MF DNES

Tři Češi mají pohár. Jen Nosek však míří do NHL

Talentovan­ý odchovanec Pardubic má za sebou sezonu, která ho vystřelí ke snu

- Jaroslav Tomas hokejový reportér MF DNES

Vrozhodují­cím finále AHL přihrál na tři góly a jako nejprodukt­ivnější hráč dotáhl Grand Rapids, farmu slavného Detroitu, ke Calder Cupu. Chtěli byste jasnější důkaz, že si už opravdu zaslouží místo v NHL?

Český hokejista Tomáš Nosek nemohl tuhle sezonu zakončit líp. „Ještě nikdy jsem nehrál až do půlky června. Ale užíval jsem si každý moment a jsem šťastný,“vykládal po vítězné sérii se Syracuse, záložním týmu Tampy Bay.

Na pardubický talent jdou ze zámoří už delší dobu skvělé reference. O lecčems svědčí, že si ho už v březnu vytáhl na jedenáct zápasů Detroit, jehož evropský skaut Vladimír Havlůj v rozhovoru pro MF DNES říkal: „Klub s ním počítá. V příští sezoně by měl v NHL nastupovat pravidelně, je to příslib.“

Odborné zámořské weby přinášejí podobné informace: Nosek má podle nich ze všech hráčů Grand Rapids největší šanci prorazit. Nejen díky tomu, že v 19 zápasech play-off nasbíral 22 bodů (10+12), ale především díky výtečnému hernímu projevu a neutuchají­címu progresu.

Detroitský kouč Jeff Blashill si pochvaluje jeho schopnost tvořit hru, použitelno­st v defenzivě, úspěšnost na buly a zlepšující se bruslení, což byl před třemi lety po příchodu z Evropy jeho největší nedostatek.

Za všechno hovoří slova Blashillov­a trenérskéh­o kolegy z farmy Todda Nelsona, jenž během finálové série Calder Cupu pronesl: „Tomáš je hodně všestranný hokejista. Můžu ho použít na všechny herní situace, navíc podává velice vyrovnané výkony. Když ho pošlu na led, jsem v klidu, protože vím, co od něj můžu čekat. Nikdy mě nezklame.“

Čtyřiadvac­etiletý forvard si premiéru v NHL odbyl loni, kdy naskočil do šesti zápasů, ovšem pak zůstal v pozadí. Nepodlehl však zklamání a dál dřel. Jeho osud tak trochu připomínal Andreje Nestrašila, jenž si svou šanci v Detroitu musel také vyčekat.

Na rozdíl od něj bude mít o něco snadnější situaci. Red Wings prožívají krizi, poprvé po 25 letech se neprobojov­ali do Stanley Cupu a chystají zásadní přestavbu kádru. Nosek by měl být jednou z nových tváří, na kterou se bude sázet.

„Prosadit se, to je můj cíl. Přes léto dám všechno úsilí do toho, abych byl připravený a na podzim všechny přesvědčil, že na NHL mám,“říká odhodlaně.

Na svou šanci čeká i Noskův o rok mladší parťák Martin Frk, který v rozhodujíc­ím finále Calder Cupu vstřelil vítězný gól. Jeho vyhlídky jsou o poznání horší, byť má fantastick­ou a neuvěřitel­ně tvrdou střelu, kterou si v soutěži vybudoval obrovský respekt. Jeho velkým nedostatke­m je však pohyb, což je v době neustále

se zrychlujíc­í hry v NHL zásadní problém.

„Nikdy nevíte, co se může stát. Prostě musíte makat a ono se to někdy obrátí,“vykládal v euforii po finále. „Teď prožívám výjimečné chvíle. Každý chce být hrdina a já měl to štěstí, že se mi to povedlo.“

Třicátým českým vítězem Calder Cupu se stal mladičký obránce Filip Hronek, který však odehrál sezonu ještě v juniorské OHL a v play-off nastoupil jen ke dvěma zápasům druhého kola proti Chicago Wolves.

 ?? Foto: MLive.com ?? Vítězové Tým Grand Rapids s pohárem pro vítěze AHL.
Foto: MLive.com Vítězové Tým Grand Rapids s pohárem pro vítěze AHL.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia