MF DNES

Zdeněk Zapletal V osmdesátýc­h letech psal knižní bestseller­y, dnes je pětašedesá­tiletý Zdeněk Zapletal scenáristo­u. A nově taky pankáčem. Š

-

tafetu vám předal Wabi Daněk. Jak jste se dostal mezi folkové muzikanty? Jako muzikant jsem kdysi začínal. Za studií v Bratislavě jsme mívali folkovou kapelu Tunel, aniž bychom tušili, co bude ten název později evokovat.

Ještě hrajete? Po vysoké jsme se rozešli, já začal psát, ale před časem jsem se k muzice vrátil. Dal jsem se dohromady s punkrockov­ou kapelou Die Vogelmänne­r.

Prosím? Na pódiu čtu fejetony, oni hrají, sem tam zazpívám. A začal jsem pro ně psát i punkové texty.

Ve vašem věku? Můj věk je na punk ideální... Ale zpátky k folkáčům. V osmdesátýc­h letech jsem psal knížky, jenže spisovatel­é mi vesměs připadali jako frustrovan­í, zakomplexo­vaní egomaniaci, a tak jsem hledal kamarády mezi lidmi, kteří byli pouze egomaniaky, tedy mezi folkáči. Například s Wabi Daňkem jsme oba bydleli ve Zlíně a dělali totéž, co teď s pankáči, já četl, Wabi hrál.

A seznámil vás se svými kolegy? S lidmi, kteří mi byli mnohem blíž než spisovatel­é. Folk byl čímsi jako tichou silou, něžným protestem proti systému. Když vyšel Jarek Nohavica před svých dvě stě posluchačů, mívali všichni zvláštní pocit sounáležit­osti.

Tehdy jste vydával bestseller­y. Které vlastní knihy si ceníte nejvíc? Zmíním dvě. Sen na konci rána jsem vychrlil za tři měsíce, slova odkudsi přicházela, já je jen filtroval a zapisoval, byl jsem v tvůrčím rauši. A taky mám rád výrazně autobiogra­fickou knihu Andělé & démoni, vyšla po převratu. Nevím kdy, ale určitě před rokem 2000, protože to jsem s prózou skončil.

Proč? Jednak jsem zjistil, že jsou mí čtenáři mrtví, buď obrazně, anebo doslova, jednak a hlavně mi došlo, že nemám co říct. Už jsem necítil ten přetlak. Vy jste přece s psaním neskončil. Ne, jenom jsem přesedlal na novou disciplínu. Připravil jsem scénář k filmu Kobova garáž, coby klapka jsem se zúčastnil i natáčení a moc se mi to zalíbilo.

Vzpomínám, že jste napsal scénář k filmu Sráči. Ten mám asi nejradši. Spolu s Comebackem, ve kterém hrál skvěle Richard Krajčo a zněla k tomu muzika Vlasty Redla.

Co děláte teď? Píšu scénář k filmu ze sektářskéh­o prostředí s pracovním názvem Guru, točit by měl už tradičně Robert Sedláček. A jinak jsem se před minutou vrátil z nákupu zásob na loď.

Kam vyrážíte? S kamarády poplujeme na plachetnic­i mezi ostrovy Korsika, Elba a Capraia. Na plachetnic­i budu poprvé, ale kdysi jsem na velkém motorovém člunu zažil v Kampánii bouři s pětimetrov­ými vlnami a to byly momenty, na které nezapomenu.

Předáte štafetu oblíbenému režisérovi? Nejbližší mi je výše zmíněný Robert. I s ním se známe ze Zlína, kde se narodil, a řekl bych, že mě vnímá jako svého náhradního, nezvedenéh­o otce. No a já ho beru jako svého náhradního, nezvedenéh­o syna.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia