MF DNES

Londýnský věžák shořel do základů. Je za tím nedbalost?

Hasiči zachránili z pasti hořícího domu mnoho obyvatel. Nejméně 12 lidí zahynulo, desítky dalších se zranily.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Jedním z nechtěných důsledků tragického požáru obytného domu v Londýně bylo i to, že Britové si budou muset ještě pár dnů počkat na novou vládu.

Dohoda o tom, že severoiršt­í unionisté podpoří menšinový kabinet konzervati­vců, je prý už na stole. Oznámení jejího podpisu však bylo z pietních důvodů odloženo. „Nebylo by to vhodné vzhledem k tragédii,“sdělil serveru BBC jeden z vyjednávač­ů.

Politikům se nelze divit. Požár obytného domu Grenfell Tower, který vypukl krátce po půlnoci na středu, se proměnil v hrůznou tragédii, kterou nejen Britové sledovali v přímém přenosu. Živel uvěznil ve věžáku řadu lidí. Podle svědků se z oken ozývalo volání o pomoc a z horních pater budovy vysílali lidé zoufalé signály. Nebýt profesioná­lního zásahu hasičů, byl by počet obětí výrazně vyšší.

„Zásah hasičských sborů bude trvat minimálně ještě jeden den,“ uvedla včera pro BBC mluvčí londýnskýc­h hasičů Dany Cottonová. Podle ní nelze vyloučit, že v domě ještě zůstali další lidé a celkový počet obětí se zvýší.

Co mohlo být příčinou požáru, o tom se včera pouze spekuloval­o. Zatím netušíme, odpovídali lakonicky experti.

Nejčastěji – byť se značnou rezervou – byla zmiňována možnost vzplanutí díky neopatrnos­ti nebo náhodné nedbalosti. Vzhledem k tomu, že plameny zachvátily celou budovu nesmírně rychle, rozběhly se diskuse také o tom, že nové obložení budovy možná nebylo dostatečně ohnivzdorn­é. Dům, který byl postaven v 70. letech minulého století a obývali jej převážně sociálně slabší, totiž loni prošel rozsáhlou rekonstruk­cí pláště. Budova dostala nová plastová okna a tepelnou izolaci. Stavební firma, která objekt renovovala, však včera agentuře AP tvrdila, že dodržela všechny požadované kontroly, požární předpisy a bezpečnost­ní standardy.

Vyšetřován­í nicméně teprve začalo. „Zjistit přesnou příčinu si vyžádá čas,“prohlásil Matt Wrack, šéf Svazu hasičských sborů.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Tragédie Tower. Plameny a kouř halí čtyřiadvac­etipodlažn­í londýnský Grenfell
Foto: Profimedia.cz Tragédie Tower. Plameny a kouř halí čtyřiadvac­etipodlažn­í londýnský Grenfell
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia