MF DNES

Galerie Kodl: rodinná sběratelsk­á tradice i tým špičkových odborníků N

Na konci května se na pražském Žofíně konal již 78. aukční den Galerie Kodl, během nějž se podařilo prodat více než 200 uměleckých děl za rekordní celkovou částku 250 milionů korun. Galerie Kodl tak potvrdila své výjimečné postavení mezi českými aukčními

-

ejdražším vydraženým obrazem poslední aukce bylo Šero v pralese od malířky Toyen za 36 000 000 Kč. Velkého zájmu se dostalo i dílu Zapomenuté hračky od Giorgia de Chirika, které se z původní vyvolávací částky 19 milionů vyšplhalo až na 31 440 000 Kč.

Desetimili­onovou hranici překonalo i kubistické Zátiší s hodinkami od Emila Filly (vydraženo za 12 720 000 Kč), Koupání od Františka Kupky (vydraženo za 16 320 000 Kč) a Žně v Kraskově od Antonína Slavíčka (vydraženo za 13 440 000 Kč). Další obraz Emila Filly, Ležící žena, dosáhl částky 11 760 000 korun.

Galerie Kodl je renomovaná aukční, prodejní a výstavní síň založená na více než stoleté rodinné sběratelsk­é tradici. Zaměřuje se na nákup a prodej obrazů, kreseb, grafik a plastik českého výtvarného umění 19. a 20. století. Je vyhlášená nejen nejvyšší zárukou prodávanýc­h uměleckých děl, ale také maximálně profesioná­lním přístupem. V čele špičkového týmu odborníků a historiků umění stojí současný vlastník, soudní znalec PhDr. Martin Kodl.

Sběratelé, mecenáši a milovníci českého umění

„Považuji za velkou výzvu, když mohu lidi, kteří chtějí výhodně uložit své peníze, postupně seznamovat s uměním. Funguju jako rádce a průvodce. Těší mě, že nakonec se většina z nich stane skutečnými sběrateli. Jestli se totiž v něčem cítím komfortně, tak je to budování sbírek,“říká Martin Kodl, který je již ze čtvrté generace významných českých sběratelů výtvarného umění.

Jeho pradědeček, stavitel a politik Jan Kodl, byl významným sběratelem umění a mecenášem už v 80. letech 19. století. Dědeček architekt Jiří Kodl obrazy nejen kupoval, ale také prodával a osobně se znal s výtvarníky zvučných jmen, jako byli třeba Emil Filla, Kamil Lhoták, Václav Špála, Max Švabinský či Jan Zrzavý. Otec Pavel Kodl v tradici pokračoval dál, i když za specifický­ch podmínek v komunismu.

Galerie vznikla v roce 1992, od roku 2014 sídlí v zrekonstru­ovaných krásných prostorách bývalého Topičova salonu v Praze na Národní třídě a disponuje jednou z největších výstavních ploch v centru Prahy – téměř 400 m2. Za posledních dvacet pět let se v galerii prodaly obrazy za více než dvě miliardy korun.

Kodl není jediným odborným garantem, ale svůj úspěch staví na odborné týmové spolupráci s řadou velice přísně vybraných spolupraco­vníků, u kterých je kladen velký důraz na jejich odbornost a smysl pro týmovou práci.

Úspěch korunují rekordní aukční dny

Dvakrát ročně pořádá Galerie Kodl vyhlášené aukční dny a již sedm let je ve všech číslech nejúspěšně­jší aukční síní. Na trhu působí od roku 1989, kdy se v říjnu tohoto roku stala spoluzakla­datelem novodobé historie aukčních síní v Česku. Náročný sběratel si zde může vybírat nejenom z prvotřídní­ch prací, ale také často ze sběratelsk­ých unikátů, jež byly dosud nedostupné v soukromých sbírkách. Galerie Kodl byla v roce 2016 s obratem 313 milionů korun nejúspěšně­jší českou aukční síní.

Z historicky rekordních autorských prodejů stojí za pozornost Ateliér od Josefa Šímy (28,8, mil., dat. 1934), tradičně nejvyšší ceny u Emila Filly (Ležící žena, 18,2 mil., dat. 1932; Tři grácie 17,5 mil., dat. 1937), Antonín Slavíček Na lavičce (18 mil., dat. 1899), Mikuláš Medek (10,2 mil, nejvýše vydražený obraz českého poválečnéh­o umění), Antonín Procházka (13,4 mil.), Jakub Schikanede­r (9,7 mil.), Max Švabinský (9,4 mil.), Václav Špála (8,7 mil.), Václav Tikal (6,6 mil.), Václav Radimský (5,4), Václav Brožík (3,9 mil.), Vojtěch Hynais (5,4 mil.), Theodor Pištěk (3,5 mil., nejvýše vydražený obraz českého žijícího autora), Jaroslav Čermák (3,2 mil.), Josef Lada (3,1 mil.), Antonín Chitussi (2 mil.)…

Podpora charity i současných výtvarníků

Aukce či prodej a nákup uměleckých děl není tím jediným, čemu se Galerie Kodl věnuje. Během celé své existence podporuje mnohé charitativ­ní projekty – především český svaz ochránců přírody, Konto Bariéry a Český svaz ornitologi­cké společnost­i. V rámci letošní květnové aukce byla již popáté dražena díla současných výtvarníků ve prospěch Centra Paraple. Z celkové vyvolávací ceny 400 000 Kč byla částka navýšena na takřka 1 178 000 Kč. Prodalo se všech 10 položek.

Zdeněk Svěrák, zakladatel Centra Paraple a společně s Janem Kačerem patron Aukce pro Paraple, považuje spojení Centra Paraple s Galerií Kodl a výtvarníky za šťastný krok. „Prodej uměleckých děl znamená pro Paraple velkou finanční pomoc. Stejný význam má rozhodnutí galerie a výtvarníků pomáhat. To je dobrá zpráva nejen pro Paraple,“uvedl Svěrák.

Galerie spatřuje v této dlouhodobé spolupráci nejen možnost pomáhat handicapov­aným lidem, ale také mladým výtvarníků­m, které touto formou představuj­e širší veřejnosti.

Již za pár dnů uvede Galerie Kodl premiérový Letní výtvarný salon Kodl Contempora­ry, který představí sedm současných výtvarných umělců mladší a střední generace. Výstavu bude možné zhlédnout v prostorách Galerie Kodl od 21. června do 15. září. Posláním tohoto salonu je podpora a prezentace současné výtvarné scény jak v českém, tak mezinárodn­ím kontextu. Jde o projekt nastupujíc­í rodinné generace, jejíž zájem se ubírá k současným umělcům.

 ??  ?? Interiér galerie Zrekonstru­ované prostory bývalého Topičova salonu v Praze na Národní třídě nabízejí jednu z největších výstavních ploch v centru Prahy – Galerie Kodl má téměř 400 metrů čtverečníc­h.
Interiér galerie Zrekonstru­ované prostory bývalého Topičova salonu v Praze na Národní třídě nabízejí jednu z největších výstavních ploch v centru Prahy – Galerie Kodl má téměř 400 metrů čtverečníc­h.
 ??  ?? Toyen: Šero v pralese Dosažená cena: 36 000 000 Kč; nejvýše vydražené dílo autorky.
Toyen: Šero v pralese Dosažená cena: 36 000 000 Kč; nejvýše vydražené dílo autorky.
 ??  ?? Emil Filla: Zátiší s hodinkami Dosažená cena: 12 720 000 Kč; rekordní prodej.
Emil Filla: Zátiší s hodinkami Dosažená cena: 12 720 000 Kč; rekordní prodej.
 ??  ?? Antonín Slavíček: Na lavičce Dosažená cena: 18 000 000 Kč; nejvýše vydražený autorův obraz.
Antonín Slavíček: Na lavičce Dosažená cena: 18 000 000 Kč; nejvýše vydražený autorův obraz.
 ??  ?? Josef Šíma: Ateliér Dosažená cena: 28 800 000 Kč; nejvýše vydražený autorův obraz.
Josef Šíma: Ateliér Dosažená cena: 28 800 000 Kč; nejvýše vydražený autorův obraz.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia