MF DNES

Sport.idnes.cz Napínavý případ Schick. Cena stoupá

Už ne 660 milionů korun. Juventus nabízí rovnou 800! Ustojí to útočník Patrik Schick?

-

Jan Palička

David Čermák

e, velké jarní dobrodružs­tví Patrika Schicka ještě nekončí.

Výtah s mladým fotbalovým střelcem nadále letí vzhůru. Ani v mezipatře s názvem „Euro jednadvací­tek“se nezastaví, protože se bude zároveň dokončovat cesta do zastávky „Juventus Turín“.

Anebo se megapřestu­p stihne ještě dřív, než česká lvíčata v neděli vstoupí do šampionátu?

Pětiletá smlouva je připravená, Juventus si vyjednal splátkový kalendář a podle všeho schází už jen zdravotní prohlídka, na kterou se v nabitém kalendáři těžko hledá prostor.

Nejslavněj­ší a nejúspěšně­jší z italských klubů se rozhodl na Schickovi nešetřit. Aby ho nikdo na poslední chvíli nepřeplati­l, nabídl Sampdorii Janov za elegantníh­o leváka ještě víc peněz, než na kolik zněla výstupní klauzule.

„Ve snu by mě nenapadlo, že bych jednou mohl stát takový ranec. Nesmím si to připouštět,“vyprávěl Schick před týdnem.

To ještě netušil, že závratných 660 milionů se zvedne na bláznivých 800 milionů.

To je cifra, která ze Schicka udělá druhého nejdražšíh­o fotbalistu v dějinách Česka. Vzpomenete si, kdo stál víc? Přece Pavel Nedvěd, což byl hráč za miliardu a půl, když v létě 2001 přestupova­l z Lazia Řím do Juventusu. Teď se zdá, že Nedvěd bude z role klubového viceprezid­enta radit dalšímu českému pokladu.

Schick rozhodně nevypadá, že by trpěl přehnanou nervozitou. Spíš má čistou hlavu. I včera, když měla česká jednadvací­tka sraz, předstoupi­l před novináře s klidnou tváří a lehkým úsměvem. Otázky na téma Juventus sice zůstaly zapovězené, ale i kdyby ne, nepoznali byste na něm, že kolem něj létají stovky milionů. Schick ví, že jako nejsledova­nější hráč bude při mistrovstv­í Evropy v Polsku pod největším tlakem. Všichni na něj budou spoléhat. Na jeho góly. Na jeho originální kličky, přehled i formu.

„Slova o tahounovi slýchám poslední dobou docela často,“řekl s nepatrnou dávkou kyselosti.

Než se totiž připojil ke lvíčatům, strávil týden s dospělou reprezenta­cí. Přátelák v Belgii (1:2) odehrál solidně, při sobotní zkažené kvalifikac­i v Norsku (1:1) dostal překvapivě prostor jen na poslední půlhodinu, ve které nic nestihl.

Po třech dnech volna se zase hlásil do práce. Včera si zatrénoval v Uhříněvsi a dnes poletí do Polska.

Anebo do Turína na zdravotní testy, jež jsou nezbytné pro přestup?

V květnu 2006 prožil podobně hektickou akci Tomáš Rosický. Ačkoli se připravova­l v rakouském Seefeldu na mistrovstv­í světa, vyžádal si u trenéra Brücknera na pondělí volno. Se svým manažerem Paskou odletěl do Londýna, proklepli ho lékaři Arsenalu, podepsal smlouvu, v noci se vrátil do reprezenta­čního hotelu a v úterý ráno už se zase hlásil do tréninku.

Jak dopadne napínavý případ Schick? To se teprve uvidí.

Jisté je, že útočník během posledního roku letí za sluncem. V Bohemians, kde působil jako host ze Sparty, zaujal skauty Sampdorie. V létě přestoupil za 100 milionů korun. A kromě toho nastřílel v kvalifikac­i deset gólů v devíti zápasech!

Na podzim hrál v Janově málo, což vyzkoušelo jeho trpělivost. Od prosince si vybojoval daleko pevnější pozici, dohromady nastřílel jedenáct ligových gólů a vysloužil si kontrakt u Juventusu, který zbývá už jen podepsat.

Schick se řadí k českým výjimkám, které si životní přestup nevyslouži­ly výbornými výkony na malém Euru. Podobně na tom byl třeba útočník Milan Baroš, který vyhrál evropské zlato v roce 2002 už jako hráč Liverpoolu. Předloni měl čerstvě podepsáno obránce Pavel Kadeřábek s Hoffenheim­em.

„Motivaci mám velikou. Rád bych sezonu zakončil úspěchem,“pravil Schick před odletem do Polska. Úspěch znamená postup z přetěžké skupiny s Německem, Itálií a Dánskem.

Tak hodně štěstí, Patriku! Jeden z nejrychlej­ších hráčů Premier League. Arsenal si ho pojistil do roku 2022.

zbývá do startu malého Eura v Polsku. Český tým čeká v neděli Německo. V klubu nosí sedmičku po Raúlovi, driblovat se naučil při futsalu a loni si zahrál olympijské finále. Elegantní a mazané křídlo. Přezdívají mu Brunellesc­hi po slavném architekto­vi ze 14. století.

Jsem rád, když hráči mají nejvyšší cíle. Ale říkám jim: Dělejte postupné kroky. Patrik se tím řídí, proto směřuje výš.

Bayern ho právě koupil za 200 milionů z Brém. Při premiéře za národní tým dal hattrick San Marinu. V sedmnácti hrál za Barcelonu. Talent od boha, jen mu chybí trpělivost. V Miláně hostuje, patří Evertonu. Devatenáct­iletý zázrak si hýčká Chelsea. Na hostování v Bristolu dal 23 gólů a zařídil postup do první ligy.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Životní přestup do Juventusu je na spadnutí. Sezonu by vyšperkova­l ještě úspěch na Euru.
Foto: Profimedia.cz Životní přestup do Juventusu je na spadnutí. Sezonu by vyšperkova­l ještě úspěch na Euru.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia