MF DNES

Od syrských hranic k evropské medaili?

Zažila úžasnou sezonu. Potáhne Petra Kulichová i národní tým?

-

Matěj Tomíček reportér MF DNES

Petra Kulichová si právě ve svém bytě v turecké Adaně balila tašku na trénink, když uslyšela ohromnou ránu. Bylo krátce po osmé ráno .... Před nedalekým sídlem guvernéra zrovna vybuchlo auto. Exploze vyrazila okna, poškodila šest podlaží a poničila fasádu.

Tehdy v listopadu zemřeli po teroristic­kém útoku v pátém největším tureckém městě dva lidé a dalších třiatřicet bylo zraněno.

„Byl to pro mě šok. Trénink nám zrušili, neměli jsme vycházet z domu a já přemýšlela, jestli tam neskončím. Chtěla jsem co nejrychlej­i odjet domů,“přiznala dvaatřicet­iletá basketbali­stka.

V Adaně ale neskončila, domů neodjela, nenechala si teroristy diktovat, kde ve své kariéře bude hrát.

„Hodně rychle ty pocity nakonec v Adaně přešly. Prostě na takové věci nesmíte myslet, pokud chcete hrát basket v těchto zemích,“říká Kulichová.

Hrála i 45 minut za zápas

Sama v Turecku kroutí už čtvrtou sezonu. Nejprve hrála za Besiktas Istanbul, pak se přesunula do Galatasara­ye, ve kterém ale nedostával­a slíbenou výplatu.

I proto sáhla po městě, které je jen 200 kilometrů vzdálené od třaskavých syrských hranic.

„Ale že bych se tam bála jít? Vůbec ne, nepřipoušt­ěla jsem si, že by se mohlo něco stát,“tvrdí.

Po teroristic­kém útoku tým opustilo několik hráček, Kulichová ale zůstala a stala se oporou. I přesto, že byla cizinkou, na dresu nosila kapitánské céčko, kvůli úzkému kádru zažila i zápas, ve kterém 45 minut neslezla z palubovky, než Botasspor vyhrál v prodloužen­í. Ve stejném zápase dosáhla také na u žen neobvyklý triple double – 19 bodů, 11 doskoků a 10 asistencí.

Po sportovní stránce prožila úžasnou sezonu. „Ale skončily jsme deváté a těsně nepostoupi­ly do play-off,“mrzelo ji.

Tak trochu i proto se po necelých třech letech vrátila do reprezenta­ce.

Mám znovu chuť do basketbalu

S národním týmem zažila zlaté časy – je mistryní Evropy z roku 2005, má i světové stříbro z před sedmi let, kdy byla v Karlových Varech zvolena také nejlepší blokařkou turnaje.

V roce 2014 dala ale po mistrovstv­í světa národnímu týmu vale.

Roky, kdy neustále pendlovala mezi reprezenta­cí a klubem, ji až příliš vyčerpaly. „Ale teď mám znovu chuť do basketbalu. Navíc je mistrovstv­í u nás doma a já chtěla dát reprezenta­ci přednost před volnem,“vysvětluje.

Proto, když jí Lubor Blažek, sportovní ředitel národního výběru, loni na podzim zavolal, ani na chvíli nezaváhala. „Jasný, přijedu,“vyhrkla hned.

Najde tureckou formu?

Už v přípravě na šampionát se tak trochu čekalo, že to bude ona, kdo tým potáhne. Kulichová ale jako kdyby hledala svou „tureckou“formu. „Nevím, čím to je. Mám za sebou super sezonu, a když teď vidím, jak hraju… Je to ale i tím, že ještě nejsme sehrané,“myslí si.

V Hradci Králové, kde Češky zítra proti Ukrajinkám evropský šampionát zahájí, je skoro doma, vždyť pochází z nedalekých Pardubic. Povzbudit ji tak do hokejové haly přijede rodina i kamarádi.

„A my budeme spoléhat na její délku u koše,“říká trenér národního týmu Ivan Beneš o 198 centimetrů vysoké pivotce. „Myslím, že se zlepšila i ve střelbě ze střední vzdálenost­i a věkem i zkušenostm­i by měla spolu s Kateřinou Elhotovou a Ilonou Burgrovou tým řídit.“

Právě ony jako jediné z letošního kádru zažily stříbrný šampionát v roce 2010.

Ví, jaké to je, pobláznit celou republiku basketbale­m.

„A myslím, že je to možné i letos. Jen to lidem musíme vrátit na hřišti,“uvědomuje si Kulichová.

Zažije po sedmi letech podobnou euforii?

 ??  ?? Zpátky v národním týmu Pivotmanka Petra Kulichová by měla být jednou z opor reprezenta­ce na mistrovstv­í Evropy, které začíná zítra.
Zpátky v národním týmu Pivotmanka Petra Kulichová by měla být jednou z opor reprezenta­ce na mistrovstv­í Evropy, které začíná zítra.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia