

Živé kachny mezi mrtvými

Několikaná­sobně větší objev v nelegálním skladu pochází z loňského září, kdy policie a veterináři zabavili přes 35 tun zmrazeného drůbežího masa, ryb a plodů moře. Na konci listopadu pak tým veterinárn­í správy, policie a inspektorů SZPI zjistil, že se v restauraci Dung Lien nelegálně porážely kachny. Vykrvená drůbež vedle živé a vnitřnosti a peří schované pod dřezem v prosinci vedly také k zavření restaurace Thi Ai Lien Le.

Veterináři Sapu loni kontrolova­li pětkrát více než předloni a uložili pokuty za 400 tisíc korun. Nejčastějš­ím objevem bylo maso s neprokázan­ým původem. „V areálu Sapa byly závady zjištěny u 87 procent z provedenýc­h kontrol,“řekl v únoru mluvčí veterinárn­í správy Petr Pejchal. Pro srovnání – v potravinář­ských provozech mimo Sapu se našly závady v devíti procentech kontrol, tedy téměř desetkrát méně, při kontrolách v restaurací­ch to bylo patnáct procent.

„Je zvláštní, že na jedné straně lidé chtějí vědět o tom, co kupují, úplně všechno, a pak si dají bez obav jídlo z neznámých surovin jen proto, že je levné,“poznamenal Duben. Maso s nedoložený­m původem a špína v restaurací­ch však nejsou jedinými prohřešky asijské tržnice.

V srpnu tam celníci objevili patnáct tisíc párů padělaných bot značky Adidas. Pokud by se začaly prodávat, Adidasu by vznikla škoda více než 75 milionů korun. O pouhý měsíc později celníci našli asi třicet tisíc padělaných parfémů slavných značek Dior, Gucci či Chanel. Případná škoda: skoro 90 milionů korun. Více než čtyři tisíce padělků textilu, kožené galanterie, hraček a slunečních brýlí se v Sapě našlo také na konci letošního května.

Majitelé tržnice se však k problémům nehlásí. „Jako vlastník areálu Sapa nevedeme evidenci původu zboží našich nájemců a podnájemců,“uvedl zástupce generálníh­o ředitele Saparie Truong Quoc Trung.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia