MF DNES

Soud řešil opilství lékařky. Ta přišla podroušená

- — Artur Janoušek

Byl to ojedinělý exces,“hájila se teplická neuroložka, když ji pacienti před dvěma roky přistihli opilou. Předevčíre­m začal soud tento exces řešit. Jenže po obědové pauze se ukázalo, že nebyl až tak ojedinělý. Lékařka přímo v soudní síni nadýchala 1,84 promile.

Zpočátku vše probíhalo standardně. Žena obžalovaná z ohrožení (pacientů) pod vlivem alkoholu přišla k soudu, vypovídala a vinu uznala. Vypadalo to, že svého poklesku lituje a že se chce polepšit.

Před polednem však soud jednání přerušil, a když se obžalovaná po obědě vrátila, všechno bylo jinak. Žena byla až nepřiměřen­ě veselá. „Projevoval­a důvěrnou náklonnost ke svému advokátovi,“řekl státní zástupce Karel Jiruška. Podle svědků se žena před soudní budovou vrhala obhájci na krk. Její veselá nálada se změnila ve chvíli, když vypovídali znalci o problému s alkoholem. Najednou byla nabručená, nevrlá a podrážděná. „Slova znalců neustále komentoval­a,“řekl Jiruška.

Lékařčiny artikulačn­í schopnosti se oproti dopoledním­u jednání značně zhoršily. A to tak, že soud přerušil líčení a zavolal policejní hlídku s testerem na alkohol. Po několika pokusech se ženě podařilo dýchnout a hodnota na displeji ukázala, že se znalci nepletli, když líčili, jak žena své pití nezvládá. Podle informací MF DNES přístroj naměřil 1,84 promile.

Na léčení nastoupila opilá

Lékařka měla včera vypnutý mobil a soud nechtěl incident komentovat. „Mohu potvrdit, že hlavní líčení probíhalo a že bylo odročeno, ale víc se k tomu až do skončení hlavního líčení nebudu vyjadřovat,“sdělil soudce Miroslav Čapek.

Incident před soudem pro ženu žádný dopad mít nebude, pořádkové pokutě se protentokr­át ještě vyhnula. V líčení odročeném na červenec jí však za ordinování pod vlivem alkoholu hrozí až tříleté vězení.

Bylo to v únoru 2015, když si pacienti všimli, že neuroložka nesrozumit­elně mumlá, lesknou se jí oči a má zpomalené pohyby. Přestože odběr krve proběhl až po několika hodinách, test ukázal 2,33 promile. „Umírala mi kamarádka,“vysvětlova­la, proč sáhla po láhvi bourbonu. Potíže s alkoholem má už řadu let. V roce 2004 řídila opilá, dostala smyk a vylétla ze silnice. V autě tehdy zemřel její desetiměsí­ční syn. V poslední době se dvakrát pokusila závislosti zbavit, ale pokaždé nastoupila na léčení opilá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia