MF DNES

Florida má nového trenéra. Sejde se znovu s Jágrem?

- — Matěj Hejda

Nebál se elitních ligových bitkařů přelomu tisíciletí. Klidně shodil rukavice a pustil se do bitky s o hlavu větším Georgem Parrosem. Zároveň bez okolků zbaběle vypálil ležícímu Petru Nedvědovi pěstí přímo do obličeje.

Nový trenér Floridy Bob Boughner se bezesporu nebojí.

Vždyť v Buffalu pomáhal odrážet útoky na českou legendu Dominika Haška a v Pittsburgh­u hrál často v obranné dvojici s českým kulturisto­u na bruslích Jiřím Šlégrem.

Koneckonců některá česká slova si ještě kanadský bourák určitě pamatuje – v sezoně 2000/2001 s ním v kabině Pittsburgh­u sedělo víc Čechů než krajanů. Jedenáct Čechů v čele s trenérem Ivanem Hlinkou vytvořilo v NHL nevídanou raritu.

I místní novináři dali klubu trefnou přezdívku „Prague Penguins“.

S Jaromírem Jágrem by se měl Boughner znovu potkat i na Floridě. Mezi klubem a Jágrovým agentem Petrem Svobodou několik dní probíhá jednání a podle všeho je nová roční smlouva pro legendu připravena. Jen se čeká, až bude po rozšiřovac­ím draftu NHL a útočník bude moci kontrakt podepsat.

Jak si bude nový kouč s Jágrem rozumět?

Boughner si přece roky vydělával v NHL jako defenzivní bek. Borec, jenž zablokuje každou střelu a postaví se za spoluhráče. Houževnatý svalovec nikdy neuhnul ze žádného souboje. Upřímně, to nikdy nebyl Jágrův styl.

S entuziasme­m sobě vlastním se mladý kouč pustil i do boje o post hlavního trenéra mužstva NHL.

Manažera Floridy Dalea Tallona uhranul natolik, že rutinér mezi kravaťáky v NHL mu bez váhání nabídl čtyřletou smlouvu. „Setkal jsem se s desítkami trenérů. Některé přijal, jiné vyrazil. Tohle jsem ale neviděl. Nikdo nebyl tak dobře připravený,“vysekl Boughnerov­i poklonu.

První krok na cestě za slávou mladý trenér zvládl na výbornou. Svými znalostmi vypálil rybník trenérským adeptům, kteří mají v lize odkrouceno stovky zápasů.

V mládeži vládl

Boughner svoji hráčskou kariéru ukončil před 11 lety. V nejlepší hokejové soutěži světa odehrál přes šest set utkání a nasbíral dvojnásobn­ý počet trestných minut.

Jako trenér se prezentuje úplně jiným stylem a jeho trenérské „sívíčko“vzbuzuje respekt.

Dlouho dominoval v juniorském hokeji. S klubem Windsor Spitfires z pozice kouče a majitele dvakrát vyhrál prestižní Memorial Cup. Za to ho dvakrát odměnili cenou pro nejlepšího kouče ligy. Trénoval i osmnáctku Kanady.

Poslední dva roky měl na starosti obranu San Jose. I díky němu se v minulé sezoně se Sharks dostali do finále Stanley Cupu a letos patřili k nejlépe bránícímu týmu ligy. Boughner navíc výrazně pomohl hvězdnému Brentu Burnsovi ke statusu jednoho z nejlepších obránců světa.

„Hodně mě naučil. Florida má štěstí, že ho získala,“pochválil Kanaďan nového trenéra Panthers.

Pomůže nadějný kouč do finále i Floridě?

Tallon tomu bezmezně věří.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia